شهرک غرب

دانشنامه عمومی

شهرک غرب یکی از محله های مرفه نشین شمال غرب شهر تهران است که در منطقه ۲ شهرداری تهران قرار گرفته است. [ ۳] [ ۴] این منطقه به دلیل داشتن شهرسازی مدرن، خیابان کشی های پهن و استاندارد، تراکم جمعیت پایین، آب وهوای پاکیزه، امکانات رفاهی و درمانی، خانه های ویلایی با معماری متفاوت و دسترسی آسان به شریان های بزرگراه های شهر، به یکی از گران قیمت ترین مناطق مسکونی تهران بدل شده است. در پاییز سال ۱۳۴۰، روستای خوش آب و هوا و مسیحی نشین خوردین، توسط گروهی از مهندسان آمریکایی با رؤیای ساخت تهرانی مدرن، تبدیل به شهرکی شد که به دلیل شباهت شهرسازی اش با مدل های آمریکایی، شهرک غرب نام گرفت که بعد از انقلاب ۱۳۵۷ به افتخار بیت المقدس، شهرک قدس نامیده شد. مهندسان آمریکایی به روزترین خانه های ویلایی را در این منطقه طراحی کردند که هنوز هم از نمونه های ارزنده معماری در تهران شناخته می شود. [ ۵]
شهرک غرب در منطقه ۲ شهرداری تهران واقع و دارای هفت فاز مسکونی است. [ ۱] [ ۵] شهرک غرب از شمال به سعادت آباد، از جنوب به بزرگراه همت ؛ کوی گیشا، از غرب به رود فرحزاد و بوستان نهج البلاغه و از شرق به بزرگراه چمران محدود می شود. [ ۶]
شهرک غرب به چند اتوبان اصلی مانند همت، چمران و شیخ فضل الله نوری و هاشمی رفسنجانی دسترسی مستقیم دارد و به علت داشتن خیابان های پهن معمولاً مشکلی از لحاظ ترافیک وجود ندارد.
در سال ۱۳۴۰ «مجتمع مسکونی شهرک غرب» در شمال غرب تهران، با طراحی و معماری مهندسان آمریکایی و براساس مدل نمونه برج های مسکونی ایالات متحده آمریکا ساخته و به همین دلیل نام این منطقه شهرک غرب شد. [ ۵]
در زمان حکومت محمدرضا شاه پهلوی، متخصصان و صنعتگرانی که برای گسترش فعالیت های علمی و صنعتی به ایران آمده بودند، در «مجتمع مسکونی شهرک غرب» و خانه های ویلایی این منطقه ساکن شدند و طرح های شهرسازی به سبک جدید و کاملاً متفاوت با تهران قدیم توسط شرکت های ساختمانی خارجی در زمین های تقسیم شده اطراف روستای تاریخی خوردین آغاز شدند. [ ۷]
آمریکایی ها که در آن موقع اکثریت جامعه ساکن این محله را تشکیل می دادند، با استفاده از نفوذ خود، مدرسه، ورزشگاه و امکانات تفریحی وسیعی را با کمک های دولت پهلوی در شهرک غرب به وجود آوردند و آن را گسترش دادند. به عنوان مثال، فقط مدرسه بین المللی ایران زمین معروف به مدرسه آمریکایی ها ( سروش آزادی ) - تاسیس توسط آقای ریچارد ایرواین اهل آمریکا - در این منطقه به قدری وسیع بود که پس از انقلاب اسلامی با اینکه به دو مدرسه جداگانه برای دختران و پسران در کلیه مقاطع تحصیلی، ورزشگاه، محل برگزاری سیرک و نمایش، سالن سینما و… تبدیل شد، باز هم فضاهای بدون استفاده زیادی درون ساختمان های آمریکایی وجود داشت که حتی نگهداری این ساختمان ها را برای مصادره کنندگان دشوار کرده بود. بخشی از این ساختمان ها را نیز به دانشگاه آزاد اسلامی ( دانشکده تربیت بدنی ) واگذار کرده اند.
عکس شهرک غربعکس شهرک غربعکس شهرک غربعکس شهرک غربعکس شهرک غربعکس شهرک غرب

شهرک غرب (مشهد). شهرک غرب ( قاسم آباد ) نام منطقه ای در غرب شهر مشهد است. شهرک غرب در منطقهٔ ۱۰ شهرداری مشهد واقع شده است. [ ۱] این منطقه ۱۷۵۱ هکتار وسعت دارد و به دلیل وسعت زیادش دارای محله هایی با ساختار شهرسازی متفاوت است و در نتیجه سبک زندگی مردم در این منطقه متنوع است.
در گذشته منطقه قاسم آباد در حال رشد بود و برای مردم مشهد، منطقه نا آشنایی بود در نتیجه برای نامگذاری تمام مناطق حد فاصل بزرگراه امام علی تا انتهای محله الهیه از نام قاسم اباد ( شهرک غرب ) استفاده می شد. این اشتباه موجب شد که قاسم آباد را یک محله بنامند ولی در حقیقت این منطقه به قدری بزرگ است که خود از چندین محله تشکیل شده است. با توجه به اینکه منطقه قاسم آباد کمتر از ۵۰ سال قدمت دارد و سابقه تاریخی زیادی ندارد، تقسیم بندی محلات و نامگذاری ان توسط شهرداری صورت گرفته است.
بعد از ایجاد بزرگراه میثاق، امروزه منطقه محصور بین بزرگراه آزادی ( جادهٔ سنتو ) از سمت شرق، بزرگراه آیت الله هاشمی رفسنجانی ( میثاق ) از سمت شمال غرب و بزگراه امام علی از سمت جنوب شهرک غرب نامیده می شود.
ناحیه یک: محله شاهد، محله استاد یوسفی، محله شریعتی، محله رازی
ناحیه دو: محله فرهنگیان، محله رسالت، محله لشکر، محله امامیه
ناحیه سه: محله حجاب، محله ایثارگران
بر اساس سرشماری عمومی نفوس و مسکن ( ۱۳۹۵ ) این منطقه ۲۹۶۸۲۳ نفر جمعیت و ۷۴۲۵۰ خانوار دارد. جدول زیر برگرفته از کتاب اطلس محلات مشهد است این کتاب در سایت شهرداری موجود است.
شهرک غرب در دهه شصت به وسیله شرکت های تعاونی مسکن ادارات دولتی توسعه یافت. از جمله اسامی قدیمی محلات این منطقه می توان به شهرک لشکر، شهرک کوشش، شهرک اتوبوسرانی و شهرک راه آهن اشاره نمود.
پارک ها: در شهرک غرب ۱۰۲ پارک با مجموع مساحت ۹۷۳۱۵۶ مترمربع وجود دارد که اکثر آن ها به صورت پارک محله می باشند. پارک نیلوفر آبی و پارک سیمرغ وسیعترین پارک های موجود در شهرک غرب هستند.
استخرها: موج های آبی ( اندیشه۸۵ ) . اندیشه ( اندیشه ۷۸ ) . کوثر ( چهارراه اندیشه ) . آبی هشتم ( حجاب ۱ ) . ایرانیان ( حجاب ۸ ) . مولای متقیان ( حجاب ۵۲ ) . نشاط ( شاهد۱۰ ) . استخر سازمان آب ( شریعتی ۷۳ )
پارک آبی:سرزمین موجهای آبی ( بولوار حجاب )
کتابخانه ها: کتابخانه طبرسی ( فلاحی ۳۰ ) . کتابخانه باقرالعلوم ( دکتر حسابی ۳۴ ) . کتابخانه سراج ( حجاب ۵۲ ) . کتابخانه حضرت ابوالفضل ( شاهد ۵۷ )
عکس شهرک غرب (مشهد)عکس شهرک غرب (مشهد)
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

دانشنامه آزاد فارسی

(یا: شهرک قدس) محله ای در جنوب سعادت آباد در تهران. دهکده ای کهن به نام خَوَردین یا خِواردین در محدودۀ ونک و فره زاد (فرح زاد) بود. هنوز یک باغ و خیابان به نام خوردین در آن جا هست. تا دهۀ ۱۳۴۰ش باغی اربابی داشت و جادۀ خاکی طرشت آن را به زمین های سعادت آباد می پیوست. در دورۀ محمدرضاشاه پهلوی به یکی از محله های مسکونی اعیان نشین شهر تهران تبدیل شد. چون نخستین شهرک تهران در غرب آن بود، شهرک غرب نام گرفت. از فضاهای سبز آن پارک فَدَکْ با۳.۶ هکتار مساحت، و پارک دلاوران است. یک پارک جنگلی شهرک غرب را از ونک جدا می کند. مرکز خرید گلستان از مکان های مهم آن است.

پیشنهاد کاربران

بپرس