بیرام پاشا

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] بِیْرامْ پاشا، یا بایرام پاشا (د ۱۰۴۸ق/۱۶۳۸م)، دولتمرد و صدر اعظم دولت عثمانی در زمان فرمانروایی مراد چهارم، هفدهمین سلطان عثمانی (سل ۱۰۳۲-۱۰۵۰ق/۱۶۲۳-۱۶۴۰م).
وی در استانبول متولد شد و مدارج ترقی را در تشکیلات ینی چری ها پیمود و به مقام فرماندهی این سپاه نیز رسید مدتی نیز والی مصر و سپس بیگلر بیگی روم ایلی شد. بیرام پاشا در منصب اخیر اصلاحاتی در شیوۀ زمین داری دولت عثمانی به عمل آورد و به همین سبب، مورد توجه مراد چهارم قرار گرفت و مقام های عالی تر یافت و سرانجام قائم مقام استانبول شد و سپس قائم مقامی صدارت یافت و آن گاه در رمضان ۱۰۴۶ /فوریۀ۱۶۳۷ به جای محمد پاشا (صدراعظم معزول) به مقام صدارت رسید. و «مهر وزارت و افسر سرعسکری» بدو رسید.
لشکرکشی به بغداد
وی پس از دریافت فرمان صدارت، از سوی سلطان عثمانی مامور به لشکرکشی به بغداد و بازپس گرفتن آن جا از دست ایرانیان شد؛ از این رو، برای تهیۀ مقدمات لشکرکشی به راه افتاد و در شهرهای میان راه، چون آماسیه و نیکده به فعالیت های عمرانی دست زد و سرانجام، پس از تامین آذوقه و مهمات لشکرکشی در قارص و ارزروم به آماسیه بازگشت. سلطان مراد در ذیحجۀ ۱۰۴۷/آوریل ۱۶۳۸ از اُسکودار در استانبول به سوی بغداد حرکت کرد.
وفات و محل دفن
بیرام پاشا در محل اینونی به استقبال سلطان رفت و به او ملحق شد و از آن جا آهنگ بغداد کردند، اما در محلی به نام جُلّاب، بیرام پاشا به طور ناگهانی درگذشت. جنازۀ او به استانبول حمل، و در تکیه ای که برای پیروان طریقت نوریۀ زینبیه احداث کرده بود و خود به آن طریقت ارادت داشت، به خاک سپرده شد.
حوادث مهم دوران بیرام پاشا
...

پیشنهاد کاربران

بپرس