ولسوالی سنگ تخت

دانشنامه عمومی

ولُسوالی سنگِ تخت و بندر[ ۱] به مرکزیت دهن سیلبیتوی بندر[ ۲] از ولسوالی های ولایت دایکندی در مرکز افغانستان می باشد که جزء ولسوالی های شمالی ولایت دایکندی به شمار می رود.
ولسوالی سنگِ تخت و بندر از شمال با ولسوالی های لعل و سرجنگل و دولت یار، از غرب به شهر چغچران و ولسوالی دولینهٔ غور، از جنوب با ولسوالی خدیر و قسمتی از ولسوالی اَشترلی و از شرق با ولسوالی اَشترلی سرحد دارد. آب وهوای این ولسوالی در فصول بهار، تابستان و خزان معتدل و در فصل زمستان سرد است. مرکز این ولسوالی در دهن «سلبیتو» ی بندر است و دارای ۲۹۰ قریه ۵۲۵۶ کیلومتر مربع مساحت و به تعداد ۵۹٬۰۴۳ نفر نفوس در سال ۱۳۹۹ است.
ولسوالی سنگ تخت و بندر با داشتن کوه های بلند و سربه فلک کشیده، چشمه های جوشان و رودبار جاری زمینهٔ خوبی را برای کشت و زراعت و پرورش حیوانات فراهم می سازند. مهم ترین محصولات زراعتی آن را گندم، جو، جواری، باقلی، لوبیا، عدس، کچالو، زردک، شلغم، پیاز و غیره تشکیل می دهند. بز، گوسفند، خر، گاو، اسب و… از جمله حیوانات اهلی این مناطق است.
بازی های که در این ولسوالی رایج است شامل باب الله ( کمپیرک ) ، دیو و پری، لنگی دزخ، گرگ بره، تنگی کتار، سنگ ملا، تنگی خورجین، خردراز، قَی جنگی، دست جنگی، چوب زرک، چوب بازی، آتن ملی، فوتبال و والیبال است.
ولسوالی سنگ تخت و بندر از چند قریه بزرگ مانند سنگ تخت، ناوه خُلبرگ، تلخک، ارک ولعلی، شیخ علی، برغستونک، میرهزار، میراثی، بندر بالا، بندر پایین، غجورباش، سیاچوب، دُروب، دوغور و… تشکیل شده است.
بیشتر مردم این سامان زندگی خود را از راه کشاورزی و دام پروری تأمین می کنند. مردم این السوالی گندم «شخ کوی» و گندم نرم کوی، جواری، عدس، شَخَل، پیاز، کچالو، باقلی، زردک، شلغم کشت می کنند که از این طریق مخارج و خور و خوراک شان را تأمین می کنند. حیوانات اصلی این مردم عبارت اند از گاو، گوسفند، بز، خروس، خر، اسب و…
همچنان این ولسوالی دارای یک معدن بزرگ کچ می باشد که توسط شرکت های کوچک خصوصی کندن کاری و پخته گردیده به ولسوالی های همجوار، صادر می گردد.
بر پایهٔ آمار توزیع درصدی نفوس ولسوالی سنگتخت و بندر نسبت به ولایت دایکندی ۱۲٫۴ است. از نظر نسبیت جنسیتی ۱۰۸ مرد در برابر ۱۰۰ زن است. [ ۳] [ ۳] این ولسوالی دارای ۲۹۰ قریه، ۵۲۵۶ کیلومتر مربع مساحت و طبق برآورد اداره مرکزی احصائیه در سال ۱۳۹۹ تقریباً ۵۹٬۰۴۳ نفوس دارد که از آن جمله ۲۹٬۹۳۰ نفر مرد و ۲۹٬۱۱۳ نفر آن زن می باشد. طوایف عمده این ولسوالی، روشن بیگ، حیدر بیگ، نیکه، پیرستان، چاووش، سرخک، خاله و… می باشد.
عکس ولسوالی سنگ تخت
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

پیشنهاد کاربران

بپرس