کرندوم

دانشنامه عمومی

کرندوم ( به انگلیسی: Corundum ) یا کُرَندُن ( به فرانسوی: Corindon ) شکل بلورین اکسید آلومینیم ( Al۲O۳ ) است که معمولاً دارای ناخالصی هایی از آهن، تیتانیم، وانادیم و کروم می باشد. سختی آن ۹ در مقیاس موس می باشد.
از دستهٔ کانی ها بوده، گونه های شفاف و رنگین آن جزء سنگ های قیمتی می باشد. رنگ قرمز آن یاقوت سرخ و رنگ کبود آن یاقوت کبود نامیده می شود. همچنین رنگ های زرد، سبز، صورتی، آبی و نارنجی و حتی بی رنگ و شفاف نیز دارد.
در نوعی از کرندوم به دلیل وجود ناخالصی دی اکسید تیتانیوم ( TiO2 ) یا روتیل، در حالت تراش خورده و صیقلی و زیر نور، ستاره ای شش پر مشاهده شده که به آن ستاره پران گویند.
نام کرندوم احتمالاً از هندی قدیمی Kauruntaka گرفته شده است. منشأ تشکیل آن دگرگونی مجاورتی و ناحیه ای است. امروزه در آزمایشگاه و صنعت به صورت مصنوعی ساخته شده و کاربردهای فراوانی دارد. این ماده در برابر محدودهٔ نور از فرابنفش تا فروسرخ شفاف است.
کاربرد: به دلیل سختی زیاد در ابزار برش و صیقل، کاغذ سمباده، حفاری و تراش سنگ های ظریف کاربرد دارد. در مواردی که ابزار مقاوم به خش نیاز باشد، مانند قطعات اپتیک، عدسی، منشور، شیشه های ضدخش ( شیشهٔ ساعت ) . در ماهواره ها، فضاپیما و قطعات لیزر از این ماده استفاده می شود.
عکس کرندومعکس کرندوم
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

پیشنهاد کاربران

بپرس