جنگ های هوسی

دانشنامه عمومی

جنگ های هوسی ( انگلیسی: Hussite Wars ) همچنین با نام های شناخته شدهٔ دیگر منجمله جنگ های بوهمیان یا انقلاب هوسی ها، عنوان یک سری جنگ های غیرمتعارف می باشد که توسط هوسی ها ( پیروان بوهم و کشیش اصلاح طلب یان هوس ) علیه پادشاهان شکل گرفت، هدف پاپ و حامیانش اجرای اقتدار کلیسای کاتولیک علیه هوسی ها بود. این جنگ از تاریخ ۱۴۱۹ تا ۱۴۳۴ میلادی به طول انجامید، تا زمانی که یان ژیژکا زنده بود و ارتش هوسی ها را فرماندهی میکرد هوسی ها موفق به شکست تمام ارتش های کاتولیک شده بودند اما پس از مرگ یان ژیژکا ارتش کاتولیک پیروز شد
هوسی ها یک جامعهٔ متشکل از چک و بخشی از جمعیت پادشاهی بوهم بود که در جهت تشکیل و ایجاد یک قدرت نظامی شکل گرفت، آنها پنج رجزخوانی پاپ علیه خودشان در جهت تهدید جنگ صلیبی به سال های ۱۴۲۰، ۱۴۲۱، ۱۴۲۲، ۱۴۲۷ و ۱۴۳۱ را رد کرده و شکست دادند. مداخلهٔ اصلی آنها باعث ایجاد جنگ ها و تنش هایی در سرزمین های همسایه شد، جنگ های هوسی همچنین به خاطر استفاده از سلاح های جدید دستی از جمله زنبورک در تاریخ معروف می باشد، این جنگ ها پس از سال ۱۴۳۴ به پایان رسید.
در قرن چهاردهم میلادی و پس از مرگ سیاه در اروپا، زمانی که از جانب پاپ غالباً یک رهبری خوب ارائه نمی گردید، و همین طور از آنجا که رقبا برای احراز سمت فوق با یکدیگر در ستیز بودند. جنبش های اصلاح طلبانهٔ جدیدی ایجاد گردید که نه می توانست در داخل کلیسا به شکل سربسته باقی بماند و نه می شد آن را به عنوان یک بدعت گذاری محض سرکوب کرد، از آن جمله می توان به پیروان جان هوس از اهالی بوهمیا و جان ویکلیف از انگلستان اشاره نمود، علی رغم تلاش هایی که اصلاح طلبان در داخل کلیسا به عمل آوردند[ ۱] .
در اواخر قرون وسطی شکاف هایی در صفوف کلیسا به وجود آمد که سرانجام به از میان رفتن وحدت کلیسا در غرب منتهی گردید و نهضت اصلاح طلب معترضان یا پروتستان در آن نواحی پا گرفت، در گوشه و کنار قلمرو پاپ رهبر مسیحیان مخالفت هایی پدیدار گشت از جمله یان هوس که رحمت فروشی و برخی دیگر از کارهای پاپ و کلیساداران را نادرست می دانست و سر به مخالفت برداشت، یان هوس بعدها در چنگال پاپ گرفتار گشت تا اینکه بالاخره در تاریخ ۱۴۱۹ زنده زنده در آتش سوزانده شد[ ۲] .
عکس جنگ های هوسیعکس جنگ های هوسیعکس جنگ های هوسیعکس جنگ های هوسیعکس جنگ های هوسیعکس جنگ های هوسی
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

دانشنامه آزاد فارسی

جنگ های هوسی (Hussite Wars)
یک سلسله جنگ هایی در قرن ۱۵، ناشی از ظهور هوسیان۱ (پیروان یان هوس) در بوهم و موراوی۲ (۱۴۱۹ـ۱۴۳۶م). این جنگ ها، جدال هوسیان و کلیسای کاتولیک، نبردی ملی بین چک ها۳ و ژرمن ها۴، و مبارزه ای اجتماعی بین طبقات زمین دار و دهقان بود. با درگذشت ونسسلاس چهارم۵ بوهمیایی (۱۴۱۹)، هوسیان در بوهم و موراوی اسلحه به دست گرفتند تا مانع ورود برادرش، امپراتور سیگیسموند۶، شوند که دشمن اصلی آنان بود. یان زیزکا۷، فرماندۀ نظامی هوسیان، سیگیسموند را بیرون راند (۱۴۲۰) و ارتش او را در کوتناهورا۸ تارومار کرد (۱۴۲۲). بوهم از ۱۴۱۹ تا ۱۴۳۶ پادشاه واقعی نداشت، گرچه ویتوفت لیتوانیایی۹ در ۱۴۲۱ به پادشاهی انتخاب شد و برادرزاده اش، سیگیسموند کوریبوت۱۰، را در مقام نایب السلطنه به بوهم فرستاد. کوریبوت تا ۱۴۲۷م فرمانروایی کرد و پس از مرگ زیزکا (۱۴۲۴م)، شکاف بین تندروها و میانه روهای هوسیان، تابوریان۱۱ و اوتراکیان ها۱۲، عمیق تر شد. پروکوپیوس کبیر۱۳ که یک تابوری بود فرماندۀ نظامی هوسیان شد، و ارتش هوسی به سیلزی۱۴ و ساکس۱۵ حمله برد (۱۴۲۵ـ۱۴۲۶) و نیروهای متحد هوسی تا فرانکونیا۱۶ پیش رفتند (۱۴۲۹ـ۱۴۳۰). مذاکرات شورای بازل۱۷، از طریق دانشگاه پراگ۱۸، آغاز شد و در ۱۴۳۳ نمایندگان چک وارد بازل شدند. نتیجۀ مذاکرات آن بود که هوسیان میانه رو به کلیسای کاتولیک بازگشتند، ولی تابوریان قرارداد را نپذیرفتند، و جنگ بین اوتراکیان ها و تابوریان آغاز شد. در نبرد سرنوشت ساز لیپانی۱۹ (۱۴۳۴) تابوریان قلع وقمع شدند و پروکوپیوس کشته شد. در شورایِ ییهالوا۲۰ (۱۴۳۶)، قرارداد بازل تصویب و سیگیسموند پادشاه بوهم اعلام شد. درپی مرگ جانشین سیگیسموند (۱۴۳۹)، آلبرشت دوم رهبر اوتراکیان شد و ژرژِ پودبرادی۲۱ ابتدا با نام لادیسلاوس پنجم۲۲ و از ۱۴۵۸م با عنوان پادشاه بر بوهم حکومت کرد. او فسخ قرارداد بازل را از سوی پاپ (۱۴۶۲) نپذیرفت و در ۱۴۶۶ از سلطنت خلع شد. نبرد جدیدی بین ژرژ و اصیل زادگان درگرفت، و در ۱۴۶۸، ماتیاس کوروینوس۲۳ از مجارستان به بوهم حمله کرد. زمانی که صلح برقرار شد (۱۴۷۸م)، مدت ها از مرگ ژرژ می گذشت و عنصر مذهبی جنگ ها نیز از بین رفته بود.
Hussites
Moravia Czechs Germans Wenceslas IV Sigismund Zizka Kunta Hora Witowt of Lithuania Sigismund Korybut Taborites Utraquists Procopius the Great Silesia Saxony Franconia Council of Basel University of Prague Lipany Jihlava George of Podebrady Ladislaus V Matthias Corvinus

پیشنهاد کاربران

بپرس