شیمی معدنی

دانشنامه عمومی

شیمی معدنی شاخه ای از دانش شیمی است که با کانی ها ( مواد معدنی ) و خواص آن ها سروکار دارد. شیمی معدنی شاخه بزرگی از علم شیمی است، که به طور کلی شامل بررسی، تحلیل و تفسیر نظریه های خواص و واکنشهای تمام عناصر و ترکیبات آن ها بجز هیدروکربنها و اغلب مشتقات آنهاست. به عبارت دیگر می توان چنین اظهار نظر کرد که شیمی معدنی کلیه موادی که از جمله ترکیبات کربن نباشند، به استثنای اکسیدهای کربن و کربن دی سولفید را دربر می گیرد.
در شیمی معدنی در مورد گستره وسیعی از موضوعات از جمله: ساختار اتمی، بلورنگاری ( کریستالوگرافی ) ، انواع پیوندهای شیمیایی اعم از پیوندهای کووالانسی، یونی، هیدروژنی و . . . ، ترکیبهای کئوردیناسیون و نظریه های مربوط، از جمله نظریه میدان بلور و نظریه اوربیتال مولکولی، واکنشهای اسید و باز، سرامیکها، تقارن مولکولی و انواع بخش های زیرطبقه الکتروشیمی ( برقکافت، باتری، خوردگی، نیمه رسانایی و غیره ) بحث می شود.
در باب اهمیت شیمی معدنی، ساندرسن چنین نوشته است:
در واقع بیشترین مباحث علم شیمی را دانش اتمها تشکیل می دهد و کلیه خواص مواد و ترکیبات، به ناچار ناشی از نوع اتمها و روشی است که با توجه به آن، اتمها به یکدیگر می پیوندند و مجموعه تشکیل می دهند و از طرف دیگر کلیه تغییرات شیمیایی متضمن بازآرایی اتم ها است. در این حال شیمی معدنی تنها بخشی از علم شیمی است، که با توجه به آن می توان به صورتی ویژه، در باب مغایرتهای موجود در میان کلیه انواع اتمها بررسی نمود.
در یک مفهوم گسترده، مواد معدنی را می توان در چهار طبقه تقسیم بندی نمود: عناصر، ترکیبات یونی، ترکیبات مولکولی و جامدات شبکه ای یا بسپارها.
عناصر: عناصر دارای ساختارها و خواص بسیار متفاوت هستند. بنابراین می توانند به یکی از صورتهای زیر باشند:
گازهای اتمی ( Kr , Ar ) یا گازهای مولکولی ( O2 , H2 )
جامدات مولکولی ( C6 , S8 , P4 )
مولکولها یا جامدات شبکه ای گسترش یافته ( الماس، گرافیت )
فلزات جامد ( Co , W ) یا مایع ( Hg , Ca )
ترکیبات یونی: این ترکیبات در دما و فشار استاندارد معمولاً جامدند و عبارت اند از:
ترکیبات یونی ساده، مانند NaCl که در آب یا دیگر حلالهای قطبی محلول اند.
اکسیدهای یونی که در آب غیر محلول اند، مانند کلسیم اکسید ( CaO ) و اکسیدهای مختلط همچون اسپنیل (
MgAl2O4 ) ، سیلیکاتهای مختلف مانند CaMg ( SiO3 ) 2 و . . .
عکس شیمی معدنی
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

دانشنامه آزاد فارسی

شیمی معدنی (inorganic chemistry)شاخه ای از شیمی برای بررسی رفتار شیمیایی عناصر و ترکیبات آن ها جز ترکیبات کربن که بررسی ترکیبات اخیر در شیمی آلی صورت می گیرد. اساس شیمی معدنی بر مشاهدۀ مشخصات و آزمایش اجسام، ترکیبات، و عناصر حاصل از مواد معدنی قرار دارد. طبقه بندی این ترکیبات بر حسب خصوصیات شیمیایی آن ها عبارت است از عناصر فلزی یا غیرفلزی؛ ترکیبات اسیدی یا بازی؛ عوامل اکسنده یا کاهنده؛ و ترکیبات یونی، ازجمله نمک ها، یا کووالانسی، ازجمله گازها. آرایش عناصر در گروه هایی با خواص مشابه منجربه عرضۀ جدول تناوبی عناصر به دستِ مندلیف شد و شیمی دان ها برای پیشگویی خواص عناصر نامعلوم در جاهای خالی جدول تناوبی به فعالیت وادار شدند. در نتیجه، عناصر جدیدی کشف شد. تعدادی از این عناصر شدیداً رادیواکتیوند و در طبیعت یافت نمی شوند.

پیشنهاد کاربران

شیمی معدنی: کانکیاشناسی ( کانـ ـکیا ـشناسـ ـی ) ( کان=معدن )

بپرس