عصیر


مترادف عصیر: آب، افشره، شیره، عصاره، فشرده

معنی انگلیسی:
juice, (expressed) juice

لغت نامه دهخدا

عصیر. [ع َ ] ( ع ص ) شلپیده. ( منتهی الارب ). معصور و فشرده شده. ( از اقرب الموارد ). || ( اِ ) آنچه که به فشاردن بیرون آید از آب و مایع و نحو آن. ( منتهی الارب ). آنچه به فشاردن و عَصر بیرون آید. ( از اقرب الموارد ). شیره. ( دستور اللغة ) ( نصاب ). شیره انگور و جزآن. ( دهار ) ( از غیاث اللغات ). آب افشرده از نباتات که منجمد نشده باشد. ( مخزن الادویة ). افشره. فشرده.
- عصیر امعاء ؛ عصیر روده. عصیر معوی. ( فرهنگ فارسی معین ). رجوع به عصیر روده شود.
- عصیر انگور ؛ شراب. عصیر. رجوع به عصیر شود :
این بر آن وزن و قافیت گفتم
روزگار عصیر انگور است.
مسعودسعد.
- عصیر روده ؛ شیره روده ، و در اصطلاح پزشکی مخلوطی است از تراوشهای غده های روده.این غده ها عبارتند از غده های برونر و غده های لیبرکون و سلولهای مخاطی اپی تلیوم روده. غده های خوشه ای برونر فقط در اثناعشر موجودند ولی غده های لوله ای لیبرکون تمام سطح مخاط روده باریک را می پوشانند و سلولهای مخاطی هم در سطح مخاط و هم در عمق غده ها پراکنده اند. عصیر روده مایعی است زردرنگ که بواسطه حرارت منعقد میشود و واکنش آن قلیائی و PH آن برابر 8/3 است. این شیره دارای دو درصد مواد جامد است. ( فرهنگ فارسی معین ).
- عصیر عِنَبی ؛ شیره انگور. آب انگور. فشرده انگور. و در شرع اسلام قبل از ذهاب ثلثین از آن حرام است ، یعنی هرگاه آب انگور را در دیگ ریزند و بجوشانند قبل از آنکه دوسِوُم آن کسر شود حرام است و نجس ، و بعد از ذهاب ثلثین طاهر شود و شیره گردد. و اگر قبل از آنکه دوسِوُم آن تبخیر شود بماند تا سرکه شود باز طاهر شود. ( فرهنگ علوم عقلی از شرح لمعه و الفقه علی ). و رجوع به عصیر شود.
- عصیر معدنی ؛ کائنات و موجودات. ( ناظم الاطباء ).
- عصیر معدی ؛ ( اصطلاح پزشکی ) مایعی است بیرنگ و لزج و دارای واکنش اسیدی که شامل نودونه درصد آب و یک درصد مواد معدنی و دیاستازها است. شیره معده از پرده مخاطی سطح داخلی معده که دارای غدد مترشحه ای در عمق پرزهای معده است ترشح میشود. مهمترین ماده معدنی عصیر معدی اسید کلریدریک و املاح قلیایی آن است. و بعلاوه عصیر معدی دارای سه دیاستاز پپسین و پرزور و لیپاز میباشد. مقدار اسیدکلریدریک عصیر معدی در حدود دو درصد و مقدار دیاستازهایش در حدود چهار درصد است. شیره معدی. رطوبت معده. ( فرهنگ فارسی معین ).بیشتر بخوانید ...

فرهنگ فارسی

شیره وچکیده چیزی، آب انگوریامیوه دیگرکه بافشارگرفته شود
( اسم ) ۱ - هر شیره ای که از فشاردن چیزی به دست آید . ۲ - شیره انگور فشرده انگور . ۳ - شراب انگوری . یا عصیر روده . مخلوطی است از تراوش های غده های روده . این غده ها عبارتند از : غده های برونر و غده های لیبر کون و سلول های مخاطی اپی تلیوم روده . غده های خوشه یی برونر فقط در اثنا عشر موجودند ولی غده های لوله یی لبیرکون تمام سطح مخاط روده باریک را می پوشاند و سلول های مخاطی هم در سطح مخاط و هم در عمق غده ها پراکنده اند . شیره روده مایعی است زرد رنگ که به واسطه حرارت منعقد می شود و واکنش آن قلیایی است . این شیره دارای ۲ درصد مواد جامد است . یا عصیر معدی . مایعی است بی رنگ و لزج و دارای واکنش اسیدی که شامل ۹۹ درصد آب و یک در صد مواد معدنی و دیاستازها است . شیره معده از پرده مخاطی سطح داخلی معده که دارای غدد مترشحه ای در عمق پرزهای معده ترشح می شود . مهمترین ماده معدنی عصیر معدی اسید کلریدریک و املاح قلیایی آن است و به علاوه عصیر معدی دارای سه دیاستاز پپسین و پرزور و لیپاز می باشد . مقدار اسید کلریدریک عصیر معدی در حدود ۲ / . درصد و مقدار دیاستاز هایش در حدود ۴ / . درصد است شیره معدی رطوبت معده . یا عصیر معوی . عصیر روده .

فرهنگ معین

(عَ ) [ ع . ] (اِ. ) شیره و چکیدة چیزی .

فرهنگ عمید

۱. شیره و چکیدۀ چیزی.
۲. شراب.
* عصیر معده: (زیست شناسی ) مایعی بی رنگ و لزج که از پردۀ مخاطی داخل معده ترشح می شود، شیرۀ معدی، شیرۀ معده، رطوبت معده.

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] آب انگور را عصیر می گویند.
عصیر در لغت به معنای افشره؛ یعنی مایعی که از فشار دادن میوه های آبدار، مانند انگور، انار، خربزه و هندوانه به دست می آید، آمده است؛ از این رو، بر مایع به دست آمده از اجسام سختی که ترش یا شیرین اند، مانند کشمش، خرما و زرشک که شیرینی یا ترشی آن ها بر اثر خیساندن یا مالیدن در آب و یا افزودن آب و بر آتش نهادن و جوشیدن به دست می آید، عصیر اطلاق نمی شود؛ بلکه به آن «نبیذ» یا «نقیع» گویند.
معنای اصطلاحی
مراد از عصیر در روایات و نیز کلمات فقها در صورتی که بدون قید و قرینه ای به کار رود، آب انگور است و شامل سایر میوه ها نمی شود.

پیشنهاد کاربران

عصیر[ اصطلاح طب سنتی ]آب افشرده از نباتات که منجمد نشده باشد.

بپرس