پدیده انتشار

دانشنامه عمومی

نفوذ یا انتشار ( به انگلیسی: Diffusion ) به طور کلی، مجموع حرکت هرچیزی ( به طور مثال: اتم ها، یون ها، مولکول ها و انرژی ) از محلی با غلظت بالاتر به محلی با غلظت کمتر می باشد. نفوذ ناشی از گرادیانی در انرژی آزاد گیبس یا پتانسیل شیمیایی می باشد.
ممکن است که نفوذ را به طور عکس و در خلاف جهت گرادیان غلظت انجام دهیم مانند تجزیه اسپینودال. نکته قابل توجه این است که نفوذ، یک پدیده ای است که به علت حرکت تصادفی مولکول ها، ماهیتی تصادفی دارد. از این رو می توان برای مدل سازی بسیاری از پدیده های زندگی روزمره از آن استفاده کرد مانند: علم آمار، نظریه احتمالات، فیزیک، زیست شناسی، اقتصاد، مارکتینگ و امور مالی ( نفوذ در ایده ها ، اطلاعات، قیمت ها ) .
تمام زمینه های ذکر شده در بالا، مدل های ریاضی مشابهی را استفاده می کنند و ایده ی کلی احاطه کننده این پدیده که در موارد بالا کاربرد دارد این است که: ماده یا مورد قابل بررسی ما که دچار پدیده انتشار شده است از مکان یا موقعیتی که غلظت بالاتر دارد به سمت مکانی با غلظت کمتر حرکت خواهد کرد.
یکی از ویژگی های خاص نفوذ این است که به حرکت تصادفی ذرات وابسته است و منجر به مخلوط شدن یا انتقال جرم بدون نیاز به حرکت توده ای می شود. حرکت توده ای از ویژگی های فرارفت است. اصطلاح همرفت برای توصیف ترکیبی از هر دو پدیده انتقال ذکر شده می باشد.
اگر بتوان یک پدیده انتشار را با قوانین فیک توصیف کرد، به آن انتشار عادی می گویند. در غیر این صورت، به آن انتشار غیرعادی می گویند.
وقتی بحث میزان انتشار در میان است، از دو مقیاس طول در دو سناریو مختلف استفاده می شود:
• حرکت براونی یک منبع تکانشی ( مثلاً یک اسپری عطر ) : 2 n D t {\displaystyle {\sqrt {2nDt}}} . n بعد این حرکت براونی است.
2. منبع غلظت ثابت در یک بعد - طول انتشار: در انتشار فیکی، این موضوع را با فرمول 2 D t بیان می کنیم.
( جریان توده ای ) حرکت/جریان کل بدنه به دلیل گرادیان فشار ( مثلاً خروج آب از شیر آب ) است. "انتشار" حرکت تدریجی به دلیل گرادیان غلظت، بدون حرکت خالص ماده است. نمونه ای از فرآیندی که در آن هر دو حرکت توده ای و انتشار رخ می دهد، تنفس انسان است.
اول، یک فرآیند "جریان توده ای" وجود دارد. ریه ها در حفره قفسه سینه قرار دارند که به عنوان اولین مرحله در تنفس خارجی منبسط می شود. این انبساط منجر به افزایش حجم آلوئول ها در ریه ها می شود که باعث کاهش فشار در آلوئول ها می شود. این یک گرادیان فشار بین هوای خارج از بدن با فشار نسبتاً بالا و آلوئول ها در فشار نسبتاً کم ایجاد می کند. هوا در شیب فشار از طریق راه های هوایی ریه ها و داخل آلوئول ها حرکت می کند تا زمانی که فشار هوا و فشار هوا در آلوئول ها برابر شوند، یعنی زمانی که دیگر گرادیان فشار وجود نداشته باشد، حرکت هوا توسط جریان توده ای متوقف می شود. .
عکس پدیده انتشارعکس پدیده انتشارعکس پدیده انتشارعکس پدیده انتشارعکس پدیده انتشارعکس پدیده انتشار
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

پیشنهاد کاربران

بپرس