ربیع الاول

/rabi~ol~avval/

معنی انگلیسی:
[third arabic lunar month]

لغت نامه دهخدا

ربیعالاول. [ رَ عُل ْ اَوْ وَ ] ( ع اِ مرکب ) خوان. ( منتهی الارب ). چون وقت تسمیه این ماه در ابتدای فصل ربیع واقع شده بود لهذا به این اسم مسمی گشت. ( از غیاث اللغات ) ( از آنندراج ). ماه سوم سال قمری عرب و هلال آن را به آب بینند. ج ، اَرْبِعاء، اَرْبِعة. ماه سوم سال قمری پس از صفر و پیش از ربیعالاَّخر. روز اول آن به سال سیزدهم بعثت مبداء هجرت رسول اکرم ( ص ) از مکه به مدینه است. روز هشتم آن وفات حضرت امام حسن عسکری ( بقولی ) و روز نهم آن عید بقر و روز دوازدهم آن بنابه مشهور روز ولادت حضرت رسول ( ص ) است. روز چهارم روز مرگ یزیدبن معاویة در سال 64 هَ. ق. و روز هفدهم بنابر قول امامیه روز ولادت حضرت رسول است در عام الفیل ، و باز شب هفدهم آن شب معراج حضرت رسول و باز روز هفدهم روز ولادت امام جعفر صادق علیه السلام در سال 83 هَ.ق. است و روز نهم آن بنابه عقیده عوام شیعه روزمرگ عمر خلیفه ثانی است. ( یادداشت مرحوم دهخدا ).

فرهنگ فارسی

خوان . تسمیه این ماه در ابتدای فصل ربیع واقع شده بود لهذا به این اسم مسمی گشت .

فرهنگ عمید

ماه سوم سال قمری، پس از صَفَر.

دانشنامه اسلامی

[ویکی شیعه] ربیع الاول، سومین ماه سال هجری قمری است.
ربیع از ماده «ربع» و معنای اصلی این ماده به عدد چهار بازمی گردد و عرب به فصل بهار که یک چهارم سال است، ربیع گفته است. از آنجا که ماه ربیع الاول و ربیع الآخر در آغاز این فصل جای گرفته اند به نام این فصل موسوم شده اند. مسعودی می نویسد: سالی که این نامگذاری انجام شده مقارن با فصل بهار بوده است.
این ماه در بین شیعیان به ماه شادی و سُرور معروف است. میلاد پیامبر اکرم(ص)، امام صادق(ع) و آغاز امامت حضرت مهدی(عج) در این ماه واقع شده اند.

دانشنامه آزاد فارسی

رَبیعُ الْاَوَّل
در تقویم هجری قمری، نام ماه سوم. به گفته ای، چون نام گذاری ماه های قمری در ابتدای فصل بهار واقع شد، به این نام مسمّی شد. ربیع الاول پس از صفر و پیش از ربیع الآخر می آید. مهم ترین حوادث روی داده در این ماه عبارت اند از هجرت پیامبر (ص) از مکه به مدینه در سال ۱۳ بعثت، ولادت پیامبر (ص)، به عقیدۀ شیعیان، در روز ۱۷، و به عقیدۀ اهل سنت، در ۱۲ربیع الاول سال عام الفیل و به گفته ای شب معراج پیامبر (ص)، و ولادت امام جعفر صادق در همین روز.

پیشنهاد کاربران

بپرس