مردم کالاش

دانشنامه عمومی

کالاش قومی هندوایرانی ساکن هندوکش است. آن ها در ناحیه چیترال، استان سرحد در شمال شرقی پاکستان سکونت دارند و به زبان کالاش از زبان های هندوایرانی شاخه داردی سخن می گویند. کالاش ها آخرین جامعه ای هستند که کیش کهن آریایی را زنده نگه داشته اند و جمعیت آن ها حدود ۶ هزار نفر برآورد می شود. کالاش ها از اصیل ترین مردمان آریایی هستند.
فرهنگ مردم کالاش بسیار منحصربفرد و کاملاً متفاوت از اقوام همسایه ایشان است و به همین جهت این قوم بسیار مورد توجه مردم شناسان قرار گرفته اند. آن ها چندخداباور هستند و طبیعت نقش معنوی مهمی در زندگی ایشان دارد.
نورستانی ها که همسایگان شرقی کالاش ها هستند و در ولایت نورستان افغانستان سکونت دارند نیز در گذشته مذهبی مشابه با کالاش ها داشتند. اما در اواخر قرن نوزدهم این منطقه - که تا آن هنگام کافرستان نامیده می شد - به تصرف حکومت افغانستان درآمد و مذهب ایشان به اسلام تغییر یافت. پس از آن نیز سال ها جنگ های پیاپی در منطقه نورستان موجب مرگ بسیاری از بومیان نورستانی و مهاجرت مردم مناطق همسایه به این منطقه شده و نورستانی ها را با اقوام دیگر تلفیق کرده است. اما کالاش های چیترال همچنان سنت های فرهنگی خود را حفظ کرده و تأثیر بسیار کمی از دنیای خارج گرفته اند.
قوم کالاش توانسته اند در مقابل فشار مداوم همسایگان مسلمان خود که در تمام طول تاریخ آن ها را کافر نامیده اند مقاومت کنند و آیین اسلام را نپذیرند.
کالاش ها از قرن هیجدهم میلادی به بعد زیر نظر حکومت مهتر چترال قرار داشته و رابطه خوبی با دیگر گروه های قومی چترال داشتند. چترال تا سال ۱۸۹۵ یک حکومت پادشاهی مستقل بود و در این سال تحت الحمایه دولت هند بریتانیا شد. جامعهٔ چند قومی و چندمذهبی چترال، که شامل اقوام گوناگون سنی و اسماعیلی مذهب می شود، کالاش ها را مطمئن کرده بود که می توانند در صلح و امنیت زندگی کرده و مذهب و فرهنگ خود را حفظ کنند. نورستانی ها همسایگان کالاش ها نیز تا دهه ۱۸۹۰ همین وضعیت را داشتند. آن ها هم تابع دولت چترال بودند و به آن خراج می دادند اما با قرارداد دیورند بین دولت هند بریتانیا و پادشاهی افغانستان، نورستان ( که آن هنگام کافرستان نامیده می شد ) در خاک افغانستان قرار گرفت و نورستانی ها به قیمت جان خود اسلام آوردند.
کالاش ها تا اوایل قرن بیستم جمعیت زیادی داشتند، اما پس از آن تعداد آن ها همانند دیگر اقوام غیرمسلمان منطقه رفته رفته کاهش یافت. سیف الله جان یکی از رهبران کالاش ها اعلام کرد: «اگر یک کالاش مسلمان شود نمی تواند در میان ما زندگی کند. ما بایستی هویت خود را حفظ کنیم. »[ ۱]
عکس مردم کالاشعکس مردم کالاشعکس مردم کالاشعکس مردم کالاشعکس مردم کالاش
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

پیشنهاد کاربران

بپرس