بیابان زدایی

دانشنامه عمومی

بیابان زدایی ( یا مهار بیابان زایی ) به مجموعه کارها و روش هایی گفته می شود که پوشش گیاهی را به بیابان بازگردانده و از روند تخریب سرزمین بر اثر گسترش بیابان در مناطق خشک و نیمه خشک جلوگیری می کند.
بیابان زدایی می تواند نتایج فراوانی به دنبال داشته باشد از جمله احیای اکولوژیک ( تنوع زیستی ) از طریق ایجاد زیستگاه برای گیاهان و جانوران بومی، جذب کربن، کشاورزی پایدار، ایجاد فرصت های شغلی و مناطق قابل سکونت برای جوامع محلی، احیای سیستم های آب طبیعی و سایر سیستم های اکولوژیکی که لازمه حیات هستند.
بیابان ها که حدود یک پنجم مساحت زمین را در هفت قاره پوشش می دهند، سکونتگاه بیش از یک میلیارد نفر از جمعیت جهان هستند. [ ۱] مهار بیابان زایی یکی از 17 هدف توسعه پایدار است که توسط سازمان ملل متحد ترسیم شده و ۱۷ ژوئن به عنوان روز جهانی پیکار با بیابان زایی در جهان در تقویم این سازمان جای گرفته است. مرکز اطلاعات سازمان ملل متحد اعلام کرده است: «گسترش بیابان ها و خشکسالی، سالانه ۴۲ میلیارد دلار از ارزش تولیدات کشاورزی کاسته و باعث عدم امنیت غذایی، قحطی و فقر می شود. »[ ۲] [ ۳]
در انتخاب استراتژی مناسب برای بیابان زدایی لازم است عوامل مختلفی در نظر گرفته شوند؛ از جمله موقعیت جغرافیایی منطقه، شرایط آب و هوایی مانند میزان بارندگی و تغییرات دمایی، کیفیت خاک، در دسترس بودن مواد مغذی، زندگی گیاهی و جانوری بومی و نیز نقش عوامل انسانی در تشدید فرایند بیابان زایی و همچنین راه های مهار آن. [ ۴] در اغلب طرح های بیابان زدایی، تثبیت خاک های سطحی، مقابله با فرسایش خاک و جلوگیری از حرکت ماسه های روان از جمله اهداف اصلی هستند که روش های مختلفی برای دستیابی به آنها به کار گرفته می شوند.
چین فعالیت های موفقی در بیابان زدایی داشته است. یکی از بزرگ ترین پروژه های بیابان زدایی جهان در بیابان کوبوچی چین اجرا شده است که در آن پیمانکاری خصوصی با حمایت دولت چین در بازهٔ ۳۰ ساله حدود ۶۰۰۰ کیلومتر مربع از این بیابان ( تقریباً نصف مساحت استان تهران ) را بیابان زدایی کرده است. این پروژه جایزه کنوانسیون مبارزه با بیابان زایی سازمان ملل متحد را در سال ۲۰۱۳ میلادی دریافت کرد. برنامه محیط زیست سازمان ملل متحد تخمین می زند برای اجرای پروژه ای در ابعاد بیابان کوبوچی که منجر به بیابان زدایی واقعی بشود حدود ۱٬۸ میلیارد دلار سرمایه گذاری در طول ۵۰ سال نیاز است. از فواید این طرح امکان برپایی سلول های خورشیدی بوده است به طوریکه نیروگاه خورشیدی کوبوچی ۱۰۰۰ مگاوات برق تولید می کند. این پروژه باعث رونق گرفتن سفر توریست ها به منطقه شده و تحسین جامعهٔ جهانی را دربرداشته است. [ ۵] [ ۶] [ ۷]
عکس بیابان زداییعکس بیابان زداییعکس بیابان زداییعکس بیابان زدایی
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

پیشنهاد کاربران

بپرس