درنه

لغت نامه دهخدا

( درنة ) درنة. [ دَ رِ ن َ ] ( ع ص ) مؤنث دَرِن ، گویند: یداه درنتان بالخیر؛ یعنی دو دست او آغشته به خیر است. ( از اقرب الموارد ) ( از ناظم الاطباء ). رجوع به دَرِن شود.
درنه. [ دِ ن َ / ن ِ ] ( اِ ) تیغ و شمشیر آبدار. ( برهان ). تیغ. ( جهانگیری ).

درنه. [ دُ ن َ / ن ِ ] ( اِ ) دانه ای است املس و مدور که در میان برنج بهم رسد و به عربی اُرز خوانند. ( لغت محلی شوشتر، خطی ). || تازیانه را گویند و آن چیزی است که از تارهای آهن یا از ریسمان و ابریشم تابیده چندلا بافند بمثابه گیسوان و بر آنها دسته نهند و گناهکاران را بدان زنند، و بعضی گویند مفرس دُرّة است. ( لغت محلی شوشتر، خطی ). || درتداول گناباد خراسان ، هر چیز طناب مانند تابیده از قبیل شال کمر و یا پارچه تابیده دراز دیگری است که آنرا بجای تازیانه جوانان و کودکان در بازیها بکار میبرند، و درنه بازیی هست که نوعی از بازیهای اطفال وجوانان است ، و در شهرهای مرکزی «تُرنا» معروف است وشاید یکی از دو کلمه ، درنه فارسی و دره عربی ، مأخوذ از دیگری باشد. ( یادداشت آقای پروین گنابادی ).

درنه. [ دَ رِ ن َ ] ( اِخ ) دهی است از دهستان سلگی شهرستان نهاوند واقع در 14 هزارگزی باختر شهر نهاوند و کنار رودخانه سهراب کیان ، با 430 تن سکنه. آب آن از چشمه و راه آن مالرو است. ( از فرهنگ جغرافیایی ایران ج 5 ).

درنه.[ دِ ن َ ] ( اِخ ) شهری است واقع بر ساحل شمالی سیرنائیک ، لیبی ، بندر کنار مدیترانه و از مراکز کاروانی. در ایام باستانی مهاجرنشین یونانی بوده. در 96 ق.م. جزء متصرفات رومیان شد. ودر 1805 م. «و. ایتن » درنه را که در آن زمان از استحکامات دریازنان بربر بوده بکمک نیروی کشورهای متحده امریکا و سربازان مزدور عرب تصرف کرد. و در جنگ جهانی دوم چند بار میان نیروهای آلمان و متفقین دست بدست گشت ( 1941 - 1942 م. ) ( از دائرةالمعارف فارسی ).

فرهنگ فارسی

واقع بر ساحل شمالی سیر نائیک لیبی بندر کنار مدیترانه و از مراکز کاروانی در ایام باستانی مهاجر نشین یونانی بوده

گویش مازنی

/derne/ فاصله ی بین شست و انگشت سبابه در حالی که انگشتها باز باشد & بخشی از بدنه ی قلیان & شال تابیده و دولا کرده که بیشتر در شاه وزیر بازی به جای شلاق کاربرد دارد & از مزارع دهستان چلاو آمل

واژه نامه بختیاریکا

( دُرنه * ) نیم کوبیده؛ برنج درنه یعنی برنج نیم کوبیده

دانشنامه عمومی

درنه ( به عربی: درنة ) شهری است در لیبی و مرکز استان درنه در این کشور است.
• درنه
• برقه
• بلدیه های لیبی
• جنگ های بربری
• مناطق مسکونی در استان درنه
• مناطق مسکونی در لیبی
• صفحه های دارای تابع تجزیه گر آرایش عدد با آرگومان غیرعددی
مقاله های دارای شرح مختصر
• شرح مختصر متفاوت با ویکی داده
• مقاله های دارای واژگان به زبان عربی
عکس درنهعکس درنه

درنه (بشاگرد). درنه، روستایی در دهستان سردشت بخش مرکزی شهرستان بشاگرد در استان هرمزگان ایران است.
بر پایه سرشماری عمومی نفوس و مسکن در سال ۱۳۹۵، جمعیت این روستا برابر با ۱۵ نفر ( ۵ خانوار ) بوده است. [ ۱]
عکس درنه (بشاگرد)
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

دانشنامه آزاد فارسی

دَرْنه
دَرْنه
(یا: دِرنه) شهری در ساحل جنوبی مدیترانه، در لیبی، به فاصلۀ ۳۰۰کیلومتری شمال شرقی بنغازی، با ۱۱۶,۹۰۰ نفر جمعیت (۲۰۰۱). دومین شهر مهم لیبی، بعد از بنغازی، است. درنه در دشتی واقع در کنارۀ یک وادی به همین نام، در دامنۀ جبل اخضر قرار دارد. آب و هوای مدیترانه ای و چشمه های دایمی و خاک حاصل خیزی دارد. نخلستان ها، مرکبات، و درختان میوۀ از منابع درآمد ساکنان این شهر است. در عهد باستان ناحیه ای یونانی نشین به نام دَرنیس و محل مبادلات تجاری بود، اما هرگز تبدیل به شهر (پولیس) نشد. تاریخ احداث درنه احتمالاً به دوران بطالسه بازمی گردد. در ۹۶پ م به رومیان تعلق داشت. در زمان تسلط بیزانس اسقف نشین شد. با پیشروی مسلمانان در افریقا به دست اعراب افتاد و از رونق و آبادی آن کاسته شد. مهاجرت اندلسی های از شمال افریقا به درنه، از قرن ۱۵ تا ۱۷، شکوفایی دوبارۀ شهر را به همراه آورد. در عصر سلطۀ عثمانی حاکم طرابلس به درنه حمله کرد (۱۶۵۶م) که در نتیجۀ کشتار و فرار مردم، شهر تقریباً به متروکه ای بدل شد، اما دیری نگذشت که در اواخر قرن ۱۷م به کوشش حاکم وقت طرابلس آباد شد. در ۱۸۱۶، شیوع وبا (یا طاعون) از ۷هزار جمعیت، فقط ۵۰۰ تن را باقی گذاشت. در ۱۸۰۵، ایالات متحده برای تنبیه حاکم، که حامی دزدان دریایی بود، شهر را گلوله باران و به کمک نیروهای نامنظم اشغال کرد. در جنگ ایتالیا با ترکیه (۱۹۱۱) درنه به اشغال ایتالیایی ها درآمد، که با توجه ویژۀ آن ها به شهری زیبا تبدیل شد. در جنگ دوم جهانی چندبار بین ایتالیا و آلمان از یک سو و متفقین از سوی دیگر، دست به دست شد و سرانجام قوای بریتانیا آن را اشغال کرد (ژانویۀ ۱۹۴۳). شهر درطی این گیرودارها آسیب بسیار دید. پس از استقلال لیبی، شهر بندری درنه در قلمرو سلطان ادریس سنوسی قرار گرفت و اکنون جزیی از خاک لیبی است.

پیشنهاد کاربران

در زبان لری بختیاری به معنی
در نهاندن. از دست دادن
Dar neh

بپرس