نبرد پلاسی

دانشنامه عمومی

نبرد پلاسی پیروزی قاطع کمپانی هند شرقی بریتانیا بر نواب بنگال و متحدان فرانسوی او در ۲۳ ژوئن ۱۷۵۷ به رهبری رابرت کلایو بود، فرار میر جعفر این پیروزی را آسان تر کرد. فرمانده کل نواب سراج الدوله بود. این نبرد به کمپانی هند شرقی بریتانیا کمک کرد تا کنترل بنگال را به دست بگیرد. در طول صد سال بعد، آنها کنترل اکثر شبه قاره هند، میانمار و افغانستان را نیز به دست گرفتند. جنگ در پالاشی در سواحل رودخانه هوگلی، در حدود ۱۵۰ کیلومتری ( ۹۳ مایلی ) شمال کلکته و جنوب مرشدآباد، پایتخت آن زمان سوبا بنگال ( اکنون در بخش نادیا در بنگال غربی ) روی داد.
طرفین نبرد، نواب سراج الدوله، آخرین نواب مستقل بنگال و شرکت هند شرقی بریتانیا بودند. او جانشین علی وردی خان ( جد مادری اش ) شد. سراج الدوله سال پیش نواب بنگال شده بود و به انگلیسی ها دستور داده بود که از گسترش استحکامات و دژهای خود خودداری کنند. رابرت کلایو به میر جعفر، فرمانده کل ارتش نواب رشوه داد و همچنین وعده داد که او را نواب بنگال کند. کلایو در سال ۱۷۵۷ میلادی سراج الدوله را در پلاسی شکست داد و کلکته را تسخیر کرد. پیش از این درگیری، یورش نواب سراج الدوله به کلکته تحت کنترل بریتانیا و کشتار سیاه چاله صورت گرفته بود. انگلیسی ها قوای کمکی را تحت نظر سرهنگ رابرت کلایو و دریاسالار چارلز واتسون از مدرس به بنگال فرستادند و کلکته را بازپس گرفتند. بعد از آن کلایو ابتکار عمل را برای تصرف قلعه فرانسوی چندنگر به دست گرفت. تنش و بدگمانی بین سراج الدوله و انگلیسی ها در نبرد پلاسی به اوج خود رسید.
عکس نبرد پلاسی
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

دانشنامه آزاد فارسی

نبرد پِلاسی (Battle of Plassey)
دیدار لرد کلایو و میر جعفر بعد از نبرد پلاسی، اثر فرانسیس هایمن
پیروزی نیروهای بریتانیا به فرماندهی رابرت کلایو بر سراج الدوله نواب بنگال در ۲۳ ژوئن ۱۷۵۷. این پیروزی بنگال را تحت استیلای شرکت هند شرقی و در نتیجه حکومت بریتانیا درآورد. نبرد در روستای پلاسی سابق، حدود ۱۵۰ کیلومتری شمال کلکته (کولکاتای کنونی) روی داد. سراج در ۱۷۵۶ کلکته را گرفته و کشتار مشهور به سیاه چال کلکته را به راه اندخته بود. کلایو، گرچه شمار نیروهایش کمتر بود، ولی با حداقل تلفات در این میدان پیروز درآمد؛ زیرا سراج به گلوله باران های نسنجیده و بی هدف خود ادامه داد و مهماتش به پایان رسید. کلایو، با استفاده از حمایت مالی متحدان بانکدارِ هندی خود میرجعفر، سردارِ سراج، را به گسستن از سَرور خود برانگیخت و سپس او را نواب بنگال کرد. شرکت هند شرقی بریتانیا در ژوئن ۱۷۵۷ کلایو را مأمور بازپس گیری شهر و سرکوب نواب کرد. کلایو، با اطلاع از تحرّکات نواب، تا پلاسی پیشروی کرد و در آن جا با سپاه بنگال، شامل ۳۵هزار پیاده، ۱۸هزار سواره و ۵۰ عراده توپ، که روی بیشتر آن ها سربازان فرانسوی کار می کردند و نواب را به جنگ با بریتانیایی ها ترغیب می کردند، رو به رو شد. نواب سربازان بریتانیایی را زیر آتش توپ های خود گرفت و تقریباً همۀ مهمات خود را مصرف کرد. پس از قطع گلوله باران، سربازان کلایو حمله کردند، بر دفاع سرسختانۀ سربازان فرانسوی چیره شدند و سپس نیروی نواب را از میدان به در کردند و تنها ۷۲ کشته دادند.

پیشنهاد کاربران

بپرس