بیت المدراس

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] بیت المدراس از مراکز تعلیمی یهود در یثرب بوده است.
بیت المدراس/المدراش به معنای مکان فراگیری دانش و دانشمند و المدارس به معنای آموزگار نیز آمده است. واژه شناسان وزن مفعال را از صیغه های مبالغه شمرده، اشاره آن را به مکان غیر متداول می دانند؛ اما وجود معنی اول یعنی مکان تعلیم و نیز عالم در روایات، لغویان را بر آن داشته که در ترجمه واژه مدراس، به هر دو معنی اشاره نمایند. بر پایه معنای نخست، افزونی بیت به المدراس، افزونی عام به خاص است.
معنای اصطلاحی بیت المدارس
بیت المدراس در اصطلاح به جایی گفته می شد که یهودیان در آن به فراگیری تورات و علوم دینی مربوط به آن و بحث و تبادل نظر درباره امور گوناگون می پرداختند. به این خانه ها بیت التلمود نیز گفته می شد. دائرة المعارف جودائیکا «بیت المدراش» را معادل دبیرستان های کنونی می داند که دانش آموزان برای شنیدن احکام یهودی در آن گرد می آمدند و حضرت اسحق نیز پس از ۱۳ سالگی در آن شرکت می کرد.
معنای واژه مدارس
واژه مدراس از لغت عبری مدراش گرفته شده که پیشینه آن به سال ۶۹م. و محاصره اورشلیم از سوی سپاه تیتوس، امپراتور روم، بازمی گردد. در این زمان، یکی از کاهنان به نام یوحنا از لشکر روم گریخت و در شهر ساحلی یبنه در فلسطین مرکزی علمی دایر کرد که به زبان عبری به آن مدراش می گفتند. وی در این مکان، در صدد برآمد که حیات ادبی قوم خود را با تنظیم و تدوین شرایع و اصول آیین موسوی ثبات بخشد. از این رو، شاگردان بسیار در مدراش گرد آمدند و به تفسیر کتاب های مقدس باستانی و گردآوری اخبار و روایت های اسرائیلی مشغول شدند. این مرکز ۶۰ سال در آن شهر پابرجا ماند و پژوهش های دینی فراوان از خود بر جای نهاد تا این که هم زمان با نبردی خونین که در دوره قیصر روم، هادریانوس، رخ داد، این مدرسه بسته شد. از ثمرات آن پرورش استادانی بود که توانستند کتاب میشنای کبیر را که مشتمل بر حدود چهار هزار مسئله دینی در تفسیر تورات است، تالیف نمایند.
بیت المدارس یثرب
...

[ویکی حج] بیت المِدراس از مراکز تعلیمی یهود در یثرب بود.
بیت المدراس به جایی گفته می شد که یهودیان در آن به فراگیری تورات و علوم دینی مربوط به آن و بحث و تبادل نظر درباره امور گوناگون می پرداختند؛ در یثرب نیز یهودیان چنین مکانی برای فراگیری علوم داشتند که گزارشات کاملی از آن در دست نیست و از آن جهت مورد توجه است که به گزارش منابع تاریخی و تفسیری، پیامبر اسلام(ص) در این مکان با معرفی دین اسلام به عنوان دین ابراهیمی، از یهودیان خواست تا مسلمان شوند؛ اما آن ها با یهودی خواندن ابراهیم، از فرمان رسول خدا سرباز زدند، و پیامبر آنان را میان پذیرش اسلام و بیرون آمدن از مدینه مخیر ساخت که آیات ۲۳-۲۴ سوره آل عمران در این زمینه نازل شده است.
بیت المدراس/المِدراش به معنای مکان فراگیری دانش و دانشمند و المُدارس به معنای آموزگار نیز آمده است.

پیشنهاد کاربران

بپرس