خلیفهالله

فرهنگ عمید

( خلیفةاللـه ) ۱. خلیفۀ خدا.
۲. [مجاز] آدم ابوالبشر.

دانشنامه اسلامی

[ویکی شیعه] خَلیفَةُ الله یعنی جانشین خدا بر روی زمین. این اصطلاح در قرآن کریم نیامده است؛ اما به نظر برخی، مفهوم آن در آیه ۳۰ سوره بقره وجود دارد. بسیاری از مفسران و علمای شیعه و سنی معتقدند که انسان به واسطه علم به اسماء الهی، جانشین خداوند است که در زمین زندگی می کند و محدوده خلافت او کل هستی و کائنات است و عنوان کرده اند که این جانشینی همیشگی است. برخی دلیل این جانشینی را قصور عالم از قبول فیض خداوند عنوان کرده اند و خلیفه را واسطه فیض خداوند به عالم هستی دانسته اند. به عقیده بسیاری از عرفا، خلیفة الله همان انسان کامل است که نمونه بارز آن حضرت محمد(ص) می باشد. شیعیان معتقدند که این مقام را حضرت محمد(ص) به دستور خداوند به ائمه معصومین اعطا کرده است.
خلیفه به معنای کسی است که به جای شخص دیگری می آید و قائم مقام و جانشین اوست. این لفظ و مشتقاتش ۱۵ بار در قرآن مورد استفاده قرار گرفته است که فقط برخی از آنها به مفهوم خلیفة الله نزدیک اند. اگرچه اصطلاح خلیفة الله در روایات و ادعیه مطرح شده و در قرآن به کار نرفته است؛ اما برخی با استناد به آیه ۳۰ سوره بقره «وَ إِذْ قالَ رَبُّک لِلْمَلائِکةِ إِنِّی جاعِلٌ فِی الْأَرْضِ خَلِیفَةً» معتقدند منظور از «خلیفه» در این آیه همان خلیفة الله است که به معنای جانشین مطلق خداوند در هستی است.
گاهی در تاریخ اسلامی به حاکمان سرزمین های اسلامی خلیفة الله گفته می شده است.

[ویکی شیعه] خَلیْفَة الله جانشین خدا بر روی زمین. این اصطلاح در قرآن کریم نیامده است اما به نظر برخی مفهوم آن در آیه ۳۰ سوره بقره وجود دارد. بسیاری از مفسرین و علمای شیعه و سنی معتقدند که انسان به واسطه علم به اسماء الهی، جانشین خداوند است که در زمین زندگی می کند و محدوده خلافت او کل هستی و کائنات می باشد. بسیاری عنوان کرده اند که این جانشینی همیشگی می باشد. برخی دلیل این جانشینی را قصور عالم از قبول فیض خداوند عنوان کرده اند و خلیفه را واسطه فیض خداوند به عالم هستی دانسته اند.به عقیده بسیاری از عرفا خلیفة الله همان انسان کامل است که نمونه بارز آن حضرت محمد(ص) می باشد. شیعیان معتقدند که این مقام را حضرت محمد(ص) به دستور خداوند به ائمه معصومین اعطا کرده است.
خلیفه به معنای کسی است که به جای شخص دیگری می آید و قائم مقام و جانشین او می باشد. این لفظ و مشتقاتش ۱۵ بار در قرآن مورد استفاده قرار گرفته است که فقط برخی از آنها به مفهوم خلیفة الله نزدیک می باشند. اگر چه اصطلاح خلیفة الله در روایات و ادعیه مطرح شده و در قرآن به کار نرفته است اما برخی با استناد به آیه ۳۰ سوره بقره «وَ إِذْ قالَ رَبُّکَ لِلْمَلائِکَةِ إِنِّی جاعِلٌ فِی الْأَرْضِ خَلِیفَةً» معتقدند منظور از «خلیفه» در این آیه همان خلیفة الله است که به معنای جانشین مطلق خداوند در هستی می باشد.
گاهی در تاریخ اسلامی به حاکمان سرزمین های اسلامی خلیفة الله گفته می شده است.

پیشنهاد کاربران

بپرس