حسین اباد دولاب

لغت نامه دهخدا

( حسین آباد دولاب ) حسین آباد دولاب. [ ح ُ س ِ دِ ] ( اِخ ) ده از دهستان دامنه کوه بخش حومه شهرستان دامغان 210هزارگزی خاور دامغان سه هزارگزی جنوب شوسه دامغان ، یک هزارگزی ایستگاه زرین. جلگه. معتدل. سکنه 75 تن. زبان فارسی آب آن از قنات. محصولات آنجا غلات ، پنبه و پسته. شغل اهالی ، زراعت. راه فرعی دارد. ( فرهنگ جغرافیایی ایران ج 3 ).

فرهنگ فارسی

( حسین آباد دولاب ) ده از دهستان دامنه کوه بخش حومه شهرستان دامغان

دانشنامه عمومی

حسین آباد دولاب. حسین آباد دولاب روستایی در دهستان دامنکوه بخش مرکزی شهرستان دامغان استان سمنان ایران است.
بر پایه سرشماری عمومی نفوس و مسکن در سال ۱۳۹۵ جمعیت این روستا ۲۵۹ نفر ( در ۱۰۲ خانوار ) بوده است. [ ۱]
عکس حسین آباد دولاب
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

پیشنهاد کاربران

بین دامغان تا شاهرود دو روستا وجود دارد که هر دو به نام حسین آباد نام گذاری شده اند که اگر به تاریخ تأسیس این روستاها مراجعه شود بنیان گذار هر دوی آن ها فردی به نام حسین خان اَبری بوده که در هر کدام خانواده ی از خود و تعدادی از رعیت های خود را مستقر کرده و کم کم روستاها با آمدن دیگر مردم رشد می کند . ظاهراً این حسین خان در حسین آباد دولاب و در منطقه ی دولاب این روستا مسکن داشته ( چرا که آب بران آن زمان در این منطقه سکنی داشتند ) و خان های بعدی این روستا که وزیری بودند و با دستگاه دولتی حشر و نشری داشتند او را از این مقام عزل و خود خان این روستا می شوند . این روستا از یک قنات مستقل بسیار غنی از آب برخوردار بوده که توسط نهری کوچک وارد روستا می شده و روستا را به دو بخش حاجی آباد و دولاب تقسیم می کرده که دولاب سمت غربی این نهر و حاجی آباد سمت شرقی این نهر بوده است ( نهر شمال به جنوب در روستا جریان داشته است ) . و چون حسین خان و بعد از او خان های وزیری در سمت دولاب این نهر منزل داشتند به این خاطر نام این روستا حسین آباد دولاب مشهور شد . ولی نام اصلی این روستا حسین آباد دامنکوه است چرا که نسبت به حسین آباد حاج علی نقی که به دامغان خیلی نزدیک است در شمالی ترین و تقریباً در ابتدای شروع دامنه ی کوه های بالاسر دامغان قرار دارد و روستای حسین آباد حاج علی نقی در جنوب مسیر دامغان شاهرود و از دامنه ی کوه ها بسیار فاصله دارد .
...
[مشاهده متن کامل]

ولی پدر بزرگم می گفت : که در زمان های قدیم افرادی که مسئول بردن آب با دَبل بودند چون در منطقه ی دولاب زندگی می کردند ؛ مردم این ناحیه را دول ( دَبل ) آبی نام گذاشتند که به نظر می رسد یک اصطلاح تحت الفظی بوده و به مرور زمان در محاوره ی محلی و شهری دامغان جا افتاده است چرا که خان ها نیز در جایگاه دولتیان آن زمان ؛ این منطقه را با همین اصطلاح معرفی می کردند . عده ای از افراددر حال حاضر و ساکنان قدیم نیز به فامیلی دولابی مشهور بوده و هستند ( فقط به این دلیل که در منطقه ی دولاب این روستا زندگی می کردند ) .
این تعاریف متعلق به حداقل 150 سال قبل است .

بپرس