اوراق قرض الحسنه

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] قرض الحسنه، قرض بدون ربا بوده و با انگیزه های معنوی و اخروی همراه است. اوراق قرض الحسنه اوراق بهاداری است که بر اساس قرارداد قرض بدون بهره منتشر می شود و به موجب آن، ناشر اوراق به میزان ارزش اسمی آن ها به دارندگان اوراق بدهکار است و باید در سررسید به آنان بپردازد. این اوراق آثار و فوائد زیادی در حوزه اقتصاد اسلامی دارا می باشد.
واژه قرض از باب قرض یقرض قرضا و به معنای قطع کردن است.
ابن منظور، محمد بن مکرم، لسان العرب، ج۷، ص۲۱۶، نشر ادبی الحوزه، بی جا، ۱۴۰۵ ق.
اوراق قرض الحسنه نیز اوراق بهاداری است که بر اساس قرارداد قرض بدون بهره منتشر می شود و به موجب آن، ناشر اوراق به میزان ارزش اسمی آن ها به دارندگان اوراق بدهکار است و باید در سررسید به آنان بپردازد.
موسویان، سیدعباس، ابزارهای مالی اسلامی، ص۳۴۸، تهران، پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی، ۱۳۸۶.
در سال ۱۳۴۸ شمسی، نخستین صندوق قرض الحسنه در یکی از مساجد جنوب تهران بنام "صندوق ذخیره جاوید" با سرمایه اولیه یک صد و چهل هزار ریال تشکیل شد. این صندوق که با هدف کمک به محرومان و نیازمندان و مبارزه با رباخواری تاسیس شده بود، ابتدا کمک های بلاعوض می داد و پس از مدتی به پرداخت قرض الحسنه مبادرت ورزید.بعد از این، صندوق های متعددی در تهران و شهرهای گوناگون تأسیس شد؛ به طوری که در سال ۱۳۵۸ تعداد صندوق ها از ۲۰۰ مورد گذشت. بروز برخی مسائل سیاسی ـ اقتصادی در سال ۱۳۶۷ موجب رکود قابل توجهی در فعالیت ظاهری این صندوق ها شد.پس از پیروزی انقلاب و گرایش مردم به امور معنوی و حمایت مسئولان، صندوق های قرض الحسنه، رشد چشمگیری یافت و اکنون گرچه آمار دقیقی در دست نیست؛ ولی طبق گزارش نیروی انتظامی تعداد آن ها در سال ۱۳۷۹ از مرز ۶۰۰۰ صندوق می گذرد و مطابق آخرین اطلاعات، حدود ۵۰۰۰ صندوق در کشور فعّال هستند که با شعبه هایشان به حدود ۷۰۰۰ صندوق بالغ می شود.
موسویان، سیدعباس، طرحی برای ساماندهی صندوق های قرض الحسنه، مجله اقتصاد اسلامی، ۱۳۸۳، ش۱۶، ص۳۷-۳۸.
...

پیشنهاد کاربران

بپرس