پیمان پلیندابا

دانشنامه عمومی

پیمان منطقه بدون جنگ افزار هسته ای آفریقا به نام پیمان پلیندابا نیز شناخته می شود. نام گذاری پلیندابا به یاد مرکز اصلی تحقیقات هسته ای آفریقای جنوبی است که توسط شرکت انرژی هسته ای آفریقای جنوبی اداره می شده و مکانی بود که در دهه ۱۹۷۰ ( میلادی ) در آن جنگ افزارهای هسته ای آفریقای جنوبی ساخته، توسعه و در پایان، ذخیره می شدند. [ ۱] این پیمان در سال ۱۹۹۶ ( میلادی ) امضا شد و با تصویب ۲۸ عضو آن در ۱۵ ژوئیه ۲۰۰۹ به اجرا در آمد.
این پیمان، اعضا را از پژوهش، توسعه، تولید، انباشت، آزمایش، تهیه، در اختیارگیری، کنترل یا برپایی دستگاه های انفجار هسته ای در قلمرو پیمان و همچنین تخلیه ضایعات هسته ای در قاره آفریقا منع می کند. این پیمان همچنین هر گونه حمله به تأسیسات هسته ای در منطقه توسط اعضا را منع کرده و آن ها را به حفظ بالاترین استانداردهای حفاظت فیزیکی از مواد، امکانات و تجهیزات هسته ای که به طور انحصاری برای مقاصد صلح آمیز استفاده می شوند ملزم می کند. پیمان پلیندابا از تمام اعضا می خواهد که به درخواست بازرسان آژانس بین المللی انرژی اتمی برای نظارت کامل به همه فعالیت های هسته ای صلح آمیز خود اجازه ورود بدهند. به جهت ایجاد سازوکارهایی برای هماهنگی فعالیت اعضای این پیمان با آژانس بین المللی انرژی هسته ای، کمیسیون آفریقایی انرژی هسته ای بر اساس مفاد پیمان، تشکیل شد که دفتر آن در آفریقای جنوبی است. [ ۲] این پیمان، حق استقلال اعضا در تصمیم گیری برای اجازه بازدید به وسیله کشتی های خارجی و هواپیما به بندرها و فرودگاه های خود را به رسمیت می شناسد و مشخصا از آزادی ناوبری در آب های آزاد حمایت کرده و بر مسائل حقوقی مربوط به عبور از آب های سرزمینی که توسط حقوق بین الملل تضمین شده اند تأثیر نمی گذارد.
تلاش برای ایجاد یک منطقه بدون جنگ افزار هسته ای در آفریقا زمانی آغاز شد که سازمان وحدت آفریقا در نخستین اجلاس سران خود در ژوئیه ۱۹۶۴ در قاهره به طور رسمی اعلام تمایل خود را برای یک پیمان تضمین خلع سلاح هسته ای در آفریقا عنوان کرد. این پیمان در تاریخ ۱۱ آوریل ۱۹۹۶ در قاهره به امضا گذاشته شد. تمام کشورهای آفریقایی، واجد شرایط برای عضویت در آن هستند که پس از تصویب ۲۸ عضو آن در داخل کشور خود این پیمان، اجرایی می شود. در صورتی که امضا کنندگان پروتکل ها، حق تصویب را برای خود حفظ کنند نیز این پروتکل ها به اجرا در می آیند. در سال ۱۹۹۶ اعلام شد که هیچکدام از کشورهای عربی آفریقایی تازمانیکه اسرائیل از برنامه تسلیحات هسته ای خود چشم نپوشد آن را امضا نخواهند کرد. با این حال الجزایر، لیبی، موریتانی این پیمان را تصویب کرده اند.
عکس پیمان پلینداباعکس پیمان پلیندابا
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

پیشنهاد کاربران

بپرس