میل مغناطیسی

فرهنگستان زبان و ادب

{magnetic inclination} [ژئوفیزیک] زاویۀ میان مؤلفۀ افقی و راستای میدان مغناطیسی کل

دانشنامه عمومی

محور مغناطیسی زمین با محور جغرافیایی آن ( محور چرخش زمین ) به طور کامل موازی نیست. در نتیجه خواندهٔ یک قطب نما تا حدودی از شمال جغرافیایی انحراف دارد. این انحراف که با مکان تغییر می کند وردش مغناطیسی یا میل مغناطیسی نامیده می شود. [ ۱]
میل مغناطیسی، در هر نقطه از زمین، زاویه بین شمال حقیقی و شمال مغناطیسی در آن نقطه است؛ یعنی زاویهٔ بین سمتی که عقربهٔ قطب نما نشان می دهد، و سمت شمال جغرافیایی. برخی از منابع مختلف میل مغناطیسی را «وردش مغناطیسی» هم می نامند که درست است. برخی هم به اشتباه آن را انحراف مغناطیسی گفته اند، ولی این واژه، برای انحراف ناچیز عقربهٔ قطب نما در اثر عوامل محیطی ( مانند وسایل آهنی و منابع الکتریکی و غیره ) است و هیچ ارتباطی با زاویه میل مغناطیسی در یک محل ندارد.
میل مغناطیسی با موقعیت، زمان ( سالانه و روزانه ) ، ناهنجاری های مغناطیسی محلی، ارتفاع ( جزئی و قابل صرف نظر ) و فعالیت های مغناطیسی خورشید تغییر می کند. میل مغناطیسی در طول خطوطی & mdash؛ که اصطلاحاً خطوط هم ارز ∗ نامیده می شوند & mdash؛ ثابت است. خط فرضی با میل مغناطیسی صفر درجه در حال حاضر از غرب خلیج هودسن، دریاچه سوپریور، دریاچه میشیگان و فلوریدا عبور می کند.
اولین بار در قرن ۱۵ میلادی ابن ماجد در حین بررسی ستاره قطبی و قطبنما به میل مغناطیسی پی برد[ ۲]
اگر عقربه قطب نما شرق یا غربِ شمال واقعی را به عنوان شمال مشخص نماید، این اختلاف به ترتیب میل مغناطیسی شرقی یا غربی نامیده می شود. شمال مغناطیسی هم در نیمکره شمالی و هم در نیمکره جنوبی به عنوان مرجع میل مغناطیسی است. مقدار زاویهٔ انحراف بستگی با محل آزمایش دارد. برای تعیین میل مغناطیسی در یک منطقه مورد نظر می توان از موارد زیر استفاده کرد:
• نقشه های توپوگرافی چاپ شده: این نقشه ها با اندازه گیری های متعدد میل مغناطیسی در نقاط مختلف کرهٔ زمین تهیه می شوند. در برخی نقشه ها میل مغناطیسی منطقه به وسیله زاویه بین دو پیکان شمال مغناطیسی ( MN ) و شمال حقیقی ( GN ) نشان داده شده است.
• نمودارهای خطوط هم ارز چاپ شده یا موجود در وب گاه ها، که میل مغناطیسی را نشان می دهند.
• حسابگر آنلاین برای مشخص نمودن آخرین میل مغناطیسی، برای یک موقعیت مشخص ( طول و عرض جغرافیایی ) و زمان مشخص.
لازم است ذکر شود که در یک محل مقدار زاویهٔ میل برحسب زمان اندکی تغییر می کند و اندازهٔ آن در نقاط مختلف زمین متفاوت است.
عکس میل مغناطیسیعکس میل مغناطیسیعکس میل مغناطیسی
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

دانشنامه آزاد فارسی

مِیلِ مِغْناطیسی (dip, magnetic)
زاویۀ بین جهت میدان مغناطیسی زمین و سطح افق در هر نقطۀ خاص از سطح زمین. این زاویه با استفاده از دایرۀ میل اندازه گیری می شود. دایرۀ میل مجهز به عقربۀ مغناطیسی معلّقی است که می تواند آزادانه در صفحۀ قائم میدان مغناطیسی به گردش درآید. در نیمکرۀ شمالی، عقربه به پایین تر از افق متمایل می شود و در امتداد خط میدان مغناطیسی، به طرف قطب شمال قرار می گیرد. در قطب های شمال و جنوب مغناطیسی، عقربه به صورت قائم قرار می گیرد و زاویۀ میل برابر ۹۰ درجه می شود.

پیشنهاد کاربران

مقدار انحراف از شمال مغناطیسی بر حسب درجه چیست

بپرس