مقدمه ای بر فرگشت

دانشنامه عمومی

به فرایند تغییر گونه های حیات طی زمان و در طول نسل ها، فرگشت گفته می شود. رشتهٔ زیست شناسی فرگشتی به بررسی اینکه چگونه و چرا این فرگشت اتفاق می افتد می پردازد. یک جاندار ( به انگلیسی: organism ) از والدینش ویژگی هایی از طریق ژن هایش به ارث می برد. تغییرات در این ژن ها ( که جهش خوانده می شود ) می تواند ویژگی های نو در فرزندهای نظام زیستی تولید کند. اگر این ویژگی های نو باعث بشود که فرزندها بهتر بتوانند با محیط خارجی وفق پیدا کنند، در زنده ماندن و تولیدمثل موفق تر خواهند بود. به این فرایند انتخاب طبیعی گفته شده، و باعث می شود که ویژگی هایی که مفید هستند، عمومی تر شوند. در طول نسل های فراوان، یک جمعیت می تواند آن قدر ویژگی های نو کسب کند که به یک گونهٔ نویی از جانداران تبدیل شود. [ ۱] [ ۲]
نظریهٔ فرگشت در سال ۱۲۳۸ هجری خورشیدی ( ۱۸۵۹ میلادی ) و با انتشار کتاب «دربارهٔ مبدأ گونه ها» توسط چارلز داروین به وجود آمد. افزون بر این، کار گرگور یوهان مندل با گیاهان به توضیح الگوهای وراثتی ژن ها کمک کرده و منجر به فهمی از نحوهٔ عملکرد سیستم وراثتی شد. [ ۳] اکتشافات بعدی در زمینهٔ نحوهٔ جهش ژن ها به همراه پیشرفت ها در رشتهٔ «ژنتیک جمعیت»، توضیحات بیشتری در زمینهٔ نحوهٔ عملکرد فرگشت فراهم آورد. دانشمندان امروزه فهم به نسبت خوبی نسبت به پیدایش گونه های نو دارند. آن ها فرایند به وجود آمدن گونهٔ نو را هم در آزمایشگاه و هم در طبیعت مشاهده کرده اند. این دیدگاه مدرن از فرگشت، مهم ترین نظریهٔ علمی موجود برای کمک به فهم حیات می باشد.
واژهٔ فرگشت ترکیبی است از پیشوند فر - به معنای افزایش، و بن ماضی گشت از مصدر گشتن به معنای تغییر کردن، تبدیل شدن. ( البته پیشوند فر در اینجا به عنوان یک ترکیب از "فرا" و "فرو" است. بدین معنی که در فرگشت ما شاهد دو تغییر افزایشی "فراگشت" و کاهشی "فروگشت" هستیم و برای بیان هر دو حالت، واژه "فرگشت" انتخاب شده است. )
ایده های اصلی تکامل را می توان به شرح زیر خلاصه کرد:
• اشکال مختلف زندگی تولید مثل می کنند و بنابراین تمایل به افزایش تعداد دارند.
• عواملی مانند شکار و رقابت علیه بقای افراد عمل می کند. هر یک از فرزندان به روش های کوچک و تصادفی با والدین خود متفاوت هستند.
• اگر این تفاوت ها سودمند باشد، احتمال زنده ماندن و تولید مثل فرزندان بیشتر است.
• این باعث می شود که فرزندان بیشتری در نسل بعدی تفاوت های مفید و کمتری تفاوت های مضر داشته باشند.
• این تفاوت ها در طول نسل ها انباشته می شوند و در نتیجه تغییراتی در جمعیت ایجاد می شود.
• با گذشت زمان، جمعیت ها می توانند تقسیم یا به گونه های جدید منشعب شوند.
• این فرآیندها، که در مجموع به عنوان تکامل شناخته می شوند، مسئول بسیاری از اشکال مختلف زندگی هستند که در جهان مشاهده می شود.
عکس مقدمه ای بر فرگشتعکس مقدمه ای بر فرگشتعکس مقدمه ای بر فرگشتعکس مقدمه ای بر فرگشتعکس مقدمه ای بر فرگشت
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

پیشنهاد کاربران

بپرس