توپال عثمان پاشا

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] توپال عثمان پاشا از سرداران و صدراعظم های امپراتوری عثمانی (۱۰۷۳-۱۱۴۶ق/۱۶۶۳-۱۷۳۳م)، مسیحی و یونانی بوده اما زیردست عثمانی ها بزرگ شد و مسلمان شد و هم عصر شاه سلطان حسین و نادرشاه بوده است.
توپالْ (طوپالْ) عُثْمانْ پاشا (۱۰۷۳-۱۱۴۶ق/۱۶۶۳-۱۷۳۳م)، صدراعظم عثمانی در دوران سلطنت محمود اول بیست و چهارمین سلطان عثمانی. تاریخ تولد او را منابع با اختلاف ۱۰۷۳ و ۱۱۰۴ق/۱۶۶۳ و ۱۶۹۲م آورده اند.
EI۱
او در جوانی وارد دربار عثمانی شد و در مناصب باغبانی و ریاست نگهبانان باغ ها و گذرگاه های دربار ــ که پاندول یا پاندورباشی نامیده می شد ــ انجام وظیفه کرد.
Hammer،Purgstall, J, Geschichte des osmanischen Reiches, Graz, ۱۹۶۳، ج۷، ص۴۰۲-۴۰۳.
عثمان پاشا در مأموریت مصر و در راه دمیاط، کشتی اش مورد حملۀ دریازنان اسپانیایی قرار گرفت و وی به اسارت آنان درآمد. او در این گیرودار زخمی شد و از این تاریخ به توپال (لنگ) معروف گردید.
Hammer،Purgstall, J, Geschichte des osmanischen Reiches, Graz, ۱۹۶۳، ج۷، ص۴۳۰- ۴۳۱.
...

پیشنهاد کاربران

توپال عثمان پاشا ( ۱۶۶۳–۱۷۳۳ ) از سرداران و صدراعظم های امپراتوری عثمانی در سده ۱۸ میلادی ( ۱۱۷۹ - ۱۲۷۹ خورشیدی ) است.
وی اصلاً مسیحی و یونانی بوده است و در مورئا ( Morea ) در یونان به دنیا آمد که زیردست عثمانی ها بزرگ و مسلمان شد و به خاطر ابراز لیاقت و کاردانی به مقام پاشایی رسیده است. وی هم عصر شاه سلطان حسین و نادرشاه بوده است. توپال به معنای لنگ است و چون عثمان در یکی از جنگ ها زخمی شده بود و می لنگید به این نام معروف شد. او به درستکاری و دلیری مشهور بوده است.
...
[مشاهده متن کامل]

توپال عثمان یکبار در سال ۱۱۱۱ خ. توانست ارتش ایران به فرماندهی نادر را در نبرد سامرا شکست دهد و بغداد را از سقوط رهایی بخشد؛ ولی سه ماه بعد نادر مجدداً به عراق لشکرکشی کرد و ارتش عثمانی را در نبرد آق دربند در نزدیکی کرکوک به سختی شکست داد. توپال عثمان پاشا در سال ۱۱۱۲ خورشیدی به دست اللّه یار بیگ گرایلی کشته شد و سر او را بریده و نزد نادر بردند. نادر دستور داد وی را در تابوتی با احترامات کامل به همراه چند تن از اسیران عثمانی به بغداد - نزد احمد پاشا - ببرند.

توپال عثمان پاشا
منابع• https://fa.wikipedia.org/wiki/توپال_عثمان_پاشا

بپرس