ثبیر

لغت نامه دهخدا

ثبیر. [ ث َ ] ( اِخ ) کوهی است بظاهر مکه و از قلل این کوه است : ثبیرالأثبرة. ثبیرالأحدَب. ثبیرالأعرج. ثبیرالخضراء. ثبیرالزنج. ثبیر غینی. ثبیرالنّضع :
نجنبد ز جا ای پسر چون درخت
بباد سحرگاه کوه ثبیر.
ناصرخسرو.
یکی سفینه ز علمش هزار بحر محیط
یکی دقیقه ز حلمش هزار کوه ثبیر.
رضی نیشابوری.
و لقد کان علیه عمره
عدل رضوی و ثبیر وحضن.
قثم بن عباس ( از عیون الانباء ).
اصمعی گفته است :ثبیر اعرج مشرف بمکه است به برّ سوی حق الطارقتین و ثبیر غینی در حرا است. ( مراصد الاطلاع ). || آبی است بدیار مُزینة و رسول ( ص ) آن را بقطیعه شریس بن ضمره داد و نام او را به شریح بگردانید.

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] کوهی در شرق مکه نزدیک منا است.
ثبیر نام کوهی در شرق مکه و روبه روی غار حرا است که در امتداد منا قرار دارد. به سبب تعدد مکان های شناخته شده با این نام، این کوه به ثبیر الاثبره نیز شهرت دارد.
وجه تسمیه
درگذشت مردی از قبیله هذیل به نام «ثبیر» در این کوه را سبب نام گذاری آن دانسته اند. بازداشتن ثبیر از دیدار غار حراء و یا خورشید و تناسب آن با معنای لغوی ثبیر (بازداشتن و ایجاد مانع) از دیگر وجوه نام گذاری آن بیان شده است. بخشی از کوه ثبیر به کوه رخم مشهور است. علت این شهرت، نشستن پرنده هایی به همین نام در شامگاهان بر این کوه یاد شده است. برخی از محققان «رخم» را نام امروزین ثبیر دانسته اند.
دلایل اهمیت ثبیر
...

[ویکی حج] ثَبیر، نام کوهی در شرق مکه و روبه روی غار حرا است که در امتداد منا قرار دارد.
ثبیر همان کوهی است که حضرت ابراهیم(ع)؛ حضرت اسماعیل(ع) را برای قربانی کردن در راه خدا به آن جا برد و سپس خداوند قوچی برای قربانی کردن فرستاد.
این کوه را از مکان های استجابت دعا دانسته اند. بعدها در دامنه این کوه، مسجدی به نام مسجد کبش (قوچ) به یادبود این رویداد ساختند. به سبب تعدد مکان های شناخته شده با این نام، این کوه به ثبیر الاثبره نیز شهرت دارد.

پیشنهاد کاربران

بپرس