مسجد رد الشمس

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] مسجد رد الشمس (حله). مسجد رد الشمس در شمال شهر حله، در سمت راستِ ابتدای جاده منتهی به بابِل قرار دارد، که محل وقوع معجزه بازگشتن خورشید پس از غروب برای امام علی (علیه السّلام) است. این مسجد با نام های «مشهد الشمس» یا «مشهد رد الشمس» نیز مشهور است.مشهد الشمس، از بناهای اسلامی کهن عراق است که از نظر معماری دارای اهمیت است زیرا بنای اصلی آن، شامل ساختمانی هشت ضلعی با گنبد مضرّس زیبایی، به ارتفاع حدود بیست متر است. این گنبد، از شاخص ترین گنبدهای مضرّس در عراق، به شمار می آید.
در منابع روایی شیعه، دو معجزه رد شمس برای امام علی (علیه السّلام)، گزارش شده است:
← معجزه رد شمس اول
درباره تاریخ اولیه احداث زیارتگاه مشهد الشمس حله، آگاهی دقیقی در دست نیست. احتمالًا ابن شهرآشوب (متوفای ۵۸۸ ه. ق)، نخستین کسی است که به زیارتگاه فعلی مشهد الشمس حله و ارتباط آن با معجزه دوم رد شمس، اشاره کرده است. او محل زیارتگاه را «صاعدیه»، از توابع بابِل، ذکر کرده است.
ابن شهرآشوب، محمد بن علی، مناقب آل ابی طالب، ج۲، ص۱۴۵.
علامه حلی (متوفای ۷۲۶ ه. ق)، داستانی نقل کرده است که بر مبنای آن، یکی از امرای حله با مشاهده کرامتی از این مشهد، ساختمان آن را بازسازی کرد. مفاد داستان چنین است که یکی از امرای حله، روزی از شهر خارج شد و پرنده ای را بر گنبد مشهد الشمس دید. عقابی را فرستاد تا آن را شکار کند. پرنده فرار کرد و در خانه ابن نمای فقیه، (گویا مقصود از ابن نمای فقیه در این داستان، همان ابن نمای حلّی، از علمای مشهور شیعه است.) فرو آمد. عقاب، پرنده را تعقیب کرد تا به آن رسید. ولی پاها و بال های عقاب، سست شد و از کار افتاد. یکی از اطرافیان امیر، به آنجا رفت و عقاب را در آن حال دید. سپس آن را نزد امیر برد و آنچه را دیده بود، برای او بازگو کرد. او این حادثه را از بلند مرتبگی جایگاه آن مشهد دانست. از این رو به بازسازی آن پرداخت.
علامه حلی، حسن بن یوسف، کشف الیقین فی فضائل امیرالمؤمنین، ص۴۸۵.
...

پیشنهاد کاربران

بپرس