ال اخشید

لغت نامه دهخدا

( آل اخشید ) آل اخشید. [ ل ِ اِ ] ( اِخ )خانواده ای از امرای ایرانی نژاد که از سال 323 تا 358 هَ.ق. در مصر و شام و دمشق و حرمین به استقلال فرمانروا بوده اند. سرسلسله آنان محمدبن طغج معروف به اخشید و آخریشنان ابوالفوارس احمدبن علی و عده آنان پنج تن : محمد اخشیدبن طغج ( 323 - 334 )، ابوالقاسم انوجور ( به معنی محمود. ابن خلکان ) ابن اخشید ( 334 - 349 )، ابوالحسن علی بن اخشید ( 349 - 355 )، ابوالمسک کافور ( از خادمان یعنی خواجه سرایان ) ( 355 - 357 )، ابوالفوارس احمدبن علی ( 357 - 358 ). اخشید عنوان رسمی و عام امرای فرغانه است که این دوده نیز از آن خاندان بوده اند. و فاطمیان مصر این سلسله را منقرض کردند.

فرهنگ فارسی

( آل اخشید ) خانواده از امرای ایرانی نژاد

دانشنامه آزاد فارسی

آل اخشید. رجوع شود به:اخشیدیه

پیشنهاد کاربران

آل اِخْشید، اخشیدیان یا اخشیدیه، سلسله ای تُرک تبار از فرمانروایان فرغانه بودند که در میان سال های ۳۲۳ - ۳۵۸ قمری/۹۳۵ - ۹۶۹ میلادی به تفاریق بر مصر و شام فرمان راندند.
دربارهٔ علت نامگذاری این سلسله چند نظر مختلف مطرح شده است. اول اینکه محمد ( مؤسس این حکومت ) از اهالی فرغانه بود و شاهان فرغانه را اخشید ( مانند خورشید ) می خواندند و راضی بالله نیز برای اینکه محمد را تابع بغداد کند، در سال ۳۲۹ هجری لقب اخشید را به او اعطا کرد. دوم اینکه اخشید شکل سغدی واژهٔ ایرانی خشیته به معنی نورانی است. سوم اینکه طبق نظر اشپولر و گرشویچ این واژه از ریشهٔ خشایثیه به معنی فرمانروا گرفته شده است. چهارم اینکه کریستین سن واژه شاذ به معنی شاه را شکل دیگری از واژه اخشید دانسته است. اِخشید واژه ای سغدی به معنی شاه و فرمانروا است. این واژه هم ریشه با واژهٔ فارسی شاه و پارسی باستان خشایاثیه است. عنوان شاد در ترکی قدیم نیز از همین واژهٔ سغدی به وام گرفته شده است.
...
[مشاهده متن کامل]

جف اولین فرد از این خاندان بود که در زمان خلافت معتصم ( حک: ۱۹۷–۲۲۷ ه‍. ق ) وارد دستگاه حکومتی عباسیان شد. چون آوازهٔ دلاوریهای ترکان ماوراءالنهر، سمرقند و فرغانه به گوش معتصم رسید، تلاش کرد تا سپاهی نیرومند متشکل از ترکان این سرزمینها به وجود آورد. این سپاهیان در بغداد موجب آزار و اذیت مردم می شدند به همین خاطر اهالی بغداد شکایت به پیش معتصم بردند و معتصم که توان مقابله با این ترکان را نداشت مرکز خلافت را از سامراء به بغداد منتقل کرد.
نسب این خاندان به طغج میرسد. طغج پسر جف یکی از سران لشکر عباسی در بغداد بود. طغج از بغداد به سمت مصر رفت و در آنجا با لولو - که از جانب احمد بن طولون بر مصر و شام ولایت یافته بود – همراه گشته و به خدمت طولونیان درآمد و در دستگاه حکومتی طولونی منصب یافت. او در زمان خمارویه والی شام شد؛ ولی به علت خشم حسن بن عباس ( وزیر عباسیان ) از او، به همراه فرزندش محبوس شد. طغج در زندان مرد. اما فرزندش محمد از زندان عباسیان رها شد.
فرمانروایان این سلسله بدین قرارند:
محمد با کشتن وزیر انتقام خون پدرش را گرفت و سپس به شام گریخت و به احمد بن بسطام والی شام پیوست. در این زمان خلافت عباسی دچار هرج و مرج بود و خلیفه الراضی برای اینکه از جانب فاطمیان احساس خطر میکرد برای حفاظت از مرکز خلافت، محمد را در سال ۳۲۳ به عنوان والی مصر و سپس شام برگزید و به او لقب اخشید داد. محمد در سال ۳۲۳–۳۳۴ هجری سلسله اخشیدیان را در قاهره تأسیس کرد.

ال اخشیدال اخشیدال اخشید
منابع• https://fa.wikipedia.org/wiki/آل_اخشید

بپرس