حسین نوری همدانی

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] «آیت الله حسین نوری همدانی» از فقهای حوزه علمیه قم در سال ۱۳۰۴ ش در شهر همدان دیده به جهان گشود.
ایشان در سن هفت سالگی در نزد پدر تحصیل خود را آغاز کرده و ادبیات فارسی، کتاب گلستان، انشاء، نصاب و... تا معالم را خواندند. در سال ۱۳۲۲ ش به قم مهاجرت کردند و در درس آیت الله سید محمد باقر سلطانی طباطبائی، آیت الله داماد، آیت الله شیخ محمد مجاهدی، آیت الله میرزا مهدی تبریزی حاضر شدند. همچنین از درس آیت الله العظمی بروجردی، آیت الله رفیعی قزوینی، آیت الله حاج میر سید علی یثربی کاشانی و حضرت امام خمینی رحمة الله علیه نیز بهره گرفتند. پس از پیروزی انقلاب اسلامی به نمایندگی امام خمینی رحمة الله علیه در اروپا منصوب و سفرهایی به کشورهای مختلف نمودند. ایشان هم اکنون در حوزه علمیه قم به تدریس خارج فقه و اصول اشتغال دارند.

[ویکی شیعه] حسین نوری همدانی (متولد ۱۳۰۴ش) مرجع تقلید و استاد درس خارج حوزه علمیه قم است که سابقه عضویت در مجلس خبرگان رهبری و امامت جمعه همدان را دارد. او از شاگردان سید محمد داماد، علامه طباطبایی، بروجردی و امام خمینی بوده است.
نوری همدانی از امام خمینی اجازه برای تصدی امور حسبیه دارد و جزو پایه گذاران و نویسندگان مجله مکتب اسلام و مؤسس مدرسه علمیه مهدی موعود(عج) در قم بود.
سخنرانی علیه حکومت پهلوی در حسینیه ارشاد، تنظیم و نشر اعلامیه ها، امضای اعلامیه مرجعیت امام خمینی، سخنرانی در تظاهرات ۱۹ دی، زندانی شدن در تهران و تبعید به خلخال و سقز از سوابق سیاسی نوری همدانی قبل از انقلاب اسلامی ایران است.

[ویکی اهل البیت] منبع: سایت حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی دامت برکاته
ایشان در سال 1304 شمسی در یک خانواده مذهبی در شهر همدان دیده به جهان گشودند. پدر ایشان مرحوم حجت الاسلام والمسلمین حاج شیخ ابراهیم نوری همدانی از علمای وارسته همدان، معاصر با حضرت آیت الله العظمی آخوند ملا علی همدانی و هم حجره ایشان بود.
معظم له در سن هفت سالگی آموختن را آغاز نموده. ادبیات فارسی، گلستان سعدی، انشاء، ترسل نصاب و... تا معالم الاصول را پیش والد مکرم خویش فراگرفتند. سپس در سال 1321 شمسی وارد مدرسه مرحوم آخوند همدانی شده و حدود یک سال و نیم در آن جا به فراگیری علوم پرداختند. ولی اشتیاق و عطش ایشان به آموختن و استعداد مثال زدنی فراگیری در وجود معظم له، وادارشان ساخت تا بعد از اقامت مدت کوتاهی در همدان به شهر مقدس قم عزیمت نموده و در آشیانه اهل بیت عصمت و طهارت علیهم السلام اقامت افکنده، با به جان خریدن همه مشقت های جانفرسای آن روز، به بهره گیری از دروس اساتید برجسته حوزه علمیه قم بپردازند.
همان گونه که بیان شد ایشان دروس ابتدایی را در خدمت پدر بزرگوارشان آموخته، سپس در محضر بزرگان حوزه علمیه همدان به ویژه مرحوم آیت الله العظمی آخوند ملا علی همدانی زانوی شاگردی زدند.
بعد از ورود به حوزه علمیه قم، بیشترین استفاده علمی را از خدمت آیات عظام: داماد، حجت کوه کمره ای، علامه طباطبایی، بروجردی و حضرت امام خمینی علیهم الرحمه داشته اند که این قسمت را از زبان خود حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی می خوانیم: یکی دیگر از اساتید مهم ما مرحوم آیت الله العظمی سید محمد داماد می باشد که حدود 12 سال در درس فقه و اصول معظم له شرکت نمودم.
چند نفر بودیم در حوزه که به شاگردان داماد معروف بودیم. ایشان مرد بسیار دقیقی بود و دقت نظر ایشان انصافاً خیلی خوب بود. در تربیت شاگرد و عنایت به شاگرد هم ممتاز بود. نوشته هایی از درس آن مرحوم را بنده دارم. من درس های ایشان را می نوشتم و بعداً خدمت ایشان می دادم. مطالعه می کردند و با دقت در حاشیه اش چیزهایی می نوشتند که اکنون وقتی نگاه می کنم برای من یک یادگار آموزنده و مهمی است.
در تواضع، اخلاص و ساده زیستی کم نظیر بود. این را فراموش نمی کنم یک روز درس می گفتند، در مسئله وضو به این جا رسیدند که در موقع گرفتن وضو باید انسان خودش آب بریزد و خودش وضو بگیرد و کسی کمک نکند. البته کمک هم مراتب دارد. بعضی مراتبش باطل می کند و بعضی مراتبش مکروه است. روایتی خواندند از «وسائل» که حضرت امام رضا علیه السلام زمانی که به مجلس مأمون وارد شدند و مأمون در حال وضوگرفتن بود، بدین نحو که یک نفر آب می ریخت در مشت او و او وضو می گرفت. حضرت امام رضا علیه السلام به مأمون فرمودند: «لاتشرک بالله یا امیرالمؤمنین».

پیشنهاد کاربران

بپرس