مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی

دانشنامه اسلامی

[ویکی شیعه] مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی (نور)، نهادی پژوهشی در قم. این مرکز که در سال ۱۳۶۸ش تأسیس گردید، برای آسان نمودن دسترسی به منابع و متون علوم اسلامی، با استفاده از فن آوری اطلاعات و تعمیم آن در حوزه های علمیه و مجامع فرهنگی داخلی و بین المللی، اقدام به پژوهش های رایانه ای کرده و تولیدات انبوهی در این زمینه از قبیل نرم افزارها، پایگاه های اطلاع رسانی و خدمات رایانه ای داشته است.
مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی نور با دستور آیت الله خامنه ای در سال ۱۳۶۸ش تأسیس شد. این مرکز برای تسهیل دستیابی به منابع و متون دینی و نیز سرعت بخشیدن به امر پژوهش در حوزه علوم اسلامی با بهره گیری از فناوری اطلاعات و به کارگیری امکانات رایانه ای اقدام به تولیدات خود در این زمینه کرد.
این مرکز دارای معاونت ها و قسمت های مختلفی است که عبارتند از:

[ویکی اهل البیت] مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی به آدرس: http://www.noorsoft.org در سال 1368 شمسی به دستور رهبری، با هدف بکارگیری فناوری ارتباطات و اطلاعات در نشر و اشاعه فرهنگ غنی اسلامی تاسیس گردید. این مرکز تاکنون توانسته است با استفاده از کادری مجرب و متخصص در زمینه علوم اسلامی و دانش رایانه، نرم افزارهای متعددی را در موضوعات مختلف اسلامی تولید و در اختیار جامعه علمی – پژوهشی داخل و خارج از کشور قرار دهد.
راه اندازی پایگاه اینترنتی به منظور انتشار اطلاعات و منابع گرانسنگ اسلامی با قابلیت های متنوع، تاسیس بانک های اطلاعاتی منابع اسلامی در مراکز حساس علمی و فرهنگی، برپایی نمایشگاه های اطلاع رسانی سراسری و شرکت و حضور پیوسته در مجامع اطلاع رسانی جهانی جهت عرضه منابع اسلامی دیجیتالی، از دیگر خدمات مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی به حوزه علوم و معارف حقه اهل بیت علیهم السلام به شمار می آید.
1 – پایگاه حوزه نت به آدرس: http://www.hawzah.net
«پایگاه حوزه» اولین پایگاه اینترنتی علمی و مذهبی شیعه در ایران است که وظیفه اطلاع رسانی علمی پیرامون موضوعات علوم اسلامی در قالب های مختلف مانند مقالات، مجلات، پرسش و پاسخ، پایان نامه و... را بر عهده دارد. اخیرا اطلاعات این پایگاه در پایگاه دیگری از این مرکز با عنوان "پرتال علوم انسانی و اسلامی" هم قرار داده شده است.
معرفی اجمالی چند بخش مهم پایگاه:
از آنجا که تولید محتوا ندارد بیشتر شبیه بانک اطلاعات می باشد تا دانشنامه. هدف این دانشنامه اطلاع رسانی نسبت به مطالب مربوط به اسلام، مسلمانان، شخصیت های اسلامی و مناطق مسلمان نشین در حوزه های علوم و معارف، تاریخ، ادبیات، هنر، زندگی نامه ها و... می باشد که در قالب نمودار درختی و یا چینش منطقی طبقه بندی گردیده است.
البته گستره این دانشنامه از لحاظ علمی در حال حاضر محدود به مطالب کلیه بخش های موجود در پایگاه می باشد. بیشتر مطالب این بخش از پایگاه حوزه بخش هایی از کتاب ها می باشد.
به گفته مدیران سایت این بخش حاوی بیش از 19000 مقاله به سه زبان فارسی، عربی و انگلیسی می باشد. غالباً مقالات نشریات عمومی و غیرتخصصی را دارد و دارای فهرست موضوعی و الفبایی مقالات و فهرست الفبایی پدیدآورندگان است. متاسفانه گاهی نام مولفین مقالات را نمی آورد.

دانشنامه آزاد فارسی

در ۱۳۶۸ش در شهر قم تأسیس شد. اشاعۀ فرهنگ اسلام، تسهیل در دست یابی به منابع و متون اصیل دینی، تسریع در امر کاوش و پژوهش در حوزۀ علوم اسلامی با بهره گیری از فناوری اطلاعات و به کارگیری امکانات رایانه ای، برای ارائۀ معارف اهل بیت (ع) از اهداف این مرکز است. هیئت امنا و ریاست مرکز برگزیدگان رهبر جمهوری اسلامی ایران هستند. این مرکز تاکنون نرم افزارهای تخصصی متعددی را منتشر کرده است که دارای امکانات پژوهشی پیشرفته ای است. از مهم ترین این نرم افزارها عبارت اند از ۱. نور؛ ۲. جامع الاحادیث؛ ۳. نورالانوار؛ ۴. منهج الانور؛ ۵. نورالجنان؛ ۶. درایةالنور؛ ۷. کتابخانۀ نور؛ ۸. نورالفقاهه؛ ۹. نورالحکمه؛ ۱۰. نورالسیره؛ ۱۱. مثنوی معنوی؛ ۱۲. پایگاه های اسلامی اینترنت؛ ۱۳. قرآن در اینترنت؛ ۱۴. کتاب های اسلامی اینترنت.

پیشنهاد کاربران

بپرس