زحر بن قیس

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] زحر بن قیس در زمان خلافت خلیفه سوم به همراه جریر بن عبدالله بجلی کارگزار عثمان در سرزمین های جبل بود و در اداره امور آنجا به او کمک می کرد. او مسئول انتقال سرهای شهداء کربلا و اسراء به شام بود.
پس از قتل عثمان، به خدمت امیرالمؤمنین علی (علیه السّلام) درآمد. علی (علیه السّلام) او را همراه با نامه ای به سوی جریر بن عبدالله بجلی - عامل عثمان در ری و همدان- فرستاد تا از مردم آن مناطق برای حضرت (علیه السّلام) بیعت بگیرند. او پس از رساندن نامه در جمع مردم آن مناطق، خطبه مفصل و زیبایی در فضل امیرمؤمنان (علیه السّلام) ایراد کرد.
حضور در جنگ جمل و صفین
او همچنین در جنگ های جمل و صفین در کنار علی (علیه السّلام) حضور یافت. و در جمل اشعاری را در مدح امیرالمؤمنین (علیه السّلام) سرود. پس از وقوع جنگ جمل، حضرت (علیه السّلام) او را همراه با نامه ای به شهر کوفه فرستادند حضرت (علیه السّلام) در این نامه ضمن توضیحاتی در باب علت وقوع این حادثه، از مردم کوفه خواستند تا اگر سؤالی درباره این جنگ دارند از زحر بن قیس بپرسند. در جنگ صفین امام علی (علیه السّلام) او را با عده ای از سواران به قطقطانه فرستاد تا از رسیدن آذوقه و تدارکات به سپاه معاویه جلوگیری کند. حضرت (علیه السّلام) پیش از رفتن قیس به او سفارش کردند، حتی المقدور خونی نریزد و شمشیر را تنها در جایی که لازم است به کار بندد. او به سوی قطقطانه حرکت کرد معاویه پس از اطلاع از این امر، یکی از یاران خود به نام ضحاک بن قیس را به مقابله با او گسیل داشت. با رو در رو شدن دو سپاه درگیری آغاز شد. در این جنگ زحر بن قیس و یارانش موفق شدند ضحاک و یارانش را به عقب برانند و به پیروزی دست یابند.
جاه طلبی زحر بن قیس
زحر بن قیس فردی جاه طلب بود و تلاش های او همان گونه که عتبة بن ابوسفیان نیز در سخنانش بدان اشاره کرده بود در راستای کسب منافع مادی اش بود. عتبة بن ابوسفیان در سخنان خود با قیس بن اشعث در جنگ صفین به این امر تصریح کرده و گفته بود: «او فردی است که جز منافع شخصی اش به چیز دیگری نمی اندیشد.» همین مصلحت اندیشیها و توجه به منافع مادی باعث شده بود تا زحر بن قیس از کسانی باشد که موضوع صلح با معاویه را به شدت دنبال کند و به برقراری این صلح تاکید بورزد. امیرالمؤمنین (علیه السّلام) اندکی پیش از شهادت خود، او را به همراه چهارصد نفر از سپاهیان عراق جهت کاری به مدائن فرستاد. زحر و یارانش در مدائن بودند که خبر شهادت علی (علیه السّلام) به آنها رسید.
همراهی با معاویه
...

پیشنهاد کاربران

بپرس