دقیانوس


معنی انگلیسی:
decius, decius(a roman emperor)

لغت نامه دهخدا

دقیانوس. [ دَ ] ( اِخ ) محرف دقیوس که آن نیز معرب دسیوس است. امپراتور روم در قرن سوم میلادی. ( از فرهنگ فارسی معین ). نام سلطانی جابر بت پرست ، اصحاب کهف از خوف او فرار نمودند و به غار پناه بردند. ( از حبیب السیر چ تهران ج 1 ص 54 و 76 ) ( از غیاث ) ( از آنندراج ).
خواجه عبداﷲ انصاری در تفسیر خود ( کشف الاسرار ج 5 ص 646 ) ضمن داستان اصحاب کهف در مورد دقیانوس چنین گوید: پادشاه اهل ضلالت در آن وقت [ زمان اصحاب کهف ] دقیانوس بود، جباری متمرد کافری بت پرست. قومی گفتند دعوی خدائی کرد و خلق را بر طاعت خود دعوت کرد. و این دقیانوس با لشکر و حشم فراوان از زمین پارس آمده بود و این مدینه اِفِسوس دارالملک خود ساخته و هر کس که سر در چنبر طاعت وی نیاوردی و از دین وی برگشتی او را هلاک کردی... دقیانوس بر این صفت پادشاهی و مملکت می راند و هرگز او را دردسری نبود و تبی نگرفت تا از متکبری و جباری که بود دعوی خدائی کرد... و هر که به خدائی او اقرار ندادی اورا هلاک کردی. روزی... بطریقی درآمد گفت لشکر فلان ملک آمد و قصد ولایت تو دارد، لرزه بر وی افتاد و هراسی و ترسی عظیم در دلش پدید آمد بر صنعتی که تاج از سروی بیفتاد و زردروی گشت ، و آن روز نوبت خدمت «یملیخا» [ از اصحاب کهف ] بود که آب بر دست ملک می ریخت. واین شش کس [ از اصحاب کهف ] نوبت کرده بودند که چون از خدمت وی فارغ شدندی به دعوت به خانه یکی از ایشان بودندی ، و آن روز اتفاق را نوبت یملیخا بود. چون خوان بنهادند و دست به طعام بردند، یملیخا نخورد و همچنان متفکر و مضطرب نشسته ، گفتند چرا طعام نخوری و بر طبع خود نه ای ؟... گفت این ملک دعوی خدائی می کند ومن امروز او را بر حالی دیدم از بیم و ترس که خدایان چنان نباشند و چنان نترسند... چون یملیخا این سِر بر ایشان آشکارا کرد... به یکبار آواز برآوردند که دقیانوس خدای نیست و جز آفریدگار آسمان و زمین خداوند و جبار نیست... - انتهی. و رجوع به دقیوس و به تفسیرابوالفتوح رازی ج 6 ص 381 شود :
زرق و تلبیس و مکر دقیانوس
گشت معلومشان که هست افسوس.
سنائی.
حال اصحاب کهف و دقیانوس
قصه تبخلوس و شهر فسوس.
سنائی.
نگویم زرّ پیشین نو نیرزد
چو دقیانوس گفتی جو نیرزد.
نظامی.
پس بخسبم باشم از اصحاب کهف
به ز دقیانوس باشد خواب کهف
یقظه شان مصروف دقیانوس بودبیشتر بخوانید ...

فرهنگ فارسی

(( حال اصحاب کهف و دقیانوس قصه تبخلیوس و شهر فسوس . ) ) ( حدیقه .مد.۴۲۳ ) .یا عهد دقیانوس. عهدی قدیم.
محرف دقیوس که آن نیز معرب دسیوس است .

دانشنامه عمومی

گایوس مسیوس کینتوس ترایانوس دسیوس ( به لاتین: Caesar Gaius Messius Quintus Traianus Decius Augustus ) از امپراتوران روم در سال ۲۰۱ به دنیا آمده است. وی از سال ۲۴۹ تا ۲۵۱ حکومت کرد و در سال ۲۵۱ کشته شد. در زمان حکومتش اذیت مسیحیان افزایش یافت. دقیانوس شکل عربی نام این امپراتور است.
در پی شورش های مذهبی در مصر، امپراتور دقیانوس ( حکومت ۲۴۹ تا ۲۵۱ ) حکم داد که همه رعایای امپراتوری باید فعالانه به دنبال سود رساندن به دولت از طریق قربانی کردن برای «خدایان اجدادی» باشند در غیر این صورت مجازات می شوند. فقط یهودیان معاف بودند. فرمان دقیانوس به هر «منش نیاکان» رایجی که می توانست امپراتوری از هم پاشیده سیاسی و اجتماعی و انبوه فرقه هایش را دوباره متحد کند، متوسل شد. [ ۱] برای مسیحیان ارتداد به جای مجازات اعدام مورد نظر بود. [ ۲] یک سال پس از مهلت مقرر، فرمان منقضی شد. [ ۳]
عکس دقیانوس
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

پیشنهاد کاربران

دقیانوس : [عامیانه، اصطلاح] نام یکی از پادشاهان سامی که اصحاب کهف را تعقیب می کرد، گذشته ی بسیار دور.

بپرس