بلوار کریم خان زند

دانشنامه عمومی

بلوار کریم خان زند (تهران). بلوار کریم خان زند یا خیابان کریم خان زند، یکی از خیابان های مهم و مرکزی تهران است. این خیابان در جهت شرقی - غربی در میان میدان هفت تیر و میدان ولی عصر جای گرفته است. [ ۱]
از مراکز مهم این خیابان می توان به طلافروشی های در تقاطع خیابان ویلا و کتاب فروشی های سرشناس در نزدیکی میدان هفت تیر همچون نشر چشمه، نشر ثالث، نشر ویستار، مرکز موسیقی بتهوون و نشر هنوز در نزدیکی میدان هفت تیر اشاره کرد. [ ۲] [ ۳] از مراکز مهم دیگر این خیابان می توان به کافه های این خیابان اشاره کرد.
بلوار کریم خان از طریق ایستگاه های مترو میدان ولیعصر در ابتدای آن و ایستگاه مترو هفت تیر در انتهای بلوار قابل دسترسی است.
این خیابان به افتخار کریم خان زند فرمانروای ایران در قرن ۱۲ هجری و بنیان گذار دودمان زندیه نام گذاری شده است.
این خیابان تنها خیابانی بود که از آغاز به نام یکی از پادشاهان پیشین ایران نامگذاری شده بودند و پس از انقلاب ۱۳۵۷ دچار تغییر نام نشد.
عکس بلوار کریم خان زند (تهران)عکس بلوار کریم خان زند (تهران)

بلوار کریم خان زند (شیراز). بلوار کریم خان زند یا بلوار زند، یکی از بلوارهای شهر شیراز و از قدیمی ترین خیابان های شهر می باشد که از میدان نمازی آغاز و در میدان ولیعصر به پایان می رسد. این خیابان یکی از مهم ترین خیابان و شاهراه های اقتصادی و تاریخی شهر شیراز است. [ ۱]
اولین سنگ بنای ایجاد بلوار زند به دوران حکومت امام قلی خان بر فارس می رسد. اما قلی خان می خواست به تقلید از چهارباغ اصفهان و معماری صفویان در اصفهان دو خیابان در شیراز ایجاد کند که یکی از آن ها خیابان زند و دیگری تنگ الله اکبر بود.
امام قلی خان که در سال ۱۰۲۲ قمری جانشین پدرش الله وردی خان در حکومت فارس شد، سعی داشت توسعه مد نظر پدرش را در این شهر ادامه دهد.
در دوره صفویه، خیابان اول اهمیت بیشتری داشت، موضوعی که در دوره های زندیه و قاجاریه هم استمرار داشت و در زمان امام قلی خان چندین باغ در این مسیر سامان یافت و در دوره های زندیه و قاجاریه هم باغ هایی مانند باغ نو و باغ جهان نما، احداث و ایجاد شد. به هرحال عمر امام قلی خان کفاف نداد که چهارباغ را ایجاد کند. در دوران زندیه، توجه به خیابان دوم با احداث باغ های مختلفی نمود داشت، بطوریکه کریمخان، باغی را برای پسرش در این محدوده ایجاد کرد که به باغ ابوالفتح خانی معروف شد، باغی در ضلع شرقی باغ ارم.
با ایجاد و گسترش باغ ها، که باغ صفا هم یکی از آنها بود، خیابان زند به تدریج شکل گرفت و در شرق این خیابان و نقطه ای که اکنون به چهارراه زند مشهور است، زمین چوگانی احداث شد. در دوران قاجار، این خیابان بیشتر مورد توجه قرار داشت و بر تعداد باغ ها افزوده شد و آمدن سفارت انگلیس به این خیابان، بر اهمیت آن افزود.
در همان دوران زردشتی ها باغ عضدالدوله را خریداری و به آتشکده تبدیل کردند. مکانی که در کنار خانه فرهنگ فعلی و حدفاصل خیابان های خیام و انوری قرار دارد.
با استقرار و فعال شدن سفارت انگلیس به عنوان یکی از ارکان توسعه سیاسی در حوزه بین الملل، در اواخر قاجار، زیرسازی خیابان زند آغاز شد و از دروازه شاه ( میدان شهداء ) تا میدان امام حسین ( ع ) که آن موقع به فلکه حوض معروف بود، مسیر زیرسازی شد و احمدشاه هم به شکل رسمی از این خیابان عبور کرد.
در دوران پهلوی اول، مسیر مجددا شن ریزی شد و وسط آن هم یک باغچه ایجاد کردند و تقریبا به شکل کنونی در آمد و از سال ۱۳۱۰ به بعد آرام آرام واحدها و اماکن تجاری، دو طرف خیابان شکل گرفت و توسعه یافت و بافت پشت مغازه ها به عنوان بخش تجاری، انشعاب های مسکونی جدید ایجاد شد. [ ۱]
عکس بلوار کریم خان زند (شیراز)عکس بلوار کریم خان زند (شیراز)عکس بلوار کریم خان زند (شیراز)عکس بلوار کریم خان زند (شیراز)
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

پیشنهاد کاربران

بپرس