تاریخ ترکمنستان

دانشنامه عمومی

تاریخ باستانی محدوده جغرافیایی ترکمنستان امروزی از حدود ۲۰۰۰ سال پیش از میلاد با ورود اقوام ایرانی از تبار هندو - اروپایی به منطقه آغاز می شود.
ایرانی تباران این خطه جغرافیایی به صورت چادرنشینی و نیمه - ایلیاتی زندگی می کردند. آب و هوای خشک بیابانی و زمین های استپ عامل زندگی کوچ نشینی در آسیای مرکزی و اوراسیا بوده است؛ نوعی زندگی که پرورش و نگهداری اسب نقش بسزایی در فرهنگ و آدابشان داشته است. برخی از این اقوام شناخته شده ایرانی شامل ماساگت ها، سکاها، سغدها ( اجداد خوارزمشاهیان ) می باشند. ترکمنستان همواره محل گذری برای اقوام مهاجم و مهاجر جنوبی همانند تمدن های میان رودان، ایلام و تمدن دره سند بوده است.
تاریخ مکتوب ترکمنستان با پیروزی و فتوحات هخامنشیان در این سرزمین که جزئی از تاریخ ایران است، آغاز می گردد. ساتراپ های خوارزم، پارت و مرگوش جزئی از ترکمنستان امروزی محسوب می شدند.
بعدها پس از هخامنشیان، سلوکیان ( اسکندر مقدونی ) ، پرنی ها، هپتالیان، هون ها، گوک ترک ها، سرمتی ها و ساسانیان بر این محدوده جغرافیایی سیطره پیدا کردند. در خلال این دوران، پیروان مذهب زرتشت و بوداییان در ترکمنستان امروزی زندگی می کردند و این محدوده جغرافیایی تا حد زیادی تحت نفوذ و استیلای ایران بوده است.
در قرن چهارم قبل از میلاد اسکندر مقدونی آسیای مرکزی را فتح نمود و جاده ابریشم را بنیان نهاد و به این منطقه رونق اقتصادی و فرهنگی بخشی و اهمیت این منطقه را دوچندان نمود. و هشتاد سال بعد در شهر نِسا پادشاهی اشکانیان پایه گذاری شد. و پس از اشکانیان و با روی کار آمدن ساسانیان نسا اهمیت خود را از دست نداده و از شهره های مهم آن دوران بود.
بعدها اصلی ترین تاخت و تازهایی که بر تاریخ این سرزمین تأثیر عمیقی گذاشته اند حمله اعراب مسلمان و یورش اوغوزها بوده است.
قرن هفتم میلادی با گسترش اسلام در آسیای مرکزی این منطقه به وسیلهٔ اعراب فتح و جزو ممالک اسلامی گردید. و در سال های با نقل مکان کردن مأمون به شهر مرو این شهر به عنوان پایتخت خراسان بزرگ شناخته شد.
اکثر ساکنین ترکمنستان در خلال استیلای ترکان اوغوز یکتاپرست بودند. ترکان اغوز زبان ترکی ترکمنی را با حکمرانی بر این منطقه رفته رفته ترویج دادند. در دوران حکومت ترکان، فرهنگ اسلام که توسط اعراب به ترکمنستان آورده شده بود با آداب و رسوم محلی ایرانی ادغام گردید و بعدها این فرهنگ مخلوط شده، به نوبه خود تحت تأثیر و تغییر زمامداران ترک نظیر دودمان سلجوقیان قرار گرفت. در طول قرون وسطی، یورش چنگیزخان و مغول ها ترکمنستان را ویران نمود و بعدها این ویرانی با تهاجم رقابت گونه تیمور و ازبک ها بر این سرزمین، ادامه پیدا کرد.
عکس تاریخ ترکمنستانعکس تاریخ ترکمنستان
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

پیشنهاد کاربران

بپرس