سیاه دانه

/siyAhdAne/

لغت نامه دهخدا

سیاه دانه. [ ن َ / ن ِ ] ( اِ مرکب ) شونیز است که به فارسی سیاه بیرغ گویند. ( فهرست مخزن الادویه ) ( تحفه حکیم مؤمن ). حبةالخضراء. نانخواه. نانخه. نانخاة. نانوخیه. ( یادداشت بخط مؤلف ). شونیز یا سیاه دانه دارای پنج تا هشت گلبرگ و دانه های سیاه رنگ آن از پنج تا هشت است و دانه های سیاه رنگ آن در برگه های وسط گل قرار گرفته و بوی مخصوصی دارد. ( گیاه شناسی گل گلاب ص 200 ).

فرهنگ فارسی

گیاهی است از تیره آلالگان جزو خربقیها که پوشیده از کرکهای ظریف است و برخی گونه ها ممکن است فاقد کرک باشد . این گیاه به طور خودرو و دراکثر نقاط و از جمله ایران میروید . برگهایش دارای تقسیمات باریک و گلهایش منفرد و دانه اش تیره رنگ و سه گوش و دارای بویی مخصوص است . ارتفاع آن تا ۴٠ سانتیمتر می رسد و گلهایش آبی رنگند . سیاه دانه را نانوایان برای خوشمزگی نان در موقع پخت روی آن میریزند .

فرهنگ عمید

= شونیز

واژه نامه بختیاریکا

تُربیزِه

دانشنامه آزاد فارسی

(یا: شونیز) گیاهان متعلق به جنس Nigella از تیرۀ آلاله. این گیاهان، یکساله، دارای برگ هایی با تقسیمات شانه ای عمیق، گل هایی با پنج کاسبرگ رنگین و بسیار درازتر از گلبرگ ها و پنج تا هشت عدد گلبرگ با ناخنک نوشجایی می باشند. از این جنس هفت گونه در مناطق مختلف ایران می روید. استفاده از انواع دارویی سیاه دانه مخصوصاً از قدیم الایام بین ملل مختلف معمول بوده است. بقراط و دیو سکوریدس از آن به عنوان گیاه دارویی نام برده اند. دانه سیاه دانه، اثر قاعده آور، ضد کرم، مسهل و زیادکنندۀ ترشحات شیر دارد.

پیشنهاد کاربران

سیاه دانه، شونیز بیابانی، سیاه تخمه گندم، حبه سودا، گیل نیک، علف چنگ، سیاه دانه گندم، ارکل چمن اوتی
نام انگلیسی: Corncockle - Common corncokle – wild sawager – bastard nigella
نام علمی: Agrostemma githago
خانواده: Caryophyllaceae
افزودن تصویر به نوشته
سیاه دانهسیاه دانهسیاه دانهسیاه دانه
شونیز . . . . .
سیاه دانه. ( ا . فا. ) با نام علمی ( Nigella sativa ) گیاهی است پوشیده از کرکهای ظریف با گلهای بسیار زیبا به رنگ سفید مایل به سبز یا آبی، با غلاف خارجی و بذر قابل تشخیص که به خانواده آلالگان یا چلیپاییان ( Ranunculaceae ) تعلق دارد. گلهایش در انتهای ساقه قرار دارند، ودانه های خمیده سه لبه در غلافی که آنها را احاطه کرده است جای گرفته اند و دانه ها سیاه رنگ ومعطر می باشد.
...
[مشاهده متن کامل]

سیاه دانه در شرایط اقلیمی گرم وخشک خوب رشد می کند. حوزه مدیترانه خاستگاه اصلی این گونه گیاهان بوده که پس از گسترش مصارف آن در پزشکی، کشتش در غرب آسیاه وجنوب اروپا وجنوب کشورهای حوزه ی بالکان نیز گسترش یافت، وهمچنین در کشورهای ایران، هند، پاکستان، مصر، عراق وترکیه نیز کاشت می شود، وبطور خود رو نیز در بعضی مناطق دیده می شود.
سیاه دانه نامهای گوناگون دارد و در زبان عربی به آن :« حبه البرکه» « حبة السوداء» « شونیز» و«الکمون الأسود» می گویند.
در زبان اردو: « کلونجی» ودر زبان فارسی « سیاه دانه» « دانه مبارک» «شنیز» و« شونیز» گویند.
در فرهنگ فارسی «معین» ( ص 568 ) در باره ی سیاه دانه چنین نوشته است:
« . . . گیاهی است از تیره های آلالگان جزء دسته ی خربقیها که پوشیده از کرکهای ظریف است، وبرخی از گونه های آن ممکن است فاقد کرک باشد، این گیاه به طور خود رو در اکثر نقاط واز جمله ایران می روید، برگهایش دارای تقسیمات باریک وگلهایش منفرد، ودانه اش تیره رنگ وسه گوشه، ودارای بویی مخصوص است، ارتفاع آن تا 40 سانتیمتر می رسد، وگلهایش آبی رنگند، سیاه دانه را نانوایان برای خوشمزگی نان در موقع پختن روی آن می ریزند .
مواد مؤثر وترکیبات شیمیایی موجود در سیاه دانه:
سیاه دانه دارای مواد فعال مختلفی است که تا کنون برخی از آنها شناخته شده است، سیاه دانه دارای:
· 33 در صد روغن ثابت ( چرب ) «Fixed oil» ( برخی 5/37 در صد نوشته اند ) .
· 5/1 در صد روغن فرار« Volatle oil».
· همچنین سیاه دانه مواد مؤثر دیگری مانند:
· ساپینین، آلفاپنین، سینالول، کاردتین، هیدرات کربن وغیره دارا می باشد.
· و نیز شامل عناصر غذایی مانند:
· سودیوم، پتاسیم، فسفور، آهن، کلسیم، منیزیم، و ویتامینها ومواد ضد حساسیت وآرامبخش وضد درد می باشد.
· تأثیر بیشتر آن به خاطر وجود روغنهای چرب ( ثابت ) وروغنهای فرار می باشد.
محققان به این نتیجه رسیده اند که مؤثرترین ماده ی دارویی که در سیاه دانه وجود دارد، نوعی روغن فرار بنام «نیژلون» ( Nigellone ) است.
همچنین
سیاه دانه
نام مصطلح: سیاهدانه
نام عربی: شونیز، حبت السودا ( 1و2 )
نام سنتی: شونیز ( 1 )
نام عمومی: Black cumin ( 3 ) ، Kalangi ( 4
نام علمی: Nigella sativa L. ( 3
وجه تسمیه: Nigella از Niger به معنای سیاه مشتق شده است. در اکثر ملل نام این گیاه، پسوند سیاه را دارد. ( 5 )
خانواده: آلاله Ranunculaceae ( 3، 6 )
بخش مورد استفاده: دانه ( 7، 6 )

ریخت شناسی:
گیاهی است علفی و یک ساله به ارتفاع تا 40 سانتی متر که گاه از کرک های ظریف پوشیده شده است. برگ های آن دارای تقسیمات زیادی ( منشعب ) است به طوری که باریک و به شکل نخ مانند در آمده است. گل ها تک تک بر روی ساقه قرار گرفته اند و به رنگ سفید مایل به شیری می باشند. کناره گلبرگ ها اکثراً به صورت نوار نازکی به رنگ سبز یا مایل به آبی می باشد. دانه های این گیاه سیاه رنگ، زاویه دار و معطر است و در صورتی که له شوند بوی تندتری از آن ها ساطع می شود. گل ها بیشتر در بهار ظاهر می شوند و دانه ها در تابستان به رشد کامل می رسند. ( 6 )
سیاه دانه یا سیاه تخمه دانه های ریز، سیاه رنگ و منشوری شکلی است که سه وجهی یا گرد بوده و سطحی ناصاف دارد. پس از کنده شدن پوسته رویی دانه ها، مغز سفیدرنگ و روغنی آن نمایان می شود که بسیار خوشبو ( مانند بوی لیمو ) است. ( 7، 8 )
پراکنش سیاهدانه در جهان و ایران:
در منطقه مدیترانه ( مصر، کرت، ترکیه، یونان، تونس و . . . ) هند و خاورمیانه به عمل می آید. در مناطق مختلف جنوب غرب آسیا، اروپا و شمال آفریقا بومی شده و کشت می شود. در ایران نیز در اراک و اصفهان می روید و در سایر نواحی هم پرورش می یابد. ( 9 )
تاریخچه
این گیاه 3000 سال است که مصرف می شود و تاریخچه مصرف پزشکی دانه آن به 2000 سال پیش بر می گردد. شروع مصرف آن از خاورمیانه شروع و به سرتاسر اروپا، آفریقا و هند انتقال یافت. دانه ها در مقبره پادشاه توتان خامون یافت شده است. مصریان باستان عقیده داشتند که گیاهان دارویی مثل سیاه دانه در زندگی بعد از مرگ نقش دارند. در قرن اول بعد از میلاد مسیح، پزشک یونانی، دیوسقوریدوس، ثبت کرد که دانه ها جهت مشکلات مختلف مثل سردرد، دندان درد، احتقان بینی و کرم های روده ای مصرف می شود. عقیده رایج اسلامی وجود دارد که سیاه دانه دارویی برای تمام امراض به جز پیری و مرگ است. ( 4 )
ترکیبات مهم:
دانه های گیاه دارای روغن ثابت ( 36تا38% ) ، پروتئین ها، آلکالوئیدها، ساپونین ( ملانین ) و اسانس ( 0. 4 تا 2. 5% ) است.
روغن ثابت عمدتاً شامل اسیدهای چرب غیراشباء ( لینولئیک و اولئیک اسید ) است. عمده ترین اجزاء اسانس تیموکینون ( 28% تا 57% ) است. چهار آلکالوئید جداسازی شده است: نیجلیسین و نیجلیدین ( ایندازول ها ) ، نیجلیمین و نیجلیمین ان اکساید ( ایزوکینولین ها ) .
سایر مواد شامل پالمیتیک، گلوتامیک، اسکوربیک و استئاریک اسید، آرژینین، متیونین، لایزین، گلایسین، لوسین، فیتواسترول¬ها، فیبر خالص، کلسیم، آهن، سدیم و پتاسیم است.
محتوای غذایی دانه ها 21% پروتئین، 35% کربوهیدرات و 36% چربی تعیین شده است.
اصلی ترین اجزاء فعال تیموکینون، دی¬تیموکینون ( نیجلون ) ، تیموهیدروکینون و تیمول شناسایی شدند. ( 4 )
خواص سیاه دانه از دیدگاه طب سنتی:
سیاه دانه دارای طبیعت گرم و خشک در سوم است.
در طب سنتی خواص گوناگونی برای س . . .

بپرس