فاویسم

دانشنامه عمومی

فاویسم ( به انگلیسی: Favism ) یا بیماری باقلایی یا G6PD Deficiency بیماری ارثی خونی است که در اثر نقص آنزیم گلوکز ۶ فسفات دهیدروژناز ایجاد می شود. آنزیم گلوکز ۶ فسفات دهیدروژناز، آنزیم مهمی در شانت هگزوز مونوفسفات است که برای حفظ ذخایر داخل سلولی گلوتاتیون احیا شده لازم است.
این آنزیم گلوکز ۶ - فسفات را به ۶ - فسفوگلوکونیک اسید تبدیل می کند و درحین این عمل NADPH تولید می شود. [ ۱] گلوتاتیون احیا شده اریتروسیت ها را در برابر اکسید شدن غشا و هموگلوبین حفاظت می کند. در صورت نبودن گلوتاتیون احیا شده، مواد اکسیدان باعث رسوب هموگلوبین و تشکیل اجسام هینز ( Heinz bodies ) می شوند و غشای گلبول قرمز آسیب جدی می بیند و این دو تغییر باعث از بین رفتن زودرس گلبول های قرمز می شوند. [ ۱] در مناطق با شیوع بالای مالاریا که مالاریا بومی است، کمبود G6PD شیوع ۵ تا ۲۵ درصد دارد، در حالی که در نواحی غیربومی، شیوع آن کمتر از ۰٫۵ درصد است. در ایران، فراوانی ۱۰ تا ۱۴/۹ درصد می باشد. [ ۲] [ ۳]
بیش از ۶۰۰ میلیون نفر در دنیا به این بیماری دچار هستند. [ ۴]
بیماران در حالت عادی کاملاً طبیعی هستند و هیچگونه علامتی ندارند و فقط در مواجهه با باقلا یا بعضی از داروها علائم حاد آن مشاهده می شود. [ ۵]
کمبود آنزیم گلوکز ۶ - فسفات دهیدروژناز نوعی بیماری ارثی می باشد که گلبول های قرمز را به اکسیدان ها حساس می سازد. کمبود G6PD در برخی نواحی ( آفریقا ) ظاهراً به فراوانی قابل توجهی رسیده است ( همانند بیماری سلول داسی ) زیرا افراد هتروزیگوت برای کمبود آنزیم گلوکز ۶ - فسفات دهیدروژناز را تا حدودی در برابر مالاریا مقاوم می کند.
ژن مربوط بر روی کروموزوم ایکس قرار دارد و تقریباً تمام بیماران مرد هستند. بیشتر زنان هتروزیگوت علامت بالینی ندارند ولی گاهی به دلیل قانون لیون ( غیرفعال شدن اتفاقی کروموزم X ) زنان هتروزیگوت نیز علامت دار می شوند.
علائم بالینی بیماری عبارتند از:
• رنگ پریدگی زردی پوست و ناخن ها و پلک[ ۴]
• تغییر رنگ ادرار
تهوع و استفراغ
• بی حالی و گاهی کاهش سطح هوشیاری
• شوک
• اسکلرای ایکتریک
تاکیکاردی
تاکی پنه یا تنفس کوتاه
• خواب آلودگی
• تب
• افت فشار خون
نارسایی حاد کلیه ( در موارد پیشرفته ) .
عکس فاویسم
این نوشته برگرفته از سایت ویکی پدیا می باشد، اگر نادرست یا توهین آمیز است، لطفا گزارش دهید: گزارش تخلف

دانشنامه آزاد فارسی

فاویسْم (Favism)
بیماری ارثی ناشی از کمبود آنزیم گلوکز شش فسفات دهیدروژناز در بدن. در مبتلایان به این بیماری خوردن باقلا یا حتی عبور از محل کشت آن در زمان گل دادن بوته ها باعث تخریب یاخته های قرمز خون (همولیز) می شود. تخریب یاخته های قرمز باعث زردی پوست و مخاط ها و تیره شدن رنگ ادرار می شود. آنزیم گلوکز شش فسفات دهیدروژناز در یاخته های قرمز خون ترکیبات اکسیدکننده را خنثی می کند. در صورت نبود این آنزیم، ترکیبات اکسیدکننده با آسیب زدن به هموگلوبین و غشای یاخته های قرمز باعث تخریب این یاخته ها می شوند. ترکیبات اکسیدکننده در دانه و گردۀ باقلا یافت می شوند. بسیاری از داروها نیز خاصیت اکسیدکنندگی دارند و مبتلایان به فاویسم باید از مصرف آن ها پرهیز کنند. این بیماری، که در نواحی اطراف دریای مدیترانه شایع و انتقال آن وابسته به جنس است، باعث افزایش مقاومت ساکنان این نواحی در برابر مالاریا می شود.

پیشنهاد کاربران

بپرس