مقطع نگاری رایانه ای با دو انرژی

دانشنامه عمومی

مقطع نگاری رایانه ای با دو انرژی ( Dual Energy Computed Tomography ) یا مقطع نگاری رایانه ای با دو چشمه ( Dual Source Computed Tomography ) نام یک روش پیشرفته مورد استفاده در سی تی اسکن است.
از سال ۱۹۷۰ که مقطع نگاری رایانه ای یا توموگرافی رایانه ای با دو انرژی یا DECT برای توصیف بافت ها در بدن انسان استفاده شده است. این اسکنرها برای تشخیص بافت ها از دو انرژی با طیف فرکانسی متفاوت استفاده می کنند.
از کاربردهای DECT می تواند به مواردی مانند برداشت استخوان، تولید تصاویر بدون کانتراست مجازی، تهویه شش، ارزیابی نقص تزریق وریدی شش، ارزیابی نقص در ماهیچه های قلبی اشاره کرد.
روش CT بر اساس اختلاف ضریب تضعیف ساختارهای کالبدی مختلف در بدن، تصاویر خروجی را می دهد. اما در بعضی موارد ضریب تضعیف بعضی ساختارها درون بدن در یک انرژی خاص تفاوت چندانی نمی کند. یکی از نقطه ضعف های اسکنرهای تک انرژی CT، عدم قدرت این اسکنرها در تمایز این ساختارها در بدن است. ضریب تضعیف دو ماده می تواند در یک انرژی خاص مشابه باشد ولی در انرژی های دیگر متفاوت باشد. به عنوان مثال ضریب تضعیف آب و استخوان در انژی های بالا مشابه است. ولی در سایر انرژی ها متفاوت است. در اسکنرهای DECT از این ویژگی استفاده شده است و دو انرژی متفاوت به بدن تابش می شود. با توجه به این که خروجی اسکنر برای مواد مختلف در دو انرژی مختلف کاملاً منحصربه فرد است ( ممکن است در یک انرژی مشابه باشد ) ، در نتیجه به وسیلهٔ DECT می توان به نتایج بهتری نسبت به اسکنرهای CT تک فوتونی دست یافت.
در یک طبقه بندی، اسکنرهای DECT به سه دسته سوئیچینگ سریع kVp ( به انگلیسی: rapid Peak kiloVoltage switching ) ، آشکارساز لایه ای ( به انگلیسی: layer detector ) و اسکنرهای دو منبعی ( به انگلیسی: dual source ) تقسیم می شوند.
در این اسکنرها تیوب X - ray به سرعت ولتاژ تیوب را مدوله می کند و طیفی از انرژی های با میانگین و قلهٔ بالا و پایین تولید می کند. این فرایند سوئیچینگ در هر چرخش برای بدست آوردن اطلاعات کافی، نیاز به دو برابر پروجکشن دارد.
در این اسکنرها از آشکارسازهای لایه ای استفاده می شود. دو لایه آشکارساز که از مواد مختلفی تشکیل شده است، روی هم قرار می گیرند. لایه بالاتر فوتون های X - ray با انرژی پایین تر را جذب می کند و لایه پایینی فوتون های X - ray با انرژی بالاتر را جذب می کند. مشابه سوئیچینگ سریع KVp، خروجی تیوب های ولتاژ بالا و پایین توسط فیلترهای مشابهی محدود می شود.
عکس مقطع نگاری رایانه ای با دو انرژیعکس مقطع نگاری رایانه ای با دو انرژیعکس مقطع نگاری رایانه ای با دو انرژیعکس مقطع نگاری رایانه ای با دو انرژی
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

پیشنهاد کاربران

بپرس