مسجد جامع زرین شهر

دانشنامه عمومی

مسجد جامع یا همان مسجد رحیم خان مربوط به دوره صفویه است و در زرین شهر واقع شده و این اثر در تاریخ ۲۴ اسفند ۱۳۸۴ با شمارهٔ ثبت ۱۵۱۹۰ به عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است. [ ۱] فاخرترین و برجسته ترین اثر مستند تاریخی شهرستان لنجان استان اصفهان مسجد رحیم خان ریز است. ساختمان این اثر که در هسته اصلی شهر محله ( اشا گل اُ ) در کنار بازارچه، گرمابه و مسجد دیگری به نام مسجد پشت دروازه قرار داشته است واقع شده است در سال ۱۲۶۰ هجری قمری بازسازی کلی شده است. علت نامگذاری این مسجد به رحیم خان این است که این بنا به وسیله محمد رحیم خان ریزی در دوره قاجار بازسازی اساسی شده است. [ ۲]
با توجه به شواهد موجود در بنا، شالودۀ معماری بنا متعلق به دوره صفوی بوده که به استناد کتیبه سردرب ورودی در تاریخ ۱۲۷۷ ه.   ق. توسط شخصی به نام رحیم خان ریزی بازسازی شده است اما قرآن های وقفی مسجد مربوط به ۱۲۴۹ قمری می باشد.
مسجد دارای یک شبستان اصلی و تعدادی طاقنما در محوطه حیاط با تزئنیات آجرکاری خفته _راسته و آجرکاری معقلی و کاشیکاری است که سقف شبستان آن به صورت معقر و متصل به ستونهایی با ابعاد صد و بیست سانتیمتر است که پایین تر از سطح زمین است.   مسجد از نوع چهار ایوانی است که در اطراف هر ایوان اصلی دو ایوان فرعی دیگر منطبق با جهتهای اصلی جغرافیایی ساخته شده است.
ایوانهای شرقی مسجد محل دفن اطباء و کدخداها، قسمت غربی صحن مسجد محل دفن خوانین، قسمت شمالی مکان دفن موذنین و مکبرین و قسمت جنوبی صحن مسجد نیز مکان دفن علما و اندیشمندان از جمله ملاعبدالوهاب ریزی پدر مرجع بزرگوار عالم تشیع آشیخ مرتضی ریزی، شیخ ضیاءالدین، شیخ جلال الدین و آیت الله شریعت می باشد.
عکس مسجد جامع زرین شهرعکس مسجد جامع زرین شهرعکس مسجد جامع زرین شهر
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

پیشنهاد کاربران

بپرس