سلکوکسیب

دانشنامه عمومی

سلکوکسیب ( به انگلیسی: Celecoxib )
رده درمانی: داروهای ضد التهاب غیر استروئیدی از نوع کوکسیب
اشکال دارویی: کپسول
این دارو طی پژوهش هایی در سال ۲۰۱۸ مورد تأیید سازمان FDA قرار گرفت.
عوارض قلبی و عروقی داروی سلکوکسیب ناچیز و اندک شمرده شده و به عنوان انتخاب اصلح برای بیمارانی که مشکل گوارشی در درمان با آسپرین یا ایبوپروفن دارند معرفی شده است.
این دارو در درمان بسیاری از بیماری ها مانند استئوآرتریت، آرتریت روماتوئید، دیسمنوره، نقرس، سنگ صفرا، آرتریتها، دردهای مختلف اندامها، تب و … به کار می رود.
سلکوکسیب از مهارکننده های قوی آنزیم سیکلواکسیژناز است. آنزیم سیکلواکسیژناز باعث تبدیل آراشیدونیک اسید به پروستاگلاندین ها می شود. حداقل دو ایزوفرم سیکلواکسیژناز وجود دارد: Cox - ۱ و Cox - ۲. تفاوت سلکوکسیب با سایر مهارکننده های سیکلواکسیژناز در این است که سلکوکسیب به صورت اختصاصی Cox - ۲ را که در سلول های التهابی است مهار می کند و به Cox - ۱ که در سایرسلول ها مانند سلول های معده است تأثیری ندارد. این دارو با مهار سیکلواکسیژناز تولید پروستاگلاندین ها را کاهش می دهد و به این روش اثر ضد درد و التهاب خود را نشان می دهد.
آنزیم کوکس۱ در تمام ارگان ها مانند معده و کبد و غیره پاسخگوی نیاز ایمنی در برابر آسیب ها بوده ولی آنزیم کوکس۲ تنها در محل بروز التهاب وجود دارد. ضد التهاب های کلاسیک مانند پروفن با بلوک کردن هردونوع آنزیم، در کنار مهار التهاب پی آمدهای ناخواسته چون آسیب های گوارشی و غیره را نیز همراه دارند، حال آن که داروهای کوکسیب به خاطر شکل کوکس۲ با بلوک کردن آن باعث رفع التهاب می شوند ولی قادر به بلوک کردن کوکس۱ نیستند.
در سه ماهه دوم حاملگی ، حساسیت به سایر داروهای دسته NSAIDs و نیز بیماری با مشکلات کبدی شدید ، سلکوکسیب منع مصرف کامل دارد. همچنین در افرادی با مشکلات قلبی عروقی ، افراد داری سابقه زخم های گوارشی ، بیماری های کلیوی و کم خونی حاد مصرف سلکوکسیب یا همان سلکسب باید با احتیاط همراه باشد. ( لازم به ذکر مصرف این دارو به افراد مسن به علت افزایش خطر بیماری های ایسکمیک مصرف این دارو برای بلند مدت توصیه نمیشود و این افراد بهتر است از سایر داروهای استفاده کنند. )
تداخلات دارویی ممکن است عملکرد و تأثیر داروها را تغییر دهد یا باعث افزایش ریسک بروز عوارض جانبی آنها شود. بنابراین برای مصرف این دارو، لیست تمام داروهایی که مصرف می کنید اعم از داروهای تجویزی و غیرتجویزی ( گیاهی، مکمل و … ) را با پزشکتان در میان بگذارید. چنانچه در طول درمان با داروی سلکوکسیب، باید دارویی را مصرف کنید، پزشکتان را در جریان مصرف این دارو قرار داده یا با داروساز مشورت نمایید. [ ۱] از جمله داروهایی که با سلکوکسیب تداخل دارند، عبارتند از:
عکس سلکوکسیب
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

پیشنهاد کاربران

بپرس