تفسیر غریب القران

دانشنامه اسلامی

[ویکی نور] تفسیر غریب القرآن. تفسیر غریب القرآن مؤلف آن، ابومحمد عبدالله بن مسلم بن قتیبه دینوری است. کتاب پیرامون شرح و تفسیر کلمات مشکل و غریب قرآن نوشته شده است. مؤلف که از دانشمندان و قرآن پژوهان قرن سوم هجری است و در زمینه های مختلف، تألیفات فراوانی دارد، در این کتاب تلاش نموده که الفاظ مشکل قرآن را توضیح دهد.
وی در ابتدا برخی از اسما و صفات الهی را توضیح داده و در ادامه، برخی از کلمات را که در قرآن به صورت فراوان استعمال شده، تبیین کرده، آنگاه از سوره حمد شروع به شرح و بررسی الفاظ مشکل قرآن نموده و هر آیه که لفظ مشکل در آن وجود داشته را مطرح نموده و به شرح و تفسیر الفاظ آن پرداخته است و در برخی از موارد برای این کار به اشعار عرب نیز استشهاد نموده است.
با توجه به ویژگی های این کتاب، می توان آنرا یکی از منابع در شرح واژه های قرآن محسوب نمود.
این کتاب (همان گونه که از نام آن پیداست) پیرامون تفسیر و توضیح کلمات مشکل و غریب قرآن نوشته شده است؛ لذا ویژگی های آن مربوط به تفسیر الفاظ غریب می باشد که می توان به موارد زیر اشاره نمود:
کتاب از طرف مؤلف فصل بندی نشده، ولی مطالب آن را می توان در سه فصل تقسیم بندی نمود که فهرست آن به قرار زیر است:
فصل اول: اشتقاق اسماء و صفات خدا و معانی آنها؛ شامل الرحمن، الرحیم، السلام، القیوم، سبوح، قدوس، رب، المؤمن، المهیمن، الغفور، الواسع و البارئ.

[ویکی نور] تفسیر غریب القرآن (ابن ملقن عمر بن علی). تفسیر غریب القرآن اثر سراج الدین عمر بن علی بن احمد بن محمد بن عبدالله انصاری اندلسی (متوفی 804ق)، مشهور به «ابن ملقّن»، توضیح و تفسیر کلمات غریب قرآن به زبان عربی می باشد.
کتاب با دو مقدمه از محقق و نویسنده و یک تمهید آغاز و مطالب دربردارنده تفسیر و توضیح برخی از کلمات و آیات قرآن کریم، به ترتیب سوره ها، از سوره حمد تا سوره ناس می باشد.
در مقدمه محقق، به اقدامات محقق پیرامون تحقیق و تصحیح کتاب .. و در مقدمه نویسنده که بسیار مختصر می باشد، به موضوع کتاب اشاره شده است ..
در تمهید، ضمن توضیح علم تفسیر، معنی تفسیر، معنی تأویل، معنای غریب و چگونگی پیدایش و تطور تاریخی علم غریب القرآن، به گوشه هایی از زندگانی نویسنده، اشاره گردیده است ..
این اثر، از نیکوترین آثار نگاشته شده در این زمینه است. از جمله ویژگی های این اثر، آن است که نویسنده در آن، واژه ها را به ترتیب سوره ها و آیات در سوره ها تنظیم کرده و در تبین و تفسیر معانی آنها، گاه از محدوده تفسیر واژگانی فراتر رفته و به تفسیر گسترده تری دست یازیده است.

[ویکی فقه] تفسیر غریب القرآن (ابهام زدایی). تفسیر غریب القرآن ممکن است عنوان برای کتاب های ذیل باشد: مقالات• تفسیر غریب قرآن (علوم قرآنی)، توضیح کلمات نامانوس، شرح مجملات و بیان وقایع مورد اشاره قرآن کتاب ها و تفاسیر• تفسیر غریب القرآن (سدوسی)، اثر مؤرج بن عمرو سدوسی از علمای نحو و لغت عربی و ادیب و مفسر• التبیان فی تفسیر غریب القرآن (ابن هائم)، در یک جلد به زبان عربی، تفسیری بر مفردات و کلمات غریب قرآن، تالیف ابن هائم• غریب القرآن (عدوی)، اثر علی بن محمد عدوی از علمای شیعه در عصر خویش، ادیب و نحوی مفسر• الترجمان عن غریب القرآن ، تالیف تاج الدین ابی المحاسن عبدالباقی بن عبدالمجید قرشی (متوفای ۷۴۳ قمری)
...

[ویکی فقه] تفسیر غریب القرآن (سدوسی). غریب القرآن اثر مؤرج بن عمرو سدوسی از علمای نحو و لغت عربی و ادیب و مفسر می باشد.
غریب القرآن اثر شیخ ابوفید مؤرج (م ۱۹۵ ق) فرزند عمرو بن ثور سدوسی بصری از علمای نحو و لغت عربی و ادیب و مفسر.وی از شاگردان مدرسه شیعی بصره است. وی هـنـگـام اقامت در خراسان محضر حضرت رضا (علیه السّلام) را درک کرده ولی در کتب حدیث او هیچ گونه روایتی از امام (علیه السّلام) نقل نشده است. تـفـسـیـر مـورد بحث در یک جلد به زبان عربی است که مفسر با مشرب ادبی و نحو خود به آیات متشابه و کلمات غریب قرآن کریم پرداخته و تفسیر کرده است.

پیشنهاد کاربران

بپرس