عملیات اپسیلون

دانشنامه عمومی

عملیات اپسیلون ( به انگلیسی: Operation Epsilon ) اسم رمز عملیاتی است در حین جنگ جهانی دوم که در آن نیروهای متفقین ۱۰ نفر از دانشمندان آلمانی را که فکر می کردند در برنامه اتمی آلمان نازی مشارکت دارند، اسیر کرده و در خانه ای در یک مزرعه نگهداری می کنند. در مدت نگهداری این دانشمندان از تاریخ ۳ ژوئیه ۱۹۴۵ تا ۳ ژانویه ۱۹۴۶، مکالمات این افراد مخفیانه شنود می شد. [ ۱] هدف از این کار پی بردن به میزان پیشرفت برنامه اتمی هیتلر بوده است.
• اریک بگ
• کرت دیبنر
والتر گرلاخ
اتو هان
پاول هارتک
ورنر کارل هایزنبرگ
• هورست کورشینگ
ماکس فون لائو
• کارل وایزساکر
• کارل ویرتز
از این میان، اتو هان، ماکس فون لائو و ورنر کارل هایزنبرگ دارای جایزه نوبل می باشند. زمانی که کمیته نوبل اتو هان را به عنوان برنده این جایزه معرفی کرد، وی در خانه امن محصور بود و به دلیل سرّی بودن محل این خانه قادر به دریافت جایزه در آن سال نشد.
متن مکالمات به روی کاغذ آورده شده، اول به رویت مقامات نظامی بریتانیا و سپس به مقامات نظامی آمریکا می رسید.
طبق متن مکالمات، همه دانشمندان از انفجار بمب اتمی در هیروشیما بسیار متعجب شده اند. اتو هان که کاشف شکافت هسته ای است، در برنامه اتمی هیتلر نقشی نداشته است. ولی طبق مکالمات، خود را مسوول کشته شدن مردم هیروشیما دانسته و حتی به فکر خودکشی نیز بوده است.
عده ای از دانشمندان هم به خاطر عقب افتادن آلمان از آمریکا در مسابقه هسته ای احساس سرخوردگی و باخت کرده اند. عده ای هایزنبرگ را مسوول این باخت می دانستند که به خاطر یک اشتباه محاسباتی در مقدار اورانیوم غنی شدهٔ مورد نیاز برای ساخت بمب اتمی، زمان رسیدن آمریکایی ها به بمب اتم را بسیار دورتر از زمان واقعی پیش بینی کرده بود.
متن مکالمات در فوریه ۱۹۹۲ از حالت محرمانه خارج شد. بر اساس مکالمات ثبت شده، یک مجموعه داستانی در بی بی سی ۴ در تاریخ ۱۶ ژوئن ۲۰۱۰ ساخته شد. همچنین در مارس ۲۰۱۳ یک نمایش تئاتر به نام «عملیات اپسیلون» بر اساس نمایشنامه ای از آلن برودی، استاد دانشگاه ام آی تی، در شهر کمبریج ماساچوست اجرا شد.
عکس عملیات اپسیلون
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

پیشنهاد کاربران

بپرس