مدرسه علمیه خیرات خان

دانشنامه اسلامی

[ویکی شیعه] مدرسه علمیه خیرات خان (مشهد). مدرسه علمیه خیرات خان از مدارس علمیه مشهد که به نام بانی آن مشهور و در زمان حکومت شاه عباس دوم بنا شده است. مدرسه خیرات خان که دارای ویژگی های معماری خاصی است طی گذر زمان در حکومت های مختلف در معرض تخریب قرار گرفت و پس از آن بازسازی شد. پس از توسعه حرم رضوی، این مدرسه در محدوده حرم واقع شد و بخشی از دانشگاه علوم اسلامی رضوی در آن قرار دارد.
این مدرسه در سال ۱۰۵۷ق همزمان با حکومت شاه عباس دوم صفوی توسط یکی از اشراف به نام خیرات خان ساخته شد. این مدرسه در زمان صفویان مورد توجه طلاب و دانشمندان علوم دینی بود، اما در دوره قاجار و پهلوی اول در معرض ویرانی قرار گرفت.
ساختمان مدرسه در مساحت حدود ۱۵۰۰ متر مربع ساخته شد که دارای دو طبقه بنا بوده و حیاطی مستطیل شکل در وسط آن قرار دارد. این مدرسه حدود ۸۰ حجره داشته و دو ضلع شمالی و جنوبی آن دارای دو ایوان بوده که دو ورودی مدرسه در آنها واقع شده است. بر سر در ورودی آن هم بر کاشی معرق عبارتی نوشته شده که اشاره به آن دارد مدرسه مزبور در عهد شاه عباس دوم به اتمام رسیده، در حالی که بانی مدرسه در قید حیات نبوده است.

پیشنهاد کاربران

بپرس