طب النبی

دانشنامه اسلامی

[ویکی اهل البیت] کتابی است از ابوالعباس مستغفری (234 ق)، که مجموعه روایات طبی پیامبر اکرم صلی الله علیه وآله را گردآوری کرده است.
ابوالعباس، جعفر بن محمد بن معتز بن محمد بن مستغفر نسفی سمرقندی نخشبی حنفی، معروف به ابوالعباس مستغفری متوفی 432 هجری قمری است. مذهب مؤلف کتاب دقیقاً مشخص نیست. علامه مجلسی و شیخ طوسی او را شیعه می دانند اما صاحب ریاض احتمال حنفی بودن او را تقویت کرده است. از ابوالعباس مستغفری به جز این کتاب، کتب دیگری نیز به یادگار مانده است از جمله:
و... که رقم تألیفات مستغفری به بیش از هجده اثر می رسد.
موضوع آن روایات رسول خدا صلی الله علیه و آله وسلّم درباره قواعد طب و آداب خوردن و انواع داروهاست. پیش از وی ابن السنی دینوری م 363 ابونعیم اصفهانی م 432 ابوالحسن حموی م 720 و شمس الدین ذهبی م 748 در این موضوع کتاب نوشته اند.
طب النبی مشتمل بر حدود 150 روایت منسوب به رسول خداست. کمی حجم کتاب بدان سبب است که غالب روایات آن بسیار کوتاه بوده و به همین جهت هیچ گونه فصل بندی در آن انجام نشده است. هر چند مؤلف سعی کرده روایات کلی تر و مشتمل بر قواعد اصلی طب را در ابتدای کتاب بیاورد و از اواسط کتاب، روایات موردی، درباره غذاها و آثار خاص را ذکر نماید.
روش مولف در این کتاب بر حذف اسناد و راویان بوده که این خود از اعتبار کتاب کاسته است. با این حال مجلسی آن را به صورت کامل در جلد 62 بحار الانوار، آورده و در عین حال معتقد است که اکثر روایات آن از طریق عامه نقل شده است.
این کتاب، یکی از مآخذ بحارالانوار است و علامه مجلسی آن را به صورت کامل در جلد 62 بحارالانوار از صفحه 290 تا صفحه 303 نقل کرده است. همچنین محقق طوسی، در کتاب آداب المتعلمین از آن نام برده و می گوید: «از جمله علومی که لازم است انسان یاد بگیرد طب است و در این زمینه استفاده از کتاب امام، ابوالعباس مستغفری به نام طب النبی صلی الله علیه و آله بسیار نیکو است».
همچنین نام طب النبی مستغفری در فهرست های متاخر مانند کشف الظنون آمده است.

[ویکی نور] طب النبی (صلی الله علیه و آله و سلم). این کتاب نوشته ابوالعباس مستغفری(234 ق) و موضوع آن روایات رسول خدا(ص) درباره قواعد طب و آداب خوردن و انواع داروهاست. پیش از وی ابن السنی دینوری م 363 ابونعیم اصفهانی م 432 ابوالحسن حموی م 720 و شمس الدین ذهبی م 748 در این موضوع کتاب نوشته اند.
نام طب النبی مستغفری در فهرست های متأخر مانند کشف الظنون آمده است. مؤلف آن از محدثان اهل سنت است و روش او در این کتاب بر حذف اسناد و راویان بوده که این خود از اعتبار کتاب کاسته است. با این حال مجلسی آن را به صورت کامل در جلد 62 بحار الانوار (290 - 303) آورده و در عین حال معتقد است که اکثر روایات آن از طریق عامه نقل شده است.
طب النبی مشتمل بر حدود 150 روایت منسوب به رسول خداست. کمی حجم کتاب بدان سبب است که غالب روایات آن بسیار کوتاه بوده و به همین جهت هیچ گونه فصل بندی در آن انجام نشده است. هر چند مؤلف سعی کرده روایات کلی تر و مشتمل بر قواعد اصلی طب را در ابتدای کتاب بیاورد و از اواسط کتاب، روایات موردی، درباره غذاها و آثار خاص را ذکر نماید.
تنها شرحی که بر این کتاب یافت شده از مرحوم خاتون آبادی است، چنان که شیخ آقا بزرگ نیز در الذریعه اشاره کرده است.

[ویکی فقه] طب النبی (کتاب). این کتاب نوشته ابوالعباس مستغفری (۲۳۴ ق)است.
موضوع آن روایات رسول خدا صلی الله علیه و آله وسلّم درباره قواعد طب و آداب خوردن و انواع داروهاست. پیش از وی ابن السنی دینوری م ۳۶۳ ابونعیم اصفهانی م ۴۳۲ ابوالحسن حموی م ۷۲۰ و شمس الدین ذهبی م ۷۴۸ در این موضوع کتاب نوشته اند.نام طب النبی مستغفری در فهرست های متاخر مانند کشف الظنون آمده است. مؤلف آن از محدثان اهل سنت است و روش او در این کتاب بر حذف اسناد وراویان بوده که این خود از اعتبار کتاب کاسته است. با این حال مجلسی آن را به صورت کامل در جلد ۶۲ بحار الانوار، آورده و در عین حال معتقد است که اکثر روایات آن از طریق عامه نقل شده است.طب النبی مشتمل بر حدود ۱۵۰ روایت منسوب به رسول خداست. کمی حجم کتاب بدان سبب است که غالب روایات آن بسیار کوتاه بوده و به همین جهت هیچ گونه فصل بندی در آن انجام نشده است. هر چند مؤلف سعی کرده روایات کلی تر و مشتمل بر قواعد اصلی طب را در ابتدای کتاب بیاورد و از اواسط کتاب، روایات موردی، درباره غذاها و آثار خاص را ذکر نماید.
شرح
تنها شرحی که بر این کتاب یافت شده از مرحوم خاتون آبادی است، چنان که شیخ آقا بزرگ نیز در الذریعه اشاره کرده است.

[ویکی شیعه] طب النبی (کتاب). طِبّ النّبی صلی الله علیه و آله کتابی به زبان عربی نوشته ابوالعباس، جعفر بن محمد مستغفری متوفای ۴۳۲ق است. موضوع کتاب، همچنان که از نامش پیداست، طب است و قواعد طب و خواص خوراکی ها را از طریق روایات پیامبر اسلام و سنت نبوی بیان می کند. در انتساب و صدور روایات از پیامبر(ص) میان موافقان و مخالفان کتاب و مذهب نویسنده آن اختلاف است.یکی از مآخذ بحارالانوار است و علامه مجلسی آن را به صورت کامل در جلد ۵۹ بحار الانوار نقل کرده است.
ابوالعباس، جعفر بن محمد بن معتز بن محمد بن مستغفر بن فتح بن ادریس مستغفری نسفی سمرقندی نخشبی حنفی، معروف به ابوالعباس مستغفری در سال ۳۵۰ هجری در شهر نسف در نزدیکی سمرقند و در خانوادهای اهل علم به دنیا آمد. مذهب مستغفری دقیقا مشخص نیست. علامه مجلسی و شیخ طوسی او را شیعه میدانند، اما صاحب ریاض احتمال حنفی بودن او را تقویت کرده است.او در جمادی الاولی سال ۴۳۲ هجری در شهر نسف درگذشت.
کسی که مختصر آشنایی با متون اسلامی و روایات داشته باشد اهمیت مسائل بهداشتی و طب را در نظر اسلام بخوبی درک می کند و به خاطر شدت اهتمام ائمه اطهار(ع) و پیامبر اکرم(ص) به این موضوع است که تعداد زیادی از علماء شیعه در صدد جمع آوری روایات و نکات ذکر شده در آنها در موضوع طب بر آمده اند. حاصل تلاش آنان نیز نگاشته شدن چندین کتاب در موضوع طب، با عنوان «طب النبی» یا «طب الأئمة» است. از جمله کسانی که به این مهم پرداخته اند می توان به این افراد اشاره کرد:

پیشنهاد کاربران

بپرس