مصطفی بن عبدالله حاجی خلیفه

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] حاجی خلیفه، مصطفی بن عبداللّه، مورخ، ادیب، زندگینامه نویس، جغرافی نگار و کتاب شناس عثمانی در قرن یازدهم می باشد.
مهم ترین منبع شرح حال او، دو زندگینامه خودنگاشت است مشتمل بر دو مرحله از زندگی وی؛ بخش اول (تا ۱۰۳۵) که در پایان بخش اول کتابش به نام سُلَّمُ الوصول و بخش دوم (از ۱۰۳۸) در پایان آخرین کتابش به نام میزان الحق. طبق این دو زندگینامه، که محمد شرف الدین یالتقایا هر دو را در آغاز کشف الظنون آورده است.
مشخصات
کاتب چلبی به اعتبار دانش فراوان و نیز اشتغال به کتابت دفاتر سلطانی، در بین علمای عثمانی به کاتب چَلَبی و در میان متصدیان امور دیوانی به حاجی خلیفه مشهور بود. وی در ذیقعده ۱۰۱۷ در استانبول به دنیا آمد. دوران کودکی را در زادگاهش گذراند و مقدمات علوم را با نظارت پدرش فراگرفت. پدرش در دیوان حرب اشتغال داشت.
مناصب نظامی
او نیز در چهارده سالگی به حرفه سلاحداری روی آورد و در تشکیلات اداری قشون به کار حساب و سیاق پرداخت. از ۱۰۳۳ تا ۱۰۳۵، به جز اوقاتی کوتاه، همراه پدرش در اردوی نظامی، برای سرکوب شورش آبازه پاشا در مشرق آناطولی و در محاصره بی نتیجه بغداد، شرکت داشت. در ۱۰۳۵، ممیزیِ سواره نظام به وی واگذار گردید.
تحصیلات
...

پیشنهاد کاربران

بپرس