تانیسر

لغت نامه دهخدا

تانیسر. [ س َ ] ( اِخ ) نام شهری است در هندوستان. ( برهان ) ( آنندراج ) ( انجمن آرا ) ( ناظم الاطباء ). گردیزی در زین الاخبار آرد: در سنه احدی و اربعمائه ( 401 هَ. ق. )... چنین خبر آوردند مر امیر محمود را، که تانیسر جایی بزرگ است و بتان بسیار اندرون ، و این تانیسربنزدیک هندوان همچنان است که مکه بنزدیک مسلمانان ، و سخت بزرگ دارند هندوان آن بقعت را، و اندر آن شهر بتخانه سخت کهن و اندر آن بتخانه بتی است که آن را جکرسوم گویند. چون امیر محمود رحمه اﷲ این خبر بشنید رغبتش افتاد که بشود و آن ولایت را بگیرد و آن بتخانه ویران کند و مزدی جزیل خویشتن را بحاصل آرد و اندر سنه اثنین و اربعمائه ( 402 هَ. ق. ) از غزنین برفت و قصد تانیسر کرد. چون براو چیپال شاه هندوستان خبر یافت تافته گشت و رسول فرستاد سوی امیر محمود که اگر این عزم را بیفکنی و سوی تانیسر نشوی پنجاه فیل خیاره بدهم. امیر محمود رحمه اﷲ بدان سخن التفات نکرد و برفت ، ( چون ) به دیره رام رسید مردمان رام بر راه آمدند اندر انبوهی بیشه و اندر کمینگاهها بنشستند و بسیار مسلمانان را تباه کردند و چون به تانیسر رسید شهر خالی کرده بودند، آنچه یافتند غارت کردند و بتان بسیار بشکستند و آن بت جکرسوم را به غزنین آوردند و بر درگاه بنهادند و خلق بسیار گرد آمده بنظاره آن. ( زین الاخبار چ 1327 ص 55 ).
از آنکه جایگه حج هندوان بودی
بهار گنگ بکند و بهار تانیسر.
عنصری.
بکشت مردم و بتخانه ها بکند و بسوخت
چنانکه بتکده دارنی و تانیسر.
فرخی.
رجوع به تانیشر شود.

فرهنگ فارسی

نام شهری است در هندوستان .

دانشنامه عمومی

تانیسر یا تانیشر نام شهری تاریخی در کرانهٔ رود گگر در ایالت هاریانا در شمال هند است. این شهر از لحاظ مذهبی در میان هندوان اهمیت بسیاری داشته است.
در آثار ادبی ایران این نام به همین صورت تانیسر آمده است. ریشهٔ این نام از واژهٔ سانسکریت Sthanishvara به معنای جایگاه خداوند است.
یافته های باستان شناختی سابقهٔ بودوباش در این شهر را زمانی میان پس از امپراتوری گوپتا و قبل از شاهنشاهی کوشان می داند. در ۴۰۲ هجری قمری سلطان محمود غزنوی آهنگ این شهر را که مقام والایی نزد هندوان داشت کرد و به خواهش چیپال فرمانروای آن منطقه برای پذیرش باج و صرف نظر کردن از تصرف آنجا وقعی ننهاد. هنگامی که او به تانیسر رسید شهر را تخلیه شده یافت. به دستور او بت بزرگ معروفی به نام جَکرَسوِم ( چکرسوان ) را به غزنین بردند و بسیاری از بتان را شکستند و شهر را تاراج نمودند.
فرخی سیستانی:
عنصری:
قاآنی:
عکس تانیسرعکس تانیسرعکس تانیسر
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

پیشنهاد کاربران

بپرس