تاج الماثر

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] تاج المآثر. تاج الماثر کتابی تاریخی و تالیف صدر الدین حسن نظامی نیشابوری است.
تاج المَآثر، کتابی تاریخی به فارسی تألیف صدر (تاج یا نظام) الدین حسن نظامی نیشابوری، مشتمل بر تاریخ پادشاهان دهلی از ۵۸۷ تا ۶۱۴ است.

معرفی نویسنده تاج الماثر
حمدالله مستوفی، صدرالدین را فرزند نظامی عروضی، مؤلف چهار مقاله، دانسته است. صدرالدین در نیشابور به دنیا آمد.
بعدها به غزنین مهاجرت کرد و مرید محمد کوفی، قطب صوفیه غزنین، شد و سپس به دهلی رفت. دولتمردان هر دو شهر به او توجه داشتند و از وی حمایت می کردند.

تالیف کتاب تاج الماثر
در دهلی تاج الماثر را در شرح وقایع دوران سه تن از پادشاهان هند (معزالدین محمدسام غوری، قطب الدین آیبک و اِلتُتمش) به نثری آمیخته به نظم نوشت.
وی تألیف این کتاب را در ۶۰۲ به امر قطب الدین آیبک و به تشویق دوستان خود آغاز کرد. او در این کتاب علاوه بر شرح وقایع شاهان، به اوضاع طبیعی و جغرافیایی و سیاسی مناطق مختلفی که دیده نیز پرداخته است.

چینش کتاب تاج الماثر
...

دانشنامه آزاد فارسی

تاج المآثر. تاجُ الْمَآثر
کتابی تاریخی به فارسی از حسن بن محمد نظامی نیشابوری دهلوی (قرن ۷ق). مؤلف این کتاب را به امر قطب الدین آیبک و به تشویق دوستان خود در ۶۰۲ق تألیف کرد. او در این کتاب علاوه بر شرح وقایع پادشاهان دهلی (۵۸۷ـ۶۱۴ق)، به شرح اوضاع طبیعی، جغرافیایی و سیاسی مناطق مختلف پرداخته است. کتاب شامل مقدمه و ۳۰ فصل است. مقدمه آن با مدح و ثنای پروردگار و پیامبر اکرم (ص) و ستایش معزالدین محمدسام غوری و آیبک آغاز می شود. فهرست واره فصول کتاب از این قرار است: سرگذشت مؤلف، وصف اوضاع طبیعی و اجتماعی هند، فتوحات معزالدین محمدسام غوری، فتح دهلی، فتح تَهنکَر، و گوالیار در ۵۹۲ق، درگذشت قطب الدین آیبک در ۶۰۷، پادشاهی ایلتتمش، کشته شدن تاج الدین یلدوز در ۶۱۲ق. در پایان مؤلف فصلی در بیان محاسن کتاب خود آورده است. نثر کتاب مصنوع و پرتکلف و مملو از اشعار عربی و فارسی است. این ویژگی، استفاده از نکات تاریخی کتاب را دشوار ساخته است و از این رو کتاب تاکنون به چاپ نرسیده است.

پیشنهاد کاربران

بپرس