ضریب توان

دانشنامه عمومی

ضریب توان در یک سیستم الکتریکی AC اصطلاحی است که به نسبت توان واقعی به توان ظاهری گفته می شود و مقداری بین ۰ تا ۱ دارد. توان واقعی در واقع توانایی یک مصرف کننده برای تبدیل انرژی الکتریکی به دیگر شکل های انرژی را نشان می دهد در حالی که توان ظاهری در اثر وجود اختلاف بین ولتاژ و جریان پدید می آید. با توجه به نوع بارها و میزان توان راکتیو آن ها توان ظاهری می تواند از توان واقعی نیز بیشتر باشد.
کم بودن ضریب توان ( بزرگ بودن توان ظاهری نسبت به توان واقعی ) در یک مدار موجب بالا رفتن جریان در مدار و در نتیجه بالا رفتن تلفات در مدار می شود.
به طور کلی در یک مدار AC می توان مصرف کننده ها را از نظر نوع مصرف انرژی الکتریکی به دو دسته تقسیم کرد:
• مصرف کننده های اکتیو ( مقاومتی )
• مصرف کننده های راکتیو ( خازنی یا سلفی )
انواع مختلف مصرف کننده ها در مدارهای الکتریکی رفتارهای متفاوتی از خود بروز می دهند؛ برای مثال مصرف کننده های اکتیو با تبدیل انرژی الکتریکی به شکل دیگری از انرژی، انرژی الکتریکی را مصرف می کنند. این رفتار در مصرف کننده های راکتیو کمی متفاوت است چرا که این مصرف کننده ها به جای مصرف انرژی الکتریکی این انرژی را ذخیره می کنند. این انرژی ذخیره شده تا زمانی در المان باقی می ماند که المان به وسیله یک جریان یا ولتاژ ثابت از طرف منبع، تغذیه شود. با پایان یافتن روند تغذیه، مصرف کننده راکتیو شروع به جبران انرژی کاسته شده می کند بدین صورت که انرژی ذخیره شده خود را دوباره به مدار بازمی گرداند. در مدارهای DC این عملکرد بارهای راکتیو تأثیر زیادی بر روی عملکرد شبکه الکتریکی نمی گذارد اما در یک مدار AC به علت تغییر دایم میزان انرژی وارد شده به مدار بارهای راکتیو می توانند موجب ایجاد اختلال در عملکرد شبکه شوند به این صورت که در آغاز هر سیکل بارهای راکتیو مانند یک مصرف کننده از مدار انرژی دریافت می کنند و این انرژی را تا لحظه ماکسیمم یا پیک موج در خود نگاه می دارند. با کاهش یافتن روند تغذیه بار، این بار انرژی ذخیره شده خود را - که با توجه به نوع بار می تواند به صورت ولتاژ یا جریان باشد – به مدار بازمی گرداند این بازگشت انرژی تأثیرات خاصی را در مدار به دنبال خواهد داشت که به آن ها خواهیم پرداخت.
در یک مدار کاملاً مقاومتی شکل موج جریان و ولتاژ با هم هم زمان هستند ( یعنی در یک زمان صفر و ماکسیمم می شوند ) . حال اگر در مدار بار راکتیوی مانند خازن یا القاگر وجود داشته باشد انرژی ذخیره شده در این نوع بارها باعث به وجود آمدن اختلاف بین شکل موج ولتاژ و جریان می شود. این انرژی ذخیره شده به منبع، باز خواهد گشت در حالیکه تأثیر مثبتی در عملکرد بار نخواهد داشت. به این ترتیب یک مدار با ضریب توان پایین در مقایسه با یک مدار با ضریب توان بالا نیازمند جریان بیشتری برای ایجاد مقدار ثابتی از توان واقعی است.
عکس ضریب توانعکس ضریب توانعکس ضریب توان
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

دانشنامه آزاد فارسی

ضَریب توان (power factor)
کسری کمتر از واحد، برای برآورد توانِ حقیقی. به این منظور آمپر و وُلتاژِ تولیدشده در مدارِ جریان متناوب در آن ضرب می شوند.

پیشنهاد کاربران

بپرس