تالاب بامدژ

دانشنامه عمومی

تالاب بامدژ در طول جغرافیایی ۴۸ درجه شرقی و عرض جغرافیایی ۳۱ درجه شمال خط استوا در جنوب غربی ایران استان خوزستان، در ۷۰ کیلومتری شوش و ۴۰ کیلومتری اهواز قرار دارد. [ نیازمند منبع] طبق نقشه های دوره ای سازمان آب و برق خوزستان در دهه ۳۰ وسعت آن به ده هزار هکتار می رسید اما با تغییرات محیطی و دخالت های انسانی هم اکنون دستکم چهار هزار هکتار وسعت دارد. روستای سادات طواهر و روستای های مزرعه در حاشیه این تالاب هستند، از همین رو آن را هور طواهر یا هور مزرعه هم می نامند. [ نیازمند منبع] عمده آب این تالاب از رودخانه شاوور تأمین می شود، جریان های سیلابی زمستانه رود شاوور و دز و زهاب های زمین های کشاورزی بر پایداری آن نقش مؤثری دارند.
تقریباً از اوایل سال تا شروع فصل بارندگی، آب ورودی به تالاب کاهش پیدا می کند و قسمت های وسیعی از آن خشک می شود. از ۱۳۴ گونه گیاهی تالاب بامدژ می توان به خارشتر خزری و ایرانی، ترنجبین، شیرین بیان، خار پنبه، شاه تره، گل گاوزبان، پونه، کُنار، تاج خروس ( سرده ) ، نی، گا گله و. . اشاره کرد. [ نیازمند منبع]
بیش از ۴۰ گونه حیوانی شامل پستاندارانی همچون روباه، شغال، خرگوش، گرگ، کفتار، سمور، خفاش، خارپشت ایرانی و… ماهیانی همچون کپور، شربت، بنی، حمری، بیاح و… خزندگان و دوزیستانی همچون قورباغه، وزغ، لاک پشت لاک نرم، جکوی، مار و… در تنظیم اکوسیستم بامدژ نقش دارند. [ نیازمند منبع]
پیش ازاین دفتر بررسی های زیست محیطی در معاونت مطالعات پایه و طرح های جامع منابع آب سازمان آب و برق خوزستان عنوان کرده بود؛ انجام برنامه ریزی در خصوص مدیریت تالاب، پیشنهاد طرح های اجرایی و مطالعاتی، ارائه برنامه حفاظت و پایش مداوم منابع تالابی، تعیین کاربری های متناسب با وضع کنونی تالاب، احیاء عرصه های تخریب شده، آموزش عمومی در سطوح مختلف، قرار دادن تالاب بامدژ در لیست مناطق چهارگانه، ایجاد هماهنگی میان سازمان ها و ترجمان های ذی ربط با حفاظت تالاب ازجمله موارد اساسی و ضروری است که می بایست در مدیریت تالاب مدنظر قرار گیرد.
تالاب بامدژ همیشگی و دارای آب شیرین است که توسط رودخانه شاوور، طغیان های رودخانه دز، کرخه و آب های اضافی اراضی کشاورزی اطراف آبگیری می شود، ارتفاع آن ۲۵ متر بالاتر از سطح آب های آزاد است و سیمای طبیعی پیرامون تالاب را دشت های سیلابی و اکوسیستم های خشک دشتی تشکیل می دهد. این تالاب در میان چشم اندازهای منطقه نمونه منحصربه فردی است و خرمی و سرسبزی آن از چشم اندازهای زیبای طبیعی است که نظر هر بیننده ای را به خود جلب می کند. تناوب و توالی رویشگاه های گیاهی با آب و خشکی برای شمار زیادی از پرندگان مهاجر شرایط مطلوب و مطمئنی برای زندگی، آشیانه، تخم گذاری، تغذیه و زمستان گذرانی فراهم می کند.
عکس تالاب بامدژعکس تالاب بامدژعکس تالاب بامدژعکس تالاب بامدژعکس تالاب بامدژ
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

پیشنهاد کاربران

بپرس