طبقات مفسران شیعه

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] طبقات مفسران شیعه به گروه های مختلف از مفسران تقریبا همزمان یا دارای شیوه مشترک در دیدگاه شیعه اطلاق می شود.
شیعه به استناد قرآن مجید ، قول پیامبر صلی الله علیه و آله وسلّم را در تفسیر آیات قرآن حجت می داند و برای اقوال دیگران حجیتی قایل نیست؛ جز این که به نص خبر متواتر ثقلین، قول اهل بیت عترت علیهم السّلام را مانند قول پیامبر صلی الله علیه و آله وسلّم حجت می داند؛ از این رو، در نقل و اخذ روایات تفسیری، تنها به روایات پیامبر صلی الله علیه و آله وسلّم و ائمه علیه السّلام اکتفا کرده است.
روش علامه طباطبایی در تعیین طبقات مفسران
در تشریح و تعیین طبقات مفسران شیعه شیوه های متفاوتی وجود داد؛
← طبقه اول
اما صاحب کتاب مبانی و روش های تفسیر قرآن مبنایی دیگر برگزیده و علاوه بر مفسران جدید شیعه ، صاحبان تفسیر در دوره های پیشین را در هفت طبقه جای داده است:
← طبقه اول
...

[ویکی اهل البیت] «طبقات مفسران شیعه» نوشته ی عبدالرحیم عقیقی بخشایشی، قرآن پژوه معاصر و به زبان فارسی است.
این کتاب محصول پنج سال تلاش و کوشش مؤلف است. وی کتاب را از مفسران قرن اول هجری آغاز کرده و تا قرن حاضر ادامه داده است. در این اثر ارزشمند شرح حال ٢٠٠٢ تن از مفسران شیعه فراهم آمده و عالمان بزرگی بر آن تقریظ نگاشته اند.
این کتاب تقریبا به صورت جامع و کامل و به ترتیب قرون به معرفی مفسران شیعه و تفاسیر آنان پرداخته است و در واقع نشانگر تلاش و توجه عالمان شیعی در طول قرون و اعصار به معارف قرآنی می باشد.
نویسنده از مطالعه کتاب ارزشمند «تفسیر و تفاسیر جدید» تألیف آقای بهاءالدین خرمشاهی که در زمینه ی تفاسیر قرآن مجید در عصر حاضر می باشد به عنوان انگیزه نگارش این اثر یاد می کند، بدین هدف که با نگارش آن حلقهء اتصال بین تفاسیر گذشته و حال ایجاد شود.
بررسی تاریخ تفسیر و مفسران از دو بعد اجتماعی و بعد ادبی و معرفی نمونه ای از تفاسیر فارسی قرون اولیه اسلام نظیر ترجمه تفسیر طبری، تفسیر پاک، تفسیر سورآبادی و... تعریف واژهء «طبقات» از جمله موضوعاتی است که در پیشگفتار کتاب بدان پرداخته شده است.
این کتاب ابتدا در مجموعه ای پنج جلدی منتشر شده بود اما در چاپ جدید آن مجموعه در یک مجلد گردآوری شده است. ظاهراً نقایصی که در چاپ قبلی کتاب وجود داشت تا حدودی در این چاپ مرتفع شده است. وجود اغلاط چاپی، فقدان ویرایش دقیق و نیز نبود فهرستهای فنی جزء نقایص طبع قبلی کتاب به شمار رفته که در این چاپ تا حدودی برطرف شده است.
علاوه بر این شماره مفسران از ٢٠٠۶ مفسر (در چاپ قبلی) به ٢٠٠٢ مفسر در چاپ فعلی تقلیل یافته، اما تعداد منابع و مآخذی که در چاپ گذشته ١٧٣ عنوان معرفی شده بود. در این چاپ به ۵٠۶ عنوان افزایش یافته است. مضاف بر این ارائه فهرستی جامع از منابع و مآخذ، اعلام و اشخاص، اماکن از وجوه تمایز این چاپ با چاپ قبلی به شمار می آید. گذشته از این که در این چاپ مطالب به صورت دائرة المعارفی (ستونی) منظم گردیده و پانوشت ها و منابع کتاب به صورت پاورقی در ذیل صفحات درج شده است. طبقات مفسران شیعه از سوی انتشارات «دفتر نشر نوید اسلام» قم منتشر شده است.

[ویکی نور] طبقات مفسران شیعه نوشته حجة الاسلام دکتر عبدالرحیم عقیقی بخشایشی به زبان فارسی نگاشته شده است.
این کتاب به معرفی مفسران قرن اول هجری و تفاسیر ایشان تا مفسران قرن حاضر می پردازد.
کتاب به ترتیب قرون، به معرفی مفسران شیعه پرداخته و در واقع نشانگر تلاش و توجه عالمان شیعی در طول قرون و اعصار به معارف قرآنی است.در این اثر ارزشمند شرح حال 2002 تن از مفسران شیعه فراهم آمده و عالمان بزرگی بر آن تقریظ نگاشته اند.(برای شناخت تفصیلی این کتاب به کتابشناسی دورۀ پنج جلدی آن مراجعه کنید.)
در ابتدای کتاب تقریظات تنی چند تن از عالمان معاصر دربارۀ این کتاب به همراه تصویر لوح سپاس مدیریت حوزۀ علمیه قم در ابتدای کتاب درج شده است.پیشگفتار مؤلف، و بخش های ذیل ساختار کتاب را شکل می دهند:تدوین و گردآوری قرآن، علوم و معارف پیش نیاز مفسر قرآن، اعترافات دانشمندان خارجی، طبقات و ادوار تاریخی مفسران، سلسله نور و روشنگری، علی(ع)صدر المفسرین، حضرت فاطمه (س) و تفسیر قرآن، امام حسن مجتبی(ع)در پیشگاه قرآن، امام حسین علیه السلام و تفسیر قرآن،امام سجاد(ع) و تفسیر قرآن، امام محمد باقر(ع) و تفسیر قرآن،امام جعفر صادق(ع) و تفسیر قرآن، امام موسی بن جعفر(ع) و تفسیر قرآن، امام رضا (ع) و تفسیر قرآن، امام محمد تقی(ع) و تفسیر قرآن، امام علی النقی الهادی(ع) و تفسیر، امام حسن عسکری(ع) و تفسیر قرآن.
پس از آن به ترتیب قرون اسلامی، از قرن اول هجری تا قرن پانزدهم هجری به معرفی مفسران و تفاسیر شیعه پرداخته می شود.ذیل هریک از عناوین فوق موضوعات فراوانی وجود دارد.

[ویکی نور] طبقات مفسران شیعه (5 جلدى). طبقات مفسران شیعه نوشتۀ عبدالرحیم عقیقى بخشایشى، قرآن پژوه معاصر و به زبان فارسى است.این کتاب محصول پنج سال تلاش و کوشش مؤلف است.
وى کتاب را از مفسران قرن اول هجرى آغاز کرده و تاقرن حاضر ادامه داده است.این کتاب تقریبا به صورت جامع و کامل و به ترتیب قرون به معرفى مفسران شیعه و تفاسیر آنان پرداخته است و در واقع نشانگر تلاش و توجه عالمان شیعى در طول قرون و اعصار به معارف قرآنى مى باشد.
در این اثر ارزشمند شرح حال دو هزار تن از مفسران شیعه آمده است. نویسنده از مطالعه کتاب ارزشمند«تفسیر و تفاسیر جدید» تألیف آقاى بهاءالدین خرمشاهى را که در زمینۀ تفاسیر قرآن مجید در عصر حاضر مى باشد به عنوان انگیزه نگارش این اثر یاد مى کند بدین هدف که با نگارش آن حلقۀ اتصال بین تفاسیر گذشته و حال ایجاد شود.
مؤلف ابتدا به بیان نقش قرآن در اصلاح جوامع بشرى پرداخته و معارضات صورت گرفته با قرآن را یادآور مى شود.پس از آن احادیثى از معصومان علیهم السلام دربارۀ قرآن کریم مطرح و از نخستین مفسر قرآن که شخص پیامبر اکرم(ص) باشد نام برده مى شود.
بررسى تاریخ تفسیر و مفسران از دو بعد اجتماعى و بعد ادبى و معرفى نمونه اى از تفاسیر فارسى قرون اولیه اسلام نظیر ترجمه تفسیر طبرى، تفسیر پاک، تفسیر سورآبادى و...تعریف واژۀ «طبقات» از جمله موضوعاتى است که در پیشگفتار کتاب بدان پرداخته شده است.
بررسى تاریخ گردآورى و تدوین قرآن و نحوۀ آن، علوم و معارف پیش نیاز مفسر قرآن نظیر علم لغت، نحو، صرف، اشتقاق، اصول فقه و...، ترجمه و بازگردانى قرآن به زبانها و لغات دیگر، سیر تاریخى ترجمه و فوائد آن، اعترافات دانشمندان و متفکرین خارجى در مورد قرآن کریم که مى تواند ما را متوجه زوایاى مورد نظر آنها و حساسیت ها و نکات ارزشمند و احیانا توقعات و انتظارات آنها بنماید، توضیح معناى واژگان تفسیر، تأویل، تنزیل و تطبیق، طبقات تفسیرى براساس عناصر زمانى یا محتوایى و... و اشاره اى اجمالى به طبقات تفسیرى شیعه و تقسیم بندى شهید مطهرى در کتاب «خدمات متقابل» در مورد طبقات مفسران شیعى از جمله موضوعاتى است که قبل از ورود به موضوع اصلى بدانها پرداخته مى شود.

[ویکی فقه] طبقات مفسران شیعه (کتاب). کتاب «طبقات مفسران شیعه» نوشته حجة الاسلام دکتر عبد الرحیم عقیقی بخشایشی به زبان فارسی نگاشته شده است. این کتاب به معرفی مفسران قرن اول هجری و تفاسیر ایشان تا مفسران قرن حاضر می پردازد.
۱. ↑ بهاء الدین خرمشاهی،دانشنامه قرآن،ج۲،ص۱۴۰۵.
منبع
نرم افزار مشکات الانوار،مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی.رده های این صفحه : کتاب شناسی | کتب علوم قرآن

پیشنهاد کاربران

بپرس