راه پیمایی فضایی

دانشنامه عمومی

راهپیمایی فضایی، فعالیت بیرون از سفینه، یا فعالیت برون ناوی ( [ ۱] EVA ) به عملیات خروج فضانورد از فضاپیما گفته می شود. این اصطلاح نه تنها برای فضانوردانی که در مدار زمین از فضاپیما خارج می شوند، بلکه برای فضانوردانی که بر روی ماه راهپیمایی کردند نیز به کار می رود. فضانوردانی که اقدام به راهپیمایی فضایی می کنند، باید لباس فضایی ویژه ای بپوشند که آن ها را در خلأ فضا و در مقابل تشعشعات خطرناک کیهانی محافظت کند.
فضانوردان در هنگام راهپیمایی فضایی ممکن است با «کابل عایق اطمینان» به فضاپیمای خود متصل باقی بمانند. کابل عایق اطمینان باقی ماندن فضانورد در نزدیکی فضاپیما را تضمین و بازگشت او را به داخل سفینه تسهیل می کند. برخی از لباس های فضایی به گونه ای طراحی شده اند که هوای مورد نیاز فضانورد را از طریق لوله ای که در کابل عایق اطمینان جاسازی شده دریافت می کنند. در این صورت به کابل عایق اطمینان «کابل بند نافی» گفته می شود. علاوه بر هوا، ممکن است اقلام دیگر مورد نیاز برای زندگی و کار فضانورد، مانند الکتریسته و آب، نیز از درون کابل بند نافی به لباس فضایی منتقل شود.
در برخی از راهپیمایی های فضایی، از کابل عایق اطمینان استفاده نمی شود و فضانورد از ابزارهای دیگری برای بازگشت به فضاپیما استفاده می کند. در این موارد شانس نجات فضانوردان در صورت بروز اتفاقات ناگهانی خیلی پایین است.
• نخستین راهپیمایی فضایی در ۲۷ اسفند ۱۳۴۳ ( ۱۸ مارس ۱۹۶۵ ) توسط الکسی لئونوف کیهان نورد روسی و پس از خروج وی از فضاپیمای واسخود - ۲ انجام شد.
• نخستین راهپیمایی فضایی روی ماه در ۲۹ تیر ۱۳۴۸ ( ۲۰ ژوئیه ۱۹۶۹ ) توسط نیل آرمسترانگ فضانورد آمریکایی در طی مأموریت آپولو ۱۱ و پس از خروج وی از ماه نشین آپولو ( موسوم به «عقاب» ) انجام شد. دقایقی بعد، باز آلدرین هم به آرمسترانگ پیوست. راهپیمایی فضایی این دو نفر به مدت ۲ ساعت و ۳۲ دقیقه به طول انجامید.
• نخستین راهپیمایی فضایی بدون استفاده از کابل اطمینان در مدار زمین در تاریخ ۱۸ بهمن ۱۳۶۲ ( ۷ فوریه ۱۹۸۴ ) توسط بروس مک کندلس فضانورد آمریکایی پس از خروج وی از فضاپیمای چلنجر انجام شد. پس از دقایقی، رابرت استوارت هم به او پیوست. راهپیمایی فضایی این دو فضانورد ۵ ساعت و ۵۵ دقیقه به طول انجامید.
• نخستین فضانورد زن که اقدام به راهپیمایی فضایی کرد، اسوتلانا ساویتسکایا کیهان نورد روسی بود. وی در تاریخ ۳ مرداد ۱۳۶۳ ( ۲۵ ژوئیه ۱۹۸۴ ) از ایستگاه فضایی سالیوت - ۷ خارج شد و راهپیمایی او در مدار زمین به مدت ۳ ساعت و ۳۵ دقیقه به طول انجامید.
• طولانی ترین عملیات راهپیمایی فضایی به مدت ۸ ساعت و ۵۶ دقیقه توسط سوزان هلمز فضانورد آمریکایی در تاریخ ۲۱ اسفند ۱۳۷۹ ( ۱۱ مارس ۲۰۰۱ ) انجام شد. [ ۲]
آناتولی سولوویف فضانورد روسی با ۱۶ راهپیمایی دارای رکورد بیشترین تعداد راهپیمایی فضایی است. وی رکورددار بیشترین ساعات راهپیمایی فضایی نیز هست: ۱۶ راهپیمایی فضایی او جمعاً ۸۲ ساعت و ۲۲ دقیقه به طول انجامیده اند.
عکس راه پیمایی فضاییعکس راه پیمایی فضاییعکس راه پیمایی فضاییعکس راه پیمایی فضاییعکس راه پیمایی فضاییعکس راه پیمایی فضایی
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

پیشنهاد کاربران

بپرس