نیکولاس رشر

دانشنامه عمومی

نیکولاس رشر یا نیکولا رشر؛ فیلسوف و خاورشناس آلمانی قرن بیستم میلادی است.
رشر در سال ۱۹۲۸ میلادی در هاگن آلمان به دنیا آمد، جایی که پدرش پس از خدمت در ارتش آلمان در طول جنگ جهانی اول به عنوان افسر، دفتری حقوقی دایر کرده بود. او از خویشاوندان «اسکار رشر» مشهور است. خانواده او در سال ۱۹۳۸ میلادی به ایالت متحده مهاجرت نمودند و وی در آنجا به تحصیل پرداخته، مدرک دکترا را در سال ۱۹۵۱ میلادی از دانشگاه پرینستون، در حالی که تنها ۲۲ سال داشت، اخذ نمود. رشر تا سال ۱۹۶۱ میلادی در دانشگاه پیتزبورگ، به عنوان استاد فلسفه و همچنین رئیس مرکز فلسفه علم، به تدریس مشغول بود. او در جریان سوابق دانشگاهی فراوانش، بیش از ۲۰۰ مقاله در مجلات علمی به چاپ رسانده و در دانش نامه ها و آثار مرجع فراوانی مشارکت جسته و نزدیک به ۱۰۰ کتاب در حوزه های مختلف فلسفی از جمله معرفت شناسی، مابعدالطبیعه، نظریه ارزش و فلسفه اجتماعی، منطق، فلسفه علم و تاریخ فلسفه نگاشته است.
رشر در یک دوره تحقیقاتی پرثمر که بیش از شش دهه به طول انجامید، خودش را به عنوان فیلسوفی نظام مند با سبک قدیم معرفی کرد. کار او الگوهای چند جانبه ای از موضوعات فلسفی بنیادین را به نمایش می گذارد که رشته افکار، از آرمان گرایی تا عمل گرایی را به هم می بافد. او جدای از این امر خطیر، در موضوعاتی نظیر منطق ( نظام های مفهومی منطق چند ارزشی ) ، تاریخ منطق ( نظریه عربی مربوط به قرون وسطی در مورد قیاس های موجهه ) ، نظریه شناخت ( حدود معرفت به عنوان روشی کمی در معرفت شناسی نظری ) و فلسفه علم ( نظریه تأخیر لگاریتمی در پیشرفت علم ) ، به انحای گوناگون، مشارکت ورزیده است. او همچنین در حوزه فوتوریسم یا آینده گرایی به کار پرداخته است و در کنار «الاف هلمر» و «نورمن دالکی» به عنوان آغازگر روش به اصطلاح دلفی پیش بینی به شمار می آید.
بیش از ۱۰ کتاب دربارهٔ ابعاد مختلف کار فلسفی رشر، در سال های اخیر به چاپ رسیده است. او به عنوان عضو در «فرهنگستان اروپا»، «انجمن شاهانه کانادا»، «مؤسسه بین المللی فلسفه» و «فرهنگستان بین المللی علم و فلسفه» پذیرفته شده است. وی دکترای افتخاری هشت دانشگاه از سه قاره جهان را داراست. همکاران وی، او را به عنوان عضو افتخاری «آموزشگاه کرپس کریستی»، «آکسفورد» برگزیدند. در سال ۱۹۸۳ میلادی «جایزه علوم انسانی الکساندر فون هامبولت» را که در تقدیر از تلاش های محققانه دانشمندان علوم انسانی برجسته دنیا اهدا می شود، دریافت نمود. در سال ۲۰۰۷ میلادی به مدال آکوئیناس از انجمن فلسفی کاتولیک آمریکا دست یافت. کتاب وی در سال ۲۰۰۵ میلادی با عنوان «تاملات مدرسی» ( از انتشارات دانشگاه کاتولیک آمریکا ) «جایزه کاردینال مرسییر» را عاید خود ساخت. تصویر روشنی از سیر عقلی و شخصی رشر در خودزیست نامه نگاری او در سال ۲۰۰۵ میلادی ( از انتشارات فرانکفورت ) ارائه شده است. کتاب تاریخ منطق اسلامی وی از بهترین کتاب ها پیرامون تاریخ علم منطق در عالم اسلامی است.
عکس نیکولاس رشر
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

پیشنهاد کاربران

بپرس