کروموزوم همتا

دانشنامه عمومی

کروموزوم همتا، کروموزوم هم ساخت یا کروموزوم همولوگ ( به انگلیسی: Homologous chromosome ) ( که به آن همولوگ نیز گفته می شود ) جفت کروموزوم هایی هستند که با ژن های با ویژگی های مشابه درجایگاه کروموزومی متناظر از لحاظ طول، موقعیت سانترومر ( میان پار ) و الگوی رنگ آمیزی مشابه هستند. یک جفت کروموزوم همتا یک کروموزوم از ارگانیسم مادر و یک کروموزوم از ارگانیسم پدر به ارث می برد. [ ۱] هر یک از کروموزوم ها در یک جفت دارای ویژگی های مشابه بیولوژیکی مانند رنگ چشم در جایگاه کروموزومی مشابه روی کروموزوم است. با این حال، هر یک می تواند دارای الل های یکسان ( مثلاً هر دو الل برای چشم آبی رنگ ) یا الل های متفاوت ( به عنوان مثال، یک آلل برای چشم آبی و یک آلل برای چشم قهوه ای ) برای هر ویژگی باشد.
کروموزوم های همتا معمولاً هم طول هستند، به جز کروموزوم های جنسی در گونه های مختلف، که در آن کروموزوم X به طور قابل توجهی بزرگ تر از کروموزوم Y است. این کروموزوم های جنسی تنها مناطق کوچکی از همسانی را به اشتراک می گذارند.
انسان دارای ۲۲ جفت کروموزوم غیرجنسی همولوگ ( به نام اتوزوم ) و دو کروموزوم جنسی است که در مجموع ۴۶ کروموزوم در یک انسان ژنتیکی سالم را به وجود می آورد. هر عضو از این جفت ها یکی از پدر و یکی از مادر به ارث برده است. علاوه بر ۲۲ جفت همولوگ اتوزوم، جنس مؤنث دارای یک جفت کروموزوم جنسی ( هردو X ) و در جنس مذکر یک کروموزوم X و یک کروموزوم Y است.
پلوئیدی تعداد نسخه های همولوگ از هر کروموزوم در یک ارگانیسم است. اگر کروموزوم های یک ارگانیسم را به مجموعه های کاملاً غیرهمولوگ دسته بندی کنیم، پلوئیدی تعداد اعضای هر کدام از این مجموعه مجموعه ها خواهد بود.
در میوز کروماتیدهای خواهر دو کپی مشابه از یک کروماتید هستند که توسط یک سانترومر به یکدیگر متصل هستند. این باعث می شود هر یک از چهار گامت حاصل، ترکیب ژنتیکی منحصر به فردی از والدین را داشته باشد که سبب ایجاد تنوع ژنتیکی می شود که بر اساس آن انتخاب طبیعی صورت می پذیرد.
عکس کروموزوم همتاعکس کروموزوم همتا
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

پیشنهاد کاربران

بپرس