باب عباس

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] باب بنی عباس از درهای ضلع شرقی مسجدالحرام است که در انتهای سمت جنوبی دیوار شرقی مسجدالحرام پس از باب النبی ساخته شده است .
باب عباس از درهایی است که به سال ۱۶۱ق. در گسترش اول دوران مهدی عباسی (حک: ۱۵۸-۱۶۹ق.) در انتهای سمت جنوبی دیوار شرقی مسجدالحرام پس از باب النبی ساخته شد. این در که چهارمین باب در این ضلع مسجد بود ، به سبب قرار داشتن در برابر خانه عباس بن عبدالمطلب ، عموی پیامبر صلی الله علیه و آله به این نام شهرت یافت.
← نامهای دیگر باب
باب عباس، نخست با دو ستون و سه طاق ساخته شد. ارتفاع هر طاق ۱۳ ذرع (بیش از شش متر) و پهنای آن ۲۱ ذرع (بیش از ۱۰ متر) بود. بر روی این در، با فاصله بیش از سه متر از بالای طاق، پنجره ای از چوب ساج مزین به طلا، به طول ۲۶ ذرع (کمتر از ۱۳ متر) و پهنای سه ذرع و ۱۲ انگشت (کمتر از دو متر) قرار داشت. دیواره ها و بالای این باب با سنگ های رنگی تزیین شده بود. این باب با هفت پله به صحن مسجد می رسید. در تعمیر مسجد به فرمان متوکل عباسی (حک: ۲۳۲-۲۴۷ق.) بر دیواره بیرونی باب، کتیبه ای قرار گرفت که بر آن، نام عبدالله بن محمد بن داود، امیر مکه (۲۳۸-۲۴۲ق.) و تاریخ تعمیر مسجد به فرمان خلیفه، نوشته شده بود. بیرون این باب، میله سبز رنگی قرار داشت که نشانگر سعی از مروه به سوی صفا بود.
باز سازی باب
از تعمیرات و بازسازی های این باب در دوران ممالیک، گزارش هایی در دست است. به سال ۷۳۸ق. در دوران حکومت سلطان محمد قلاوون (حک: ۷۰۹-۷۴۱ق.) هنگامی که چهار لنگه این باب بر اثر سیل کنده شد، این لنگه ها بازسازی و نصب گشت. نیز در دوران حکومت سلطان ابونصر برسبای (حک: ۸۲۵-۸۴۱ق.) به سال۸۲۶ق. در بازسازی درهای مسجد به دست امیر مُقبِل قُدَیدی، کارگزار گسترش و بازسازی حرم ، همه لنگه های سه ورودی این باب نیز بازسازی شد. فأسی (م.۸۳۲ق.) از وجود ۱۵ کنگره بر روی این در گزارش داده که گویا مربوط به بازسازی های این دوره است.
← باز سازی در دوران عثمانی
...

[ویکی حج] باب عباس: از درهای ضلع شرقی مسجدالحرام است که در انتهای سمت جنوبی دیوار شرقی مسجدالحرام پس از باب النبی ساخته شده است. این باب در دوران مهدی عباسی ساخته شده است و علت اشتهار به این نام قرار داشتن در برابر خانه عباس بن عبدالمطلب، عموی پیامبر(ص) بود. از این باب به نام های باب بنی هاشم و باب الجنائز نیز یاد شده است. طبق گزارش ها این باب در دوران ممالیک و دوران عثمانی بازسازی و تعمیر شده است. این باب در گسترش اول سعودی با افزوده شدن مسعی به مسجد، باب عباس از میان رفت و در برابرش در آن سوی مسعی، دری دیگر با همان نام ساخته شد.
باب عباس از درهایی است که به سال 161ق. در گسترش اول دوران مهدی عباسی (حک: 158-169ق.) در انتهای سمت جنوبی دیوار شرقی مسجدالحرام پس از باب النبی ساخته شد. این در که چهارمین باب در این ضلع مسجد بود، به سبب قرار داشتن در برابر خانه عباس بن عبدالمطلب، عموی پیامبر(ص) به این نام شهرت یافت.
در منابع پیشین، از آن با نام باب بنی هاشمنیز یاد شده؛ زیرا در برابر شعب بنی هاشم (شعب علی(ع) ) قرار داشت. چنین برمی آید که ساخت باب دیگری در گسترش دوم دوران مهدی کنار این در و نام گذاری آن به باب بنی هاشمسبب تغییر نام این در به باب عباس گشته است. در دوره های پسین، به سبب آن که کنار این باب بر جنازه ها نماز می خواندند، از آن با نام باب الجنائز نیز یاد شده است.

پیشنهاد کاربران

بپرس