تیسفون

/tisfun/

لغت نامه دهخدا

تیسفون. ( اِخ ) پهلوی «ته سی فون » . ( شهرستانهای ایران ، مارکوارت ص 60 ). معرب آن طیسفون. ( معجم البلدان ). تیسفون پایتخت دولت شاهنشاهی و مقر شاهنشاه ایران در عهد ساسانی بود.تیسفون به معنی خاص نام شهری عمده از مجموعه شهرهایی بود که آنها را به زبان سریانی ماحوزه و ملقب به ملکا ( یعنی شهرهای پادشاه ) و گاهی مذیناتا یا مذینه ( شهرها ) میخواندند. عرب این لفظ را به المدائن تعبیر کرده است. چنین حدس زده میشود که مجموع این شهرها را به زبان پهلوی شهرستان میخوانده اند و ظاهراً کلمات سامی مذکور ترجمه آن است. در قرن آخر دولت ساسانیان مداین شامل هفت شهر بود: شهر تیسفون. شهر رومگان. شهر وه اردشیر. ( سلوکیه ).درزنیدان. ولاشاباذ. محله اسپانیر. محله ماحوزا. ( حاشیه برهان چ معین ). رجوع به ایران باستان ج 3 و طیسفون در همین لغت نامه و دایرة المعارف فارسی شود.

فرهنگ فارسی

پهلوی ته سی فون معرب آن طیسفون معجم البلدان تیسفون پایتخت دولت شاهنشاهی و مقر شاهنشاه ایران در عهد ساسانی بود

دانشنامه اسلامی

[ویکی اهل البیت] تیسْفون، یکی از مجموع چند شهر نزدیک به یکدیگر در کنار اروندرود که بعدها در زبان عربی مدائن نامیده شد.
تیسفون در شرق دجله و ساحل چپ آن واقع بود. این شهر در حدود 35 کیلومتری جنوب بغداد در ناحیه ای قرار گرفته بود که رودهای دجله و فرات به یکدیگر نزدیک می شدند.
تیسفون حدود ششصد سال تختگاه ایران بود و از گودرز دوم (حک : 41ـ51 میلادی) تا اردوان پنجم (حک: 259ـ226 میلادی)، اشکانیان و از اردشیر اول (حک: 226ـ241 میلادی) تا یزدگرد سوم (حک: 11ـ31/632ـ651)، ساسانیان در تیسفون حکومت کردند. پس از اسلام نیز سلمان فارسی (متوفی 36) در عهد خلافت عمر حاکم مداین شد و تا هنگام مرگ در این منصب بود.

دانشنامه عمومی

تیسفون ( فارسی میانه: 𐭲𐭩𐭮𐭯𐭥𐭭 تیسفون، سریانی: ܩܛܝܣܦܘܢ قطیسفون ) یا تیسپون[ نیازمند منبع] شهری باستانی، واقع در کرانهٔ شرقی رود دجله، در حدود ۳۵ کیلومتری جنوب شرقی بغداد در کشور عراق امروزی بود. این شهر برای بیش از ششصد سال پایتخت سلطنتی ایران باستان در دوران اشکانی و ساسانی بود. [ ۱] تیسفون در دوران اشکانی به عنوان پایتخت غربی ایران در منطقهٔ میان رودان ساخته شد و در دوران ساسانیان ارزش خود را به عنوان مرکز نیروی سیاسی و اقتصادی نگه داشت. پس از حمله اعراب به ایران، شهر تیسفون به تاراج رفت و رفته رفته متروکه گشت. در اصل شهر تیسفون دارای هفت شهر در خود بود. این شهرها عبارت بودند از:
• تیسفون
• اسپانبر
وه اندیو خسرو
• سلوکیه یا ویه اردشیر
• درزنیدان
• ساباط یا والاش آباد
• ماحوزا
تیسفون بیش از ششصد سال و از دوران فرمانروایی ارد دوم پایتخت ایران بود و از گودرز دوم ( حکومت: ۴۱–۵۱ میلادی ) تا اردوان پنجم ( حک: ۲۵۹–۲۲۶ میلادی ) در دورهٔ اشکانی، و از اردشیر یکم ( حک: ۲۲۶–۲۴۱ میلادی ) تا یزدگرد سوم ( حک: ۱۱–۳۱/ ۶۳۲–۶۵۱ ) در دورهٔ ساسانی در تیسفون شهریاری کردند.
در طول جنگ های اشکانی ها و رومی ها، تیسفون سه بار توسط رومی ها اشغال شد و پس از دوران اشکانی نیز دو بار در دوران ساسانی اشغال شد. تیسفون همچنین محل نبرد تیسفون در سال ۳۶۳ میلادی بود. پس از حملهٔ مسلمانان، این شهر رو به زوال رفت و در پایان قرن هشتم میلادی از سکنه خالی شد، سپس پایتخت خلافت عباسی در بغداد جای تیسفون را به عنوان مرکز سیاسی و اقتصادی گرفت. [ ۲] پس از اسلام سلمان فارسی در روزگار فرمانروایی عمر بن خطاب شهریار تیسفون شد. [ ۳]
کاخ باشکوه ساسانی را که هنوز آثار آن در جانب خاوری دجله نمایان است، اعراب ایوان کسری نام دادند. این ایوان چنان که یعقوبی گوید در شهر اسپانبر واقع بود. ساختمان مهم دیگری نیز بود که کاخ سفید نامیده می شد و در یک مایلی شمال شهر کهنه دیده می شد ولی این ساختمان از آغاز سده ۴ ه‍. ق چنان رو به ویرانی رفت که اثری از آن نماند و از این روی است که تاریخ نویسان پس از آن، کاخ سفید و ایوان کسری، هر دو را با نام طاق کسری دانسته اند و آن، یگانه جامانده ایست که تا امروز از بناها و کاخ های پادشاهان ساسانی در آن جایگاه پایدار مانده است. تیسفون در زمان ساسانی به اوج شکوفائی خود شد.
عکس تیسفونعکس تیسفونعکس تیسفونعکس تیسفونعکس تیسفونعکس تیسفون
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

پیشنهاد کاربران

زانو زدن هولاکوخان مغول بر طاق کسری
طاق کسری ، تاثیر گذار ترین و شگفت آور ترین سازه ایران دوره ساسانی که در گذر ایام باعث جلب توجه دوستان و دشمنان خود شده است ونقش مهمی در متقاعد ساختن فاتحان تاریخ ایران داشته است ، به عنوان نمونه ، القاشانی مولف کتاب تاریخ اولجایتو می گوید: هولاکو به دیدار طاق کسری رفت و پس از بازدید از این بنای باشکوه و شگفت انگیز سه بار درمقابل آن زانو زد و به خواجه نصیر الدین طوسی گفت: بسیار نظرهای بزرگان و مردان خدا برین طاق بی جفت آمده باشد و به مدت هزار سال زانو برای آن نظر ها می زنم.
...
[مشاهده متن کامل]

📚منبع
📘القاشانی، تاریخ اولجایتو، ص 87و88

اصالت و ریشه اصلی پاپک خرمدین سردار ایران زمین که علیه خلافت ظلم اعراب عباسی قیام کرد.
تیسفون یعنی : تیس فون : تیس گرم باد، تیس گرم
تیس در چابهار، تیس در آتلانتیس
هو
مداین پایتخت ساسانیان.
تیسفون یا تیسپون، نزدیک به ششصد سال پایتخت ایران در دوران اشکانی و ساسانی بوده و در زمان حمله اعراب به ایران، این پایتخت سقوط کرد ؛ این شهر یکی از هفت شهر مدائن در میان رودان ( عراق امروزی ) بوده است.

مدائن

بپرس